Κόσμος|09.10.2024 09:47

Τυφώνας Μίλτον: Χάος στη Φλόριντα, ετοιμάζουν τα καταφύγια - Πότε θα χτυπήσει

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Συναγερμός έχει σημάνει στη Φλόριντα καθώς ο τυφώνας Μίλτον κινείται προς τις ακτές της πολιτείας, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν τον κόσμο πως το σαρωτικό φαινόμενο θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, με τις εκκενώσεις περιοχών να είναι σε εξέλιξη.

Ο Μίλτον είναι μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που σχηματίστηκαν στον Βόρειο Ατλαντικό τα τελευταία χρόνια και πλησιάζει τις ΗΠΑ μόλις δύο εβδομάδες μετά τον τυφώνα Helene που προκάλεσε ήδη σημαντικές ζημιές.

Πότε θα χτυπήσει τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) εκτιμά τον ο Μίλτον ως «εξαιρετικά επικίνδυνο τυφώνα» και θα πλήξει τη Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης. Εκτιμάται πως θα χτυπήσει αρχικά κοντά στην πόλη Τάμπα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και πιθανά κύματα καταιγίδων - τα οποία συμβαίνουν όταν το νερό κινείται προς την ενδοχώρα από την ακτή. Λένε ότι ο Μίλτον θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και περίπου έναν αιώνα – με κύματα 3-4,5 μέτρα και τοπικές βροχοπτώσεις.

Πού βρίσκεται ο τυφώνας Μίλτον και ποια είναι η πορεία του;

Ο Μίλτον έγινε τυφώνας κατηγορίας 1 την Κυριακή και κινείται σταθερά προς τα ανατολικά, μέσω του Κόλπου του Μεξικού, αφού πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Μετεωρολόγος του BBC αναφέρει πως έχει ενισχυθεί πολύ, με αποκορύφωμα τις συνεχείς ριπές ανέμου που φτάνουν τα 321χλμ/ώρα. Βρίσκεται στην ισχυρότερη κατηγορία τυφώνα - 5. Ενώ η ένταση του τυφώνα μειώθηκε την Τρίτη, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε μέγεθος πριν χτυπήσει τη Φλόριντα την Τετάρτη.

Ο πυρήνας του τυφώνα αναμένεται να περάσει πάνω από τη δυτική-κεντρική Φλόριντα, με ένα μεγάλο κύμα καταιγίδας να αναμένεται κατά μήκος ενός τμήματος των ακτών της πολιτείας. Ο Μίλτον πρόκειται στη συνέχεια να διασχίσει τη χερσόνησο προτού καταλήξει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Δείτε live την πορεία του τυφώνα Μίλτον

Ποιες περιοχές εκκενώνονται

Οι κάτοικοι της Φλόριντα προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πολιτείας εδώ και χρόνια, με τον κυβερνήτη να προειδοποιεί ότι έρχεται ένα «τέρας». Οι περισσότερες κομητείες βρίσκονται σε επίσημη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν διαταχθεί εκκενώσεις σε όλη τη δυτική ακτή της Φλόριντα.

Οι αρχές διαχείρισης καταστροφών έχουν εκδώσει κατάλογο και χάρτη με τις εντολές εκκένωσης. Μεγάλα καταφύγια έχουν επίσης ετοιμαστεί ως έσχατη λύση για όσους έχουν εγκλωβιστεί. Αεροδρόμια στην αναμενόμενη πορεία του Μίλτον έχουν ανακοινώσει κλείσιμο και έχουν παρατηρηθεί ουρές κυκλοφορίας καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Τι είναι ο τυφώνας και πώς σχηματίζεται;

Οι τυφώνες είναι ένας τύπος τροπικής καταιγίδας που σχηματίζονται στον Βόρειο Ατλαντικό και φέρνουν στο πέρασμά τους ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις. Όταν ο ωκεάνιος αέρας είναι ζεστός και υγρός, ανεβαίνει και στη συνέχεια αρχίζει να ψύχεται - γεγονός που προκαλεί τον σχηματισμό σύννεφων. Μερικές φορές αυτός ο αέρας μπορεί να απομακρυνθεί στην κορυφή του τυφώνα πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να αντικατασταθεί στην επιφάνεια, προκαλώντας πτώση της επιφανειακής πίεσης.

Η πτώση της πίεσης προκαλεί επιτάχυνση των ανέμων και ο τυφώνας ενισχύεται. Η Εθνική Ένωση Ωκεανικής Ατμόσφαιρας (Noaa) προέβλεψε ότι η περίοδος των τυφώνων του 2024 θα είναι πιο ενεργή από ό,τι συνήθως. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής ευθύνεται εν μέρει για αυτό.

Τι προκαλεί ο τυφώνας κατηγορίας 5;

Οι τυφώνες κατηγορίας 5 θεωρούνται καταστροφικοί. Φέρουν ταχύτητες ανέμων μεγαλύτερες από 249 χλμ/ώρα και μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές. Η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία προτρέπει σε μαζικές εκκενώσεις σε κατοικημένες περιοχές κοντά σε ακτές, καθώς ένας τυφώνας κατηγορίας πέντε μπορεί επίσης να φέρει κύματα καταιγίδας που ξεπερνούν 5 μέτρα και έτσι μπορούν να καταστραφούν πολλά σπίτια.

Δέντρα και γραμμές ηλεκτροδότησης μπορούν επίσης να πέσουν, προκαλώντας την απομόνωση κατοικημένων περιοχών και μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος. Η Noaa αναφέρει ότι οι πληγείσες περιοχές μπορεί να μείνουν ακατοίκητες για εβδομάδες ή μήνες.

Ουρές πάνω από 50χλμ - Ξέμειναν τα πρατήρια από βενζίνη

Στους δρόμους έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα, που εκκενώνουν τις περιοχές που θα πληγούν. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ουρές ξεπερνούν τα 50χλμ την ώρα που τα πρατήρια καυσίμων ξεμένουν λόγω της ζήτησης. Μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης είχαν ακυρωθεί περίπου 700 πτήσεις από και προς τη Φλόριντα ενώ έχουν εκδοθεί εντολές για την εκκένωση περίπου 1 εκατ. πολιτών, που ζουν στις δυτικές ακτές της Φλόριντα. 

Παράλληλα, ορισμένα θεματικά πάρκα στη Φλόριντα, όπως η Disney World και η Universal Orlando, παραμένουν ανοιχτά, ενώ άλλα έχουν ήδη ανακοινώσει προσωρινές διακοπές λειτουργίας.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρος ντε Σάντις, επεσήμανε πως έχουν ενεργοποιηθεί 8.000 μέλη της Εθνοφρουράς και πως είναι έτοιμα φορτηγά με προμήθειες και εξοπλισμό. «Τώρα είναι η ώρα να εκτελέσετε το σχέδιό σας ... αλλά ο χρόνος τελειώνει», τόνισε.

Ανέβαλε τα ταξίδια του ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανέβαλε τις επισκέψεις που είχε προγραμματίσει στη Γερμανία και την Αγκόλα για να επιβλέψει τις προετοιμασίες των Αρχών.

«Θα μπορούσε να είναι ο χειρότερος τυφώνας που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και πάνω από έναν αιώνα - αν ο Θεός το θέλει δεν θα είναι-  αλλά έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι μπορώ να βρίσκομαι εκτός της χώρας αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

O τυφώνας από το διάστημα

«Πετάξαμε πάνω από τον τυφώνα Milton πριν από περίπου 90 λεπτά. Εδώ είναι η θέα από το παράθυρο του Dragon Endeavour» έγραψε αστροναύτης της ΝΑSA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Φλόρινταεκκενώσειςτυφώναςκακοκαιρίαειδήσεις τώραΤυφώνας ΜίλτονΗΠΑκαταιγίδες