Κόσμος|16.08.2024 22:12

Κουρσκ: Νεοσύλλεκτους με ελλιπή εκπαίδευση έστειλαν οι Ρώσοι στο Κουρσκ - «Μαμά, είμαστε σε σοκ»

Newsroom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε μια μεγάλη υπόσχεση όταν ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας: οι στρατεύσιμοι δεν θα συμμετείχαν σε μάχες. Αλλά καθώς η Μόσχα αγωνίζεται να περιορίσει την ουκρανική προέλαση βαθύτερα στο έδαφός της στην επαρχεία Κουρσκ, οι οικογένειες των νεαρών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους αγαπημένους τους.

Πλήρως απροετοίμαστοι

Όπως μεταδίδει το CNN, τα μηνύματα στα ρωσικά κανάλια Telegram και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψαν πόσο απροετοίμαστη ήταν η Μόσχα για αυτού του είδους την επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο στρατός της είχε αφήσει ανεπαρκώς εκπαιδευμένους στρατεύσιμους υπεύθυνους για την υπεράσπιση των συνόρων με την Ουκρανία - τη χώρα εναντίον της οποίας η Ρωσία διεξάγει πόλεμο για περισσότερα από 10 χρόνια.

«Όταν τα σύνορα δέχθηκαν επίθεση στις 3 π.μ. από τανκς, υπήρχαν μόνο στρατεύσιμοι που υπερασπίζονταν τους εαυτούς τους», ανέφερε ένα τέτοιο μήνυμα που μοιράστηκε στο Telegram από μια γυναίκα που είπε ότι ήταν μητέρα ενός στρατεύσιμου στρατιώτη στο Κουρσκ, τη συνοριακή περιοχή στην οποία πέρασαν τα ουκρανικά στρατεύματα την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν είδαν ούτε έναν στρατιώτη, ούτε έναν αξιωματικό - δεν είδαν κανέναν απολύτως. Ο γιος μου τηλεφώνησε αργότερα και είπε: «Μαμά, έχουμε πάθει σοκ;»», δήλωσε η γυναίκα, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Όλγα. Το CNN ζήτησε σχόλιο από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Η τοποθέτηση των κληρωτών είναι ένα ακανθώδες ζήτημα στη Ρωσία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις επανειλημμένες υποσχέσεις του Πούτιν ότι δεν θα σταλούν για να πολεμήσουν, αλλά και στο γεγονός ότι οι μητέρες και οι σύζυγοι των στρατιωτών αποτελούν παραδοσιακά μια σημαντική φωνή στο εσωτερικό της χώρας, όπου η διαφωνία είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη - και πολλοί εκφράζουν την οργή τους.

Το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Verstka δημοσίευσε μια συνέντευξη με τη Natalia Appel, τη γιαγιά ενός Ρώσου στρατεύσιμου που υπηρετούσε στο Κουρσκ και τώρα θεωρείται αγνοούμενος.

Είπε ότι ο εγγονός της Vladislav είχε τοποθετηθεί - χωρίς όπλα - σε ένα χωριό περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα. «Τι μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά; Να πάνε ενάντια (στους Ουκρανούς στρατιώτες) με ένα φτυάρι;», ανέφερε η ίδια.

Μια αίτηση που καλεί τον Πούτιν να απομακρύνει τους στρατεύσιμους από την περιοχή έχει κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο και δεκάδες μηνύματα από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είναι μέλη οικογενειών Ρώσων στρατευμένων που αγνοούνται στην περιοχή του Κουρσκ έχουν αναρτηθεί σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού δικτύου VKotante.

Ο λόγος της αστραπιαίας ουκρανικής προέλασης

Το γεγονός ότι η Ρωσία βασιζόταν σε στρατεύσιμους για την υπεράσπιση των συνόρων είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο τα ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να προελάσουν στο ρωσικό έδαφος με τέτοια φαινομενική ευκολία όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά την εισβολή την περασμένη Τρίτη.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Oleksandr Syrskyi δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει 35 χιλιόμετρα μέσα από τις ρωσικές άμυνες από τότε που ξεκίνησε η εισβολή.

«Έχουμε θέσει υπό τον έλεγχό μας 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και 82 οικισμούς», δήλωσε ο Syrskyi στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με το επιτελείο on camera την Πέμπτη.

Περιορισμένη εκπαίδευση, χωρίς όπλα

Όλοι οι υγιείς άνδρες στη Ρωσία υπόκεινται σε στρατολόγηση και, αν επιστρατευτούν, υποχρεούνται να υπηρετήσουν ένα χρόνο στο στρατό. Ο στρατός της χώρας διεξάγει συνήθως δύο επιστρατεύσεις το χρόνο, μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο, επιστρατεύοντας κάθε φορά πάνω από 100.000 νέους άνδρες. Η αποφυγή της στράτευσης αποτελεί έγκλημα και μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης.

Η μεταχείριση των κληρωτών αποτέλεσε στο παρελθόν πολιτικό εμπόδιο για τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 και του πολέμου της Ρωσίας στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Τσετσενίας, οι μητέρες των κληρωτών κινητοποιήθηκαν για να εκστρατεύσουν κατά της κακομεταχείρισης των κληρωτών.

Ενώ η ρωσική κοινωνία των πολιτών έχει σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωθεί υπό τον Πούτιν, η μεταχείριση των κληρωτών εξακολουθεί να αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα για τις οικογένειες. Η αποφυγή της στράτευσης είναι ευκολότερη για τους γιους των πλουσιότερων και πολιτικά προνομιούχων.

Πέρυσι, ο Πούτιν διέταξε την αύξηση της ηλικίας στράτευσης κατά τρία χρόνια στα 30 έτη, ώστε να μπορεί να επιστρατευτεί οποιοσδήποτε μεταξύ 18 και 30 ετών.

Περιορισμένη εκπαίδευση

Σε αντίθεση με τους επαγγελματίες στρατιώτες, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν περιορισμένη μόνο εκπαίδευση προτού σταλούν στις θέσεις τους, καθώς ο νόμος απαγορεύει την ανάπτυξή τους στο εξωτερικό και δεν προορίζονται να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Αντ' αυτού, η Ρωσία έχει συχνά τοποθετήσει στρατεύσιμους κατά μήκος των μακρών συνόρων της, χωρίς να αναμένει ότι θα δεχθούν ποτέ επίθεση. Αλλά όταν η Ουκρανία εξαπέλυσε την πρόσφατη αιφνιδιαστική εισβολή της, αυτοί οι στρατεύσιμοι βρέθηκαν ξαφνικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, εντελώς απροετοίμαστοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η ανάπτυξη των κληρωτών στα σύνορα επικρίθηκε επίσης από τους ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Σε μια καθυστερημένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ουκρανίας, η Ρωσία φαίνεται να έχει εκτρέψει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες από κατεχόμενα εδάφη στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο CNN. Οι πηγές ανέφεραν ότι πολλαπλά στοιχεία μεγέθους ταξιαρχίας αποτελούμενα από τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες το καθένα φαίνεται να έχουν μετακινηθεί στην περιοχή του Κουρσκ, ανέφεραν οι πηγές.

«Είναι προφανές για εμάς ότι ο κ. Πούτιν και ο ρωσικός στρατός εκτρέπουν κάποιους πόρους, κάποιες μονάδες, προς την περιοχή του Κουρσκ για να αντιμετωπίσουν δήθεν αυτό που κάνουν οι Ουκρανοί», δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Εκτός από τα στρατεύματα που μετακινήθηκαν από το εσωτερικό της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει επίσης στείλει προσωπικό από τη στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ και το Καλίνινγκραντ, στη Ρωσία, για να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Κουρσκ, δήλωσε ένας από τους ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στρατεύσιμοι αιχμάλωτοι

Τουλάχιστον ορισμένοι από τους στρατεύσιμους φαίνεται ότι πιάστηκαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έπαιρναν αιχμαλώτους καθώς συνέχιζαν να προελαύνουν προς το Κουρσκ. Ο ουκρανικός στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα διάφορα βίντεο και φωτογραφίες ανδρών που ισχυρίστηκε ότι ήταν Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου - μερικοί από τους οποίους φαίνονταν να είναι πολύ νέοι άνδρες.

Την Πέμπτη, το ουκρανικό Συντονιστικό Αρχηγείο για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, μια κυβερνητική υπηρεσία, δήλωσε ότι ένας λόχος Ρώσων στρατιωτών παραδόθηκε στην περιοχή του Κουρσκ και πιάστηκε αιχμάλωτος αφού εγκαταλείφθηκε από τις ενισχύσεις.

ΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινστρατεύσιμοιΒολοντιμίρ ΖελένσκιπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώρα