Κόσμος|09.10.2024 07:05

Η Γερμανία ξεκλειδώνει τα Eurofighters για την Τουρκία - Ποιο το αντάλλαγμα;

Μαρία Ζαχαράκη

Η επανεξέταση της πώλησης των Eurofighter από τη Γερμανία στην Τουρκία δεν είναι απλώς μια «συναισθηματική» αλλαγή στάσης. Πίσω από τη φαινομενική αλλαγή πολιτικής κρύβονται σύνθετα παζάρια, τα οποία τουρκικές πηγές συνδέουν με τον φόβο σύγκρουσης Ισραήλ και Ιράν. Ωστόσο, οι πραγματικοί λόγοι φαίνεται να είναι βαθύτεροι και ίσως συνδέονται με διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό, όπου το Βερολίνο επιδιώκει συνεργασία με την Άγκυρα.

Η Τουρκία από το 2022 επιδιώκει να εξασφαλίσει την αγορά 20 μαχητικών Eurofighter, συνολικής αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, οι αντιρρήσεις του κόμματος των Πρασίνων, μέρους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, καθυστερούσαν τη συμφωνία λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Η ξαφνική αλλαγή πλεύσης από το Βερολίνο δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην περιφερειακή ένταση με το Ισραήλ και το Ιράν, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές πηγές. Είναι πιθανό να υπάρχει μια ευρύτερη πολιτική συναλλαγή, με τη Γερμανία να επιδιώκει ανταλλάγματα στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς η Άγκυρα παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάσχεση των ροών προς την Ευρώπη.

Η συνεργασία Γερμανίας και Τουρκίας στο ζήτημα των εξοπλισμών δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Γερμανία δείχνει τώρα σημάδια αλλαγής σε μια τόσο σημαντική συμφωνία, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη του Βερολίνου να διασφαλίσει τη συνεργασία της Άγκυρας σε ευρύτερα αμυντικά θέματα...

Εν τέλει, αυτό που φαίνεται ως επικείμενη μεμονωμένη συμφωνία ενδέχεται να έχει ως βασικό αντίτιμο το άνοιγμα της πόρτας της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας προς την Τουρκία.

Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια έχει επιδιώξει να εξασφαλίσει από τη Γερμανία μια σειρά από αμυντικά όπλα και εξαρτήματα για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων. Οι κύριες κατηγορίες που ενδιαφέρουν την Τουρκία περιλαμβάνουν:

1. Υποβρύχια και εξαρτήματα για τον εκσυγχρονισμό τους

Εξαρτήματα και τεχνογνωσία για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων της, ειδικά των γερμανικής κατασκευής υποβρυχίων τύπου Type 214 που κατασκευάζονται σε συνεργασία με τη Γερμανία.

2. Εξαρτήματα κινητήρων για κορβέτες και φρεγάτες

3. Πυραύλους και τορπίλες καθοδήγησης

100 κατευθυνόμενους πυραύλους που κατασκευάζονται από την MBDA και 28 τορπίλες SeaHake που κατασκευάζονται από την ThyssenKrupp για το τουρκικό ναυτικό.

4. Φρεγάτες και ναυτικά εξαρτήματα

Εξαρτήματα και συστήματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών της, όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα και οπλικά συστήματα γερμανικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στόλο.

5. Τεθωρακισμένα οχήματα και εξαρτήματα για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης

Την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία προμηθεύεται από τη Γερμανία, καθώς και εξαρτήματα για τη βελτίωση της θωράκισής τους και των συστημάτων στόχευσης. Έχει ζητήσει επίσης κινητήρες και συστήματα μετάδοσης κίνησης για τα τουρκικής κατασκευής αρμάτων Altay.

6. Eurofighter Typhoon

Έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon για να ενισχύσει την αεροπορική της δύναμη, μετά την αποχώρησή της από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

ειδήσεις τώραΤουρκίαΓερμανίαEurofighter