Κόσμος|06.10.2024 00:20

Ισραήλ: Πλησιάζουν τα αντίποινα στο Ιράν – Σκληρό μήνυμα Νετανιάχου

Newsroom

Θέμα χρόνου -ενδεχομένως και ορισμένων ωρών σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές - είναι τα αντίποινα του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα το Ιράν. Μάλιστα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μήνυμά του, διαμήνυσε πως είναι καθήκον της χώρας να απαντήσει στο Ιράν.

Λίγες ώρες αργότερα, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ προχώρησε σε πλήγματα τόσο στη Βηρυτό του Λιβάνου, όσο και σε στόχους ιρανικών συμφερόντων, κοντά στην πόλη Ντέιρ ες Ζορ στη Συρια.

«Έχουμε καθήκον να απαντήσουμε»

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές εναντίον μας. Εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί» διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις - και αυτό πρόκειται να κάνουμε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον Εμανουέλ Μακρόν που ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Ισραήλ. «Τι ντροπή. Το Ισραήλ θα νικήσει με ή χωρίς την υποστήριξή τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε, επίσης, ότι η Χαμάς όπως και η ηγεσία της Χεζμπολάχ έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, ωστόσο οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι οι κάτοικοι του Βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιστραφούν οι όμηροι από τη Γάζα.

Όλα έτοιμα για την επίθεση;

Οι ενδείξεις για επικείμενα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν ήρθαν την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε διεθνές εμπάργκο στα όπλα που παραδίδονται στο Ισραήλ για χρήση κατά της Γάζας, όπου σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πολυετούς επίθεσης του Ισραήλ. «Νομίζω ότι σήμερα, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για να πολεμήσουμε στη Γάζα», δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ.

Ο Μακρόν έκανε τα σχόλιά του την ώρα που οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωναν ότι επίκειται ένα μεγάλο πλήγμα κατά του Ιράν, καθώς το Ισραήλ έπληξε στόχους στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα το Σάββατο.

Ισχυρά αντίποινα ενόψει

«Οι IDF [ισραηλινός στρατός] προετοιμάζουν μια απάντηση στην πρωτοφανή και παράνομη ιρανική επίθεση κατά των ισραηλινών πολιτών και του Ισραήλ», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημόσια για το θέμα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε ραδιοφωνική δήλωση σημείωσε πως «το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη στο χρόνο που θα αποφασίσουμε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο αεροπορικές βάσεις που επλήγησαν από την επίθεση παρέμειναν πλήρως λειτουργικές και κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές.

Καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απάντησή του στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της Τρίτης, οι οποίες έπληξαν ή πλησίασαν ορισμένες βασικές ισραηλινές βάσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε κατά του πλήγματος των ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον "συζητά" μια τέτοια ενέργεια.

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας εμφάνισης στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Στο τραπέζι πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αντιτίθεται σε ένα ισραηλινό χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πάντως, το Ισραήλ δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι η στόχευση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν έχει φύγει από το τραπέζι, δήλωσε στο CNN κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ελπίζουμε και περιμένουμε να δούμε κάποια σοφία, αλλά όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο να πει κανείς» αν το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για αντίποινα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με πολλούς αξιωματούχους να λένε δημοσίως ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για μια περιφερειακή ανάφλεξη, καθώς αντιμετωπίζουν μια όλο και πιο ασταθή Μέση Ανατολή.

Εν μέσω της επιδεινούμενης βίας, οι εικασίες ότι ένα χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού σκότωσε τον Χασίμ Σαφιεντίν, ο οποίος αναμενόταν ευρέως να διαδεχθεί τον νεκρό ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έκαννα το γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές ασφαλείας, η επαφή με τον Safieddine χάθηκε από την Παρασκευή. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Safieddine σκοτώθηκε μαζί με βοηθούς και Ιρανούς συμβούλους σε ένα ισχυρό χτύπημα που έχει καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση σε τυχόν πτώματα. Στον απόηχο του πλήγματος οι IDF δήλωσαν ότι έπληξαν το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ χωρίς να αποκαλύψουν ποιοι ήταν παρόντες.

Κλείνει τον εναέριο χώρο στις εμπορικές πτήσεις το Ιράν

Στο μεταξύ η Ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένες περιοχές του δυτικού εναέριου χώρου της χώρας θα είναι κλειστές για τις εμπορικές πτήσεις κάθε βράδυ, από τις 20:00 έως τις 04:31, λόγω «Στρατιωτικής Άσκησης»

Ισραηλινό σφυροκόπημα σε Βηρυτό και Συρία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν ότι πέντε ισραηλινά πλήγματα καταγράφηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη νότια Βηρυτό και τα περίχωρά της, τέσσερα από αυτά «πολύ βίαια».

«Ισραηλινά εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τέσσερα πολύ βίαια πλήγματα στα νότια προάστια (της Βηρυτού) και ένα πλήγμα στην περιοχή Chweifat», με ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο, ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου. Ανταποκριτές του AFP στη Βηρυτό ανέφεραν ότι άκουσαν αρκετές εκρήξεις, ενώ πλάνα του AFP έδειχναν σύννεφα καπνού να υψώνονται από τις περιοχές.

Επιπρόσθετα, αναφορές κάνουν λόγο για χτυπήματα κοντά στη συριακή πόλη Ντέιρ ες Ζορ, σε στόχους ιρανικών συμφερόντων.

Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα ενόψει της επετείου της 7ης Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, τονίζοντας ότι μαχητές επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα.

"Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής", λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

ΙράνΜπένιαμιν ΝετανιάχουΤεχεράνηεπίθεσηειδήσεις τώραΙσραήλπύραυλοι