Κόσμος|18.08.2024 13:12

Φωτιά στη Σμύρνη: Έσβησε η πυρκαγιά στο Κορδελιό - 5 ακόμη ενεργές εστίες

Μαρία Ζαχαράκη

Την κατάσβεση της φωτιάς στο Κορδελιό της Σμύρνης, καθώς και στα Ουρλά, που ξέσπασε χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών, Ιμπραχίμ Γιουμακλί, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη 5 ενεργές πυρκαγιές, με αυτή στο Αϊδίνι να παραμένει ανεξέλεγκτη. Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στο Μπόλου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, δήλωσε πως 4.159 άτομα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στη Σμύρνη, ενώ 5 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τις πυρκαγιές.

Η πυρκαγιά στο Μεντερές μαίνεται για 2η ημέρα

Η δασική πυρκαγιά, που ξέσπασε στο Μεντερές της Σμύρνης, μαίνεται ωστόσο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 16.30 χθες κοντά στην περιοχή Μεντερές αντιμετωπίστηκε από ομάδες πυρόσβεσης καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και με το πρώτο φως της ημέρας με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες, με 5 αεροπλάνα, 8 ελικόπτερα και πολυάριθμα οχήματα εδάφους, ενώ οι εκκενώσεις συνεχίζονται.

Δεύτερη ημέρα η δασική πυρκαγιά στο Ουσάκ

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στην περιοχή του Ουσάκ, όπου μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση επεκτάθηκε γρήγορα στο δάσος. Οι αρχές έχουν ήδη εκκενώσει 21 νοικοκυριά και συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της φωτιάς.

Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα συνεχίζουν να επεμβαίνουν από αέρος στα υψώματα που δεν μπορούν να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις από το πρωί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, η φωτιά, η οποία είναι ως επί το πλείστον υπό έλεγχο, μπορεί να σβήσει ανά πάσα στιγμή, εάν ο άνεμος δεν αυξήσει την έντασή της.

Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ήρθε στο Ουσάκ αργά το βράδυ, ανακοίνωσε ότι ένα άτομο συνελήφθη σε σχέση με τη φωτιά στην περιοχή.

Τρίτη μέρα η φωτιά στο Αϊδίνι: Κάηκε ολόκληρη συνοικία

Στο Αϊδίνι, η πυρκαγιά μαίνεται για τρίτη ημέρα, με ολόκληρη τη συνοικία Καραγιακούπ να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα και 20 σπίτια, συμπεριλαμβανομένου του τζαμιού, κάηκαν. Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες κατάσβεσης από αέρος και εδάφους, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει υψηλός, ιδιαίτερα λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται να ενταθούν το απόγευμα.

Η Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση πυρκαγιών, με τις αρχές να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προστατεύσουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Ωστόσο, ο άνεμος ενδέχεται να ενισχυθεί το απόγευμα. Οι προσπάθειες ψύξης και κατάσβεσης συνεχίζονται, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης σε πολλές περιοχές.

Σμύρνηφωτιάπυρκαγιάφωτιά τώραΤουρκίαειδήσεις τώρα