Κόσμος | 03.09.2024 12:37

Η Μοσάντ στα δίχτυα της ΜΙΤ στην Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη Κοσοβάρος οικονομικός διαχειριστής

Μαρία Ζαχαράκη

Η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ) κατάφερε να συλλάβει τον Liridon Rexhepi, πολίτη του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος διαχειριζόταν το δίκτυο χρημάτων της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ στην Τουρκία.

Ο Rexhepi, ο οποίος προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Αυγούστου, παρακολουθήθηκε στενά από τη ΜΙΤ από τη στιγμή της άφιξής του. Οι δραστηριότητές του καταγράφηκαν λεπτομερώς, αποκαλύπτοντας ένα περίπλοκο δίκτυο χρηματοδότησης και κατασκοπείας.

Πώς η ΜΙΤ ξεσκέπασε το δίκτυο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στα τουρκικά ΜΜΕ, ο Liridon Rexhepi, παρακολουθήθηκε στενά επί μια εβδομάδα και συνελήφθη στις 30 Αυγούστου. Στην κατάθεσή του, ομολόγησε την εμπλοκή του στις μεταφορές χρημάτων για λογαριασμό της Μοσάντ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επιτόπιο προσωπικό της Μοσάντ που πληρωνόταν από τον Rexhepi, τραβούσε λήψεις με drone στην Τουρκία, διεξήγαγε ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστίνιων πολιτικών και συνέλεγε πληροφορίες για τη Συρία.

Ο Rexhepi φέρεται να πλήρωνε το επιτόπιο προσωπικό της Μοσάντ στην Τουρκία από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ιδίως από το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία μετέφερε μέσω της Western Union, ενώ πλήρωνε τους πληροφοριοδότες στη Συρία με κρυπτονόμισμα.

Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να αποκαλύψουν πλήρως το εύρος του δικτύου και τις συνδέσεις του με άλλες χώρες.

ΤουρκίασύλληψηΚωνσταντινούποληΙσραήλΜοσάντειδήσεις τώρα