Κόσμος|03.09.2024 17:34

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Ισραήλ για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός - Η Χαμάς ενημερώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Μαρία Ζαχαράκη

Αξιωματούχος της Χαμάς, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενημέρωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ότι το Ισραήλ ανεβάζει τον πήχη των διαπραγματεύσεων και επιβάλλει συνεχώς νέους όρους, καθιστώντας τη διαδικασία ατελέσφορη.

Οι ΗΠΑ έθεσαν προθεσμία δύο εβδομάδων στον Νετανιάχου, αλλιώς θα αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις. «Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για δύο ακόμη εβδομάδες και ότι έπειτα θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις, εάν δεν επιτευχθεί λύση. Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση, διότι θα επιστρέψουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε», ανέφερε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου θέτει συνεχώς νέους όρους

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, αναφέρει επικαλούμενο πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός ενημέρωσε υψηλά ιστάμενους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «ο Νετανιάχου συνεχώς θέτει νέους όρους και αρνείται να εγκαταλείψει στρατηγικές θέσεις, όπως ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας και η συνοριακή διάβαση της Ράφα».

Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος ενημέρωσε το Τ/ΥΠΕΞ ότι παρά τις δηλώσεις καλής θέλησης, η Ουάσιγκτον δεν ασκεί την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ. «Οι ΗΠΑ δίνουν συνεχώς αισιόδοξα μηνύματα, αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου θετική. Ο Νετανιάχου θέτει συνεχώς νέους όρους. Αρνείται να εγκαταλείψει τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας και θέτει νέους όρους για το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Κάθε φορά γυρίζει μια νέα σελίδα. Κάθε φορά επιστρέφουμε στην αρχή και ξεκινά μια νέα διαδικασία. Το Ισραήλ ανεβάζει συνεχώς τον πήχη. Αυτή η διαδικασία δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά επιβολή».

ΤουρκίαΙσραήλΠαλαιστίνηΜπένιαμιν ΝετανιάχουΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΓάζακατάπαυση πυρόςειδήσεις τώρα