Κόσμος|03.09.2024 15:10

Τουρκία: Δεν απαντά αν έκανε αίτηση στις BRICS, αλλά ξεκίνησε προπαγάνδα για τα οφέλη

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία φαίνεται να βρίσκεται σε σύγχυση όσον αφορά την αίτησή της για ένταξη στις BRICS. Ενώ χθες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, επικαλούμενη το Bloomberg, ισχυριζόταν ότι η αίτηση είχε ήδη υποβληθεί, και μάλιστα εδώ και μήνες, σήμερα η ίδια πάλι εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη κίνηση.

Η αμηχανία αυτή φαίνεται να συνδέεται με την προσπάθεια της Άγκυρας να δικαιολογήσει τη στροφή της Τουρκίας προς τις BRICS.

«Η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση σχετικά με την πρόθεσή της να γίνει μέλος των BRICS. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν έχει ανακύψει στις διεθνείς διαδράσεις ή δεν έχει εξεταστεί από την Τουρκία. Ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας, οι BRICS, που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την πιο σοβαρή πρωτοβουλία που μπορεί να ανταγωνιστεί το δολάριο, απολαμβάνει σημαντική θέση στην παγκόσμια οικονομία και οδεύει να γίνει μια εναλλακτική ένωση στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», αναφέρει το άρθρο σήμερα της Χουλιά Γκιουλέρ με τίτλο: «Σε ποια ομάδα θα ήσουν μέλος: την G-7 από τη μια πλευρά ή τις χώρες BRICS από την άλλη;».

Στρατηγικό πλεονέκτημα ή παιχνίδι ισχύος;

Η Σαμπάχ προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους λοιπόν, για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στις BRICS, αναλύοντας τη δυναμική των δύο αυτών ομάδων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η ΕΕ και η Τελωνειακή Ένωση από τη μια, το ΝΑΤΟ από την άλλη, και οι BRICS, μια ομάδα μελών με την οποία οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο πολιτικά και οικονομικά (συγγνώμη, θα έπρεπε να πω σε εμπάργκο), από την άλλη. Η Τουρκία είναι ήδη ένα σημαντικό κέντρο ισχύος από μόνη της στην περιοχή της, με την οικονομική και στρατιωτική της ικανότητα και την πολιτική επιρροή της».

Η Σαμπάχ τονίζει ότι η Τουρκία, ως κεντρική δύναμη στην περιοχή της, μπορεί να επωφεληθεί από την ένταξή της στις BRICS, ειδικά αν αυτή οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Υποστηρίζει ότι η BRICS προσφέρει μια εναλλακτική στην τρέχουσα οικονομική τάξη, ενώ η ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία των BRICS αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Παρόλο που η ΕΕ μας κρατάει να περιμένουμε έξω από την πόρτα της για 65 χρόνια, δεν θα ήθελε να μας χάσει σε μια τέτοια κατάσταση. Τουλάχιστον όχι από τις χώρες BRICS. Ο μεγαλύτερος φόβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι ότι οι BRICS θα εξελιχθούν σε στρατιωτική συνεργασία στην επόμενη φάση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της Τουρκίας και των BRICS θα είναι ατού στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Οικονομική υπεροχή BRICS έναντι G-7

Η τουρκική ανάλυση υποστηρίζει ότι η BRICS, με το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας, υπερτερεί πλέον της G-7 σε βασικούς δείκτες. Προβλέπει ότι αυτή η διαφορά θα μεγαλώσει στο μέλλον, με την BRICS να κυριαρχεί οικονομικά το 2050, φτάνοντας το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι μόλις 20% για την G7.

«Όσον αφορά την οικονομική και δημογραφική επιρροή, η BRICS είναι μεγαλύτερη από την G7. Αν προσθέσουμε στο μείγμα την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που εντάχθηκαν νωρίτερα φέτος, οι χώρες BRICS αποτελούν το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι χώρες της G7 αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ίδια είναι η κατάσταση όσον αφορά το εθνικό εισόδημα. Ενώ το μερίδιο των χωρών BRICS στην παγκόσμια οικονομία είναι 35%. Το μερίδιο των χωρών της G7 είναι 30%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναλογία αυτή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Το 2050, το μερίδιο των χωρών της G7 στην παγκόσμια οικονομία θα μειωθεί στο 20% και το μερίδιο των χωρών BRICS θα αυξηθεί στο 50%. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι το μερίδιο των χωρών της G7 ήταν περίπου 50% πριν από λίγο καιρό.

Με μια τέτοια ελπιδοφόρα προοπτική, το ενδιαφέρον για τις BRICS έχει φυσικά αυξηθεί. Εάν προσθέσετε τα έσοδα περισσότερων από 40 χωρών που έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση για να γίνουν μέλη, η απήχηση της ομάδας είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

Η Τουρκία από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στο οικονομικό μπλοκ των αντιπάλων

Τα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ επιχειρούν να παρουσιάσουν, επομένως, την προοπτική ένταξης στις BRICS ως μια στρατηγική κίνηση με οικονομικά οφέλη, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσουν την πρόθεση της Άγκυρας να ενταχθεί σε έναν οργανισμό, που τείνει να εξελιχθεί σε αντιδυτικό.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆγκυραοικονομία