Κόσμος|16.08.2024 23:31

Ιράκ: Αναβάλλεται το τέλος της αποστολής του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ

Newsroom

Το Ιράκ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως αναβλήθηκε το τέλος της αποστολής στο έδαφός της διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία, επικαλούμενη για την καθυστέρηση αυτή τις «τελευταίες εξελίξεις» στην περιοχή, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη καμιά ημερομηνία για την έναρξη της προοδευτικής μείωσης του προσωπικού του διεθνούς συνασπισμού, που διαπραγματεύονται απευθείας η Βαγδάτη και η Ουάσιγκτον εδώ και μήνες.

Οι ΗΠΑ έχουν ανεπτυγμένους περίπου 2.500 στρατιωτικούς και άλλους σχεδόν 900 στη Συρία, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που είχε δημιουργηθεί το 2014 για να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι συνομιλίες —με αντικείμενο το «τέλος της αποστολής» του συνασπισμού— άρχισαν με πρωτοβουλία των ιρακινών αρχών ώστε να εξουδετερωθεί η εκρηκτική κατάσταση στη χώρα. Με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τους τελευταίους μήνες ο συνασπισμός έχει γίνει στόχος δεκάδων επιθέσεων, κυρίως με ρουκέτες, στο Ιράκ και στη Συρία.

Υπενθυμίζοντας ότι σκοπός ήταν να «τερματιστεί η παρουσία στην ιρακινή επικράτεια των συμβούλων του διεθνούς συνασπισμού, κάθε εθνικότητας», η Βαγδάτη ανέφερε χθες πως οι συνομιλίες αφορούσαν την οργάνωση της «απόσυρσης των συμβούλων» και τις «λεπτομέρειες, την ημερομηνία της ανακοίνωσης και κάποια ζητήματα επιμελητείας».

ΗΠΑΙράκειδήσεις τώρα