Ελλάδα|17.08.2024 22:45

Πόσο άλλαξε το δασικό τοπίο της Αττικής από τις φωτιές: Χάθηκαν 450.000 στρέμματα σε 8 χρόνια - Οι επιστήμονες ανησυχούν

Newsroom

Η Αττική εκπέμπει σήμα κινδύνου καθώς οι πυρκαγιές «καταπίνουν» τα τελευταία δάση που της έχουν απομείνει προκαλώντας ανησυχία σε πολίτες και ειδικούς.

Περισσότερα από 100.000 στρέμματα δασικής και περιαστικής έκτασης άφησε πίσω της η πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών. Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών ανησυχούν το μέλλον του περιβάλλοντος αλλά και για το τι θα επιφέρει αυτή η καταστροφή τον χειμώνα.

«Η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη»

Το πέρασμα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και κατέληξε στο Πάτημα Χαλανδρίου έκαψε 102.780 στρέμματα. Το 2009 η φωτιά που αναπτύχθηκε με παρόμοιο τρόπο έκαψε 130.540 στρέμματα. Οι καμένες εκτάσεις σε ποσοστό 60% είναι ίδιες, γεγονός που επιβαρύνει το οικοσύστημα ακόμα περισσότερο. «Το δάσος που καίγεται μια, δυο, τρεις φορές μετά από λίγο δεν επανέρχεται με φυσικό τρόπο. Η τεχνητή αναδάσωση δεν είναι εύκολη και δεν πετυχαίνει πάντα. Η ξηρασία επίσης είναι μεγάλη. Και να φυτέψεις δένδρα θα ξεραθούν» τόνισε στο OPEN o Καθηγητής Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Καλαμποκίδης.

Η επόμενη καταστροφή που φοβούνται οι πολίτες

Όλες οι πυρόπληκτες περιοχές είναι ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους κατοίκους και τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. «Από Δευτέρα θα ξεκινήσουν να μπαίνουν κορμοδέματα γιατί έρχεται χειμώνας και η επόμενη καταστροφή που φοβόμαστε είναι οι πλημμύρες» υπογράμμισε με δηλώσεις του στο OPEN o Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Πεντέλης, Δημήτρης Τσουκλέρης.

Στάχτη 450.000 στρέμματα δάσους τα τελευταία 8 χρόνια

Ο Υμηττός, η Πάρνηθα και η Πεντέλη χτυπιούνται επί δεκαετίες, σχεδόν κάθε χρόνο από τις φωτιές. Τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους. Η συρρίκνωση του πρασίνου στην Αττική από τις φωτιές επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του δασολόγου Νίκου Μπόκαρη: «Επηρεάζει τις ακραίες θερμοκρασίες και το μικροκλίμα των περιοχών».

Εφιάλτης για τους πυρόπληκτους το πλιάτσικο στα καμένα σπίτια  

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των περιοχών που έζησαν τον εφιάλτη των πυρκαγιών στην βορειοανατολική Αττική εκπέμπουν SOS. Μπορεί η φωτιά να έχει σβήσει ωστόσο ένας νέο Γολγοθάς έχει ξεκινήσει. Στην προσπάθειά του να προφυλάξουν ότι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους από τους ασυνείδητους που ετοιμάζονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους πυρόπληκτους.

«Καθόμαστε με τις ώρες και προσέχουμε μην μας πάρουν τίποτα» τόνισε χαρακτηριστικά ένας πυρόπληκτος της Πεντέλης.

Κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν αναγκάστηκαν να βάλουν ενισχύσεις στις περιφράξεις των οικοπέδων τους καθώς έχουν να διαχειριστούν και το πλιάτσικο.

ειδήσειςΑττικήδάσηΠεντέληφωτιά Βαρνάβαφωτιάφωτιά τώραειδήσεις τώρα