Κόσμος|17.09.2024 16:12

Έρχεται απαγόρευση του καπνίσματος και του ατμίσματος σε εξωτερικούς χώρους; Τι σχέδιο μελετά η ΕΕ

Newsroom

Μια αποκάλυψη κάνει το Euronews για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κάπνισμα αλλά και το άτμισμα. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να συστηθεί απαγόρευση του τσιγάρου -και του ηλεκτρονικού- σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε ταράτσες καφετεριών, στάσεις λεωφορείων και ζωολογικούς κήπους.

Η ΕΕ θα προτείνει την επέκταση των υφιστάμενων απαγορεύσεων του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των καινοτόμων προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη, σύμφωνα με σχέδιο που αποκαλύπτει στο Euronews.

Οι ρυθμίσεις, που πρόκειται να εγκριθούν από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ την Τρίτη, θα επεκτείνουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του 2009 που αποσκοπούν στη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η τελευταία έκδοση του σχεδίου - που είδε το Euronews και υπόκειται ακόμη σε αλλαγές - επιδιώκει να καθαρίσει τους δημόσιους χώρους από όλα τα αερολύματα, όχι μόνο από τον καπνό των τσιγάρων, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που εγκυμονούν τα νέα προϊόντα καπνού, όπως το άτμισμα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά παρέχουν ένα πλαίσιο που μπορούν να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα. Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής τους, το 2009-2012, παρατηρήθηκε ήδη μείωση της έκθεσης.

Στόχος τα νέα προϊόντα καπνού

Οι νέες συστάσεις της Επιτροπής αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενός ευρύτερου φάσματος νέων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των «προϊόντων θερμαινόμενου καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είτε περιέχουν νικοτίνη είτε δεν περιέχουν νικοτίνη».

Ομοίως, η Επιτροπή θέλει να συμπεριλάβει και «υποκατάστατα καπνού και κάθε άλλο προϊόν που εκπέμπει καπνό ή/και αερολύματα», όπως προκύπτει από το έγγραφο που διέρρευσε.

Τα προϊόντα αυτά, που συχνά προωθούνται στην αγορά ως ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις του παραδοσιακού καπνίσματος, εξακολουθούν να εκθέτουν τους παρευρισκόμενους σε επιβλαβείς χημικές ουσίες μέσω των αερολυμάτων από δεύτερο χέρι, αναφέρει το έγγραφο. «Τα στοιχεία σχετικά με τη χρήση των αναδυόμενων προϊόντων ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ασαφή», αναφέρει το έγγραφο.

Η καταστολή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων στοιχείων ότι η έκθεση από δεύτερο χέρι σε «αερολύματα από ηλεκτρονικά τσιγάρα, τόσο με όσο και χωρίς νικοτίνη, εκθέτουν τους παρευρισκόμενους σε ποσοτικά προσδιορίσιμα επίπεδα σωματιδίων και βασικών τοξικών και μολυσματικών ουσιών», αναφέρει το προσχέδιο.

Νέες περιοχές απαγόρευσης του καπνίσματος

Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε διάφορους υπαίθριους χώρους, η οποία μέχρι σήμερα ρυθμίζεται κατά περίπτωση στα κράτη μέλη.

«Το επίπεδο κάλυψης των κανόνων για την απαγόρευση του καπνίσματος ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο των χώρων απαγόρευσης του καπνίσματος και το γενικό επίπεδο κάλυψης των εξωτερικών χώρων στις πολιτικές για την απαγόρευση του καπνίσματος είναι χαμηλό», δήλωσε η Επιτροπή για να δικαιολογήσει την ανάγκη για ευρύτερη προστασία στους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι χώροι -που ορίζονται ως μερικώς στεγασμένοι ή κλειστοί χώροι, όπως ταράτσες, μπαλκόνια, βεράντες και αίθρια- που συνδέονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, θα πρέπει να γίνουν ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος.

Οι κόμβοι δημόσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των αεροδρομίων, θα καλύπτονται επίσης, ενώ το κάπνισμα θα απαγορεύεται επίσης σε υπαίθριους χώρους που συνδέονται με χώρους εργασίας, νοσοκομεία και γηροκομεία.

Οι χώροι αναψυχής όπου υπάρχουν παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων παιδικών χαρών, των λούνα παρκ, των κολυμβητικών δεξαμενών και των ζωολογικών κήπων, συμπεριλαμβάνονται επίσης, όπως και οι εκπαιδευτικοί χώροι από την προσχολική φροντίδα των παιδιών μέχρι το πανεπιστήμιο.

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη μιας «γενιάς χωρίς κάπνισμα» έως το 2040, στη μείωση της χρήσης καπνού κατά 30% έως το 2025 και στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού της ΕΕ που καπνίζει σε μόλις 5%.

Ευρωπαϊκή Ένωσηκάπνισματσιγάροηλεκτρονικό τσιγάροειδήσεις τώρα