Κόσμος|07.10.2024 07:47

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ: Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς - Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις σε Γάζα και Λίβανο

Newsroom

Το Ισραήλ θα τελέσει μνημόσυνα για την πρώτη επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, καθώς ο πόλεμος που εξαπέλυσε ως απάντηση κλιμακώνεται σε δύο μέτωπα, με βαριές επιδρομές βομβαρδισμού και μαζικές εντολές εκκένωσης στον Λίβανο και τη Γάζα, εν μέσω της αυξανόμενης πιθανότητας αεροπορικών αντιποίνων κατά του Ιράν.

Στο Ισραήλ, οι αρχές δήλωσαν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για επιθέσεις που θα συνέπιπταν με την επέτειο, αφού ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον πεζών σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων σε πόλη της ερήμου Νεγκέβ, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 10 στη δεύτερη επίθεση την τελευταία εβδομάδα.

Στο Ιράν, τα αεροδρόμια ανακοίνωσαν το απόγευμα της Κυριακής (6/10) ότι θα ακυρώσουν όλες τις πτήσεις σε μια πιθανή ένδειξη ότι η Τεχεράνη αναμένει ότι ισραηλινά αεροσκάφη θα μπορούσαν να επιτεθούν σε μια επιδρομή που θα μπορούσε να έχει στόχο τον ιρανικό στρατό, το πετρέλαιο ή ακόμη και την πυρηνική παραγωγή. Ωστόσο, οι περιορισμοί στις πτήσεις άρθηκαν αφού «εξασφαλίστηκαν ασφαλείς συνθήκες», ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν για ένα πρόσφατο χτύπημα βαλλιστικού πυραύλου στο Ισραήλ, αλλά δήλωσε ότι θα επιλέξει τον χρόνο και τον τόπο. Η Ουάσινγκτον τον έχει παρακαλέσει να μην υπερβεί τις κόκκινες γραμμές που θα μπορούσαν να στείλουν την περιοχή περαιτέρω σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με το Λίβανο

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (7/10), ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη μάχη στα σύνορα με το Λίβανο, ενώ άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Νωρίτερα, ο στρατός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι ήχησαν οι σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ.

Αναχαιτίστηκαν δύο εναέριοι στόχοι            

Το Ισραήλ αναχαίτισε τα ξημερώματα δύο εναέριους στόχους που είχαν εξαπολυθεί από τα ανατολικά, αφού είχαν ηχήσει οι σειρήνες στις περιοχές Ρισόν Λε Ζιόν και Παλμαχίμ στο κεντρικό Ισραήλ ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αιματηρή εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ωστόσο, δεν δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την περιοχή εκτόξευσης των drones. Από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από έναν χρόνο σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 250 άλλοι κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών του Ισραήλ.

Η τρομοκρατική επιθετική ενέργεια της Χαμάς προκάλεσε την εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, με συνέπεια τον μαζικό εκτοπισμό των κατοίκων της, αλλά και το θάνατο περίπου 42.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα.

Επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες σε εστιατόριο

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, με 8 τραυματίες στη Χάιφα και τον 9o στην Τιβεριάδα.

Οκτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ελαφρούς τραυματισμούς στην πανεπιστημιούπολη Rambam Health Care Campus για ιατρική περίθαλψη μετά την επίθεση με ρουκέτα, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.  Σύμφωνα με Μέσα του Ισραήλ, 20 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν, ωστόσο μία χτύπησε το εστιατόριο στη Χάιφα. Επίσης, έχει αναφερθεί πως ρουκέτες έπεσαν και στην περιοχή του Καρμέλ αλλά και στην Άνω Γαλιλαία.

ειδήσειςΧεζμπολάχΧαμάςΙσραήλειδήσεις τώραπύραυλοι