Κόσμος|17.08.2024 20:31

Μέση Ανατολή: Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά οι διαφορές παραμένουν - Χαμηλούς τόνους κρατά το Ισραήλ, έτοιμη για όλα η Χεζμπολάχ

Newsroom

Συνεχίζεται το θρίλερ στη Μέση Ανατολή και, όπως όλα δείχνουν, ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα.

Στο Ισραήλ διατηρούνται χαμηλοί οι τόνοι και κάποιοι αξιωματούχοι εκφράζουν διφορούμενες απόψεις. Πηγές του OPEN που γνωρίζουν καλά τα θέματα και σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις αλλά και με το θέμα της επιστροφής των ομήρων τονίζουν πως τα πράγματα οδεύουν προς μια θετική κατεύθυνση, ωστόσο, θέτουν ένα ποσοστό 50-50 στο να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα.

Ανοιχτά θέματα προς συμφωνία

Ωστόσο, όλοι επιμένουν πως υπάρχουν αρκετά κενά και ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν. Άλλωστε το Ισραήλ συνεχίζει να επιμένει κυρίως στο θέμα της απελευθέρωσης των κρατουμένων. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι ψευδαίσθηση πως τα δυο μέρη θα καταλήξουν σε συμφωνία και καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να κερδίσουν λίγο χρόνο.   

Νέες συγκεντρώσεις από συγγενείς των ομήρων

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ιδιαίτερα και η πίεση από τους συγγενείς των ομήρων, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του OPEN στο Τελ Αβίβ, Αδαμαντία Λιόλιου. Συγγενείς και πολίτες θα συγκεντρωθούν και απόψε στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ.

Οι συγγενείς απαιτούν από την κυβέρνηση Νετανιάχου να υπάρξει μια συμφωνία και να επιστρέψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα πίσω στη χώρα.

Στήριξη στις πιέσεις των ΗΠΑ για επίτευξη συμφωνίας

Η Αίγυπτος αναφέρει πως οι προϋποθέσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές ως προς τις τροποποιήσεις, την παρούσα χρονική στιγμή, για την πολυπόθητη συμφωνία και φαίνεται ότι κουνά το δάχτυλο στο Ισραήλ και να συγκλίνει τις απόψεις της προς τη Χαμάς για να επιτευχθεί συμφωνία. Παράλληλα ισραηλινές πηγές τόνιζαν τις ελπίδες τους πως η πίεση που υπάρχει θα κάνει τη Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο της 27ης Μαΐου.

Έτοιμη για όλα η Χεζμπολάχ

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στον Λίβανο παρά τις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται για να τερματιστεί ο πόλεμος. Μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ καταγράφηκε το μεσημέρι σε μια εξέλιξη η οποία θεωρείται απάντηση στο χτύπημα του ισραηλινού στρατού σε αποθήκες πυρομαχικών της Χεζμπολάχ. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι υπάρχουν άμαχοι ανάμεσα σε όσους σκοτώθηκαν από το χτύπημα.

Βεβαίως, η ρίψη ρουκετών από τη Χεζμπολάχ είναι αδιάκοπη ακόμη και τις τελευταίες μέρες ενώ στις περιοχές που πλήγηκαν έχουν ξεσπάσει σήμερα νέες μεγάλες πυρκαγιές.

Παράλληλα, υπάρχουν δηλώσεις στελεχών της Χεζμπολάχ που λένε πως από το στάδιο της απόφασης έχουμε περάσει στο στάδιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας και πως σίγουρα η Χεζμπολάχ θα απαντήσει στο Ισραήλ. Ωστόσο, ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος που θα γίνει κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί από την ανωτάτη ηγεσία.

ΧεζμπολάχΠαλαιστίνηΜέση ΑνατολήειδήσειςΙσραήλειδήσεις τώρα