Κόσμος|09.08.2024 12:30

Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί στο Ισραήλ πριν το Ιράν - Τι αποκαλύπτουν οι New York Times

Newsroom

Η Χεζμπολάχ ενδέχεται να εξαπολύσει πρώτη επίθεση κατά του Ισραήλ, ακολουθούμενη από το Ιράν, σύμφωνα με άρθρο των «New York Times». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο ισχυρό χτύπημα στη Χάιφα, με το Ισραήλ να βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή και να δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο.

Θα προηγηθεί το χτύπημα της Χεζμπολάχ 

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, που βασίζεται σε πληροφορίες από δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους και ένα ανώτερο στέλεχος μυστικών υπηρεσιών χώρας της Δύσης, αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ είναι πιθανό να προχωρήσει σε χτύπημα πρώτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η ένοπλη οργάνωση με έδρα τον Λίβανο ενδέχεται να πραγματοποιήσει μια ανεξάρτητη επίθεση πριν το Ιράν προχωρήσει σε αντίποινα για τη δολοφονία του Χανίγια.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει «σοβαρές» συνέπειες αν επιλέξει να επιτεθεί στο Ισραήλ, μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να απειλήσει τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανησυχία για επίθεση στη Χάιφα

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένουν πιθανή επίθεση της Χεζμπολάχ ή/και του Ιράν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη Χάιφα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz.

Η ανησυχία μεταξύ των κατοίκων της Χάιφα είναι έντονη μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι το λιμάνι της Χάιφα μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους της οργάνωσής του, σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό.

Το σενάριο μιας επίθεσης στα πετροχημικά εργοστάσια και τα διυλιστήρια της Χάιφα, όπου φυλάσσονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων υλικών, προκαλεί έντονη ανησυχία. «Καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με εκρηκτικά και ανησυχούμε πολύ για το τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα ο Ραβίτ Στοσέλ, κάτοικος της Χάιφα.

Η γεωγραφική θέση της Χάιφα, κοντά στον Λίβανο, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στους πυραύλους της Χεζμπολάχ. Η Haaretz αναφέρει ότι κάποιοι ανησυχούν επίσης για ενδεχόμενες επιθέσεις σε πολυκατοικίες και γειτονιές, όπου υπάρχει μόνο μία είσοδος και έξοδος, καθώς και για την εγγύτητά τους με βάσεις των IDF.

Ετοιμάζεται για απάντηση το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ «με όλη του τη δύναμη» αν συνεχιστούν οι επιθέσεις της. Αναφέρθηκε στις καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ που συνεχίζονται από την επόμενη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή. Αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Γκάλαντ σε μήνυμα στα αραβικά, που δημοσιεύθηκε χθες από τις υπηρεσίες του και απευθυνόταν στον λαό του Λιβάνου.

«Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο (ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν) Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτειά του τον Αύγουστο του 2006. Αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί ένα επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», συνέχισε ο κ. Γκάλαντ, αναφερόμενος στον πόλεμο των 34 ημερών το 2006.

Ο πόλεμος του καλοκαιριού του 2006, που ξεκίνησε με την αιχμαλώτιση δύο Ισραηλινών στρατιωτών από μαχητές της Χεζμπολάχ στα σύνορα, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.200 ανθρώπων στον Λίβανο, κυρίως αμάχων, και πολλών άλλων στο Ισραήλ, κυρίως στρατιωτικών.

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, που άνοιξε ένα νέο μέτωπο τον Οκτώβριο για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό της, εντάθηκε περαιτέρω μετά τον θάνατο του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, Φουάντ Σουκρ, στις 30 Ιουλίου από ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, και την επομένη από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Βηρυτό.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για τον θάνατο 12 παιδιών και εφήβων στις 27 Ιουλίου, από ρουκέτα που χτύπησε γήπεδο ποδοσφαίρου σε πόλη Δρούζων στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

ΧεζμπολάχΙράνειδήσεις τώραΙσραήλHΠΑ