Ερντογάν-Σολτς: «Πρόσφατα εγκρίθηκαν πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και θα υπάρξουν περισσότερες» - Όσα συζήτησαν
Μαρία ΖαχαράκηΟλοκληρώθηκε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο γραφείο του Ερντογάν στο Ντολμαμπαχτσέ, διήρκεσε περίπου 1 ώρα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο διοικητής της ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, και ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου τέθηκαν τα Eurofighter και η Μέση Ανατολή, με τον Γερμανό καγκελάριο να λέει ότι «υπάρχει διάσταση απόψεων» ως προς το Ισραήλ.
Ερντογάν: Περιμένουμε από όλους να πουν «στοπ» στο Ισραήλ
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με το «καυτό» θέμα των Eurofighter είπε: «Στο πλαίσιο της προμήθειας προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας αφήνοντας πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ισραήλ δήλωσε: «Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και τα παλαιστινιακά εδάφη και οι επιθέσεις στο Λίβανο ήταν ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήσαμε. Η ανθρώπινη τραγωδία στην περιοχή συνεχίζεται. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ασκήσουμε διεθνή πίεση, ώστε να κηρυχθεί επειγόντως μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ. Περιμένουμε από όλους τους πολιτικούς με συνείδηση να πουν ‘στοπ’ το Ισραήλ».
«Η δολοφονία 50.000 ανθρώπων και ο τραυματισμός 100.000 ανθρώπων δεν θα μας κάνει να πούμε: "Χτυπήσατε καλά με τα F-35, καλά κάνατε". Τότε γιατί ιδρύθηκε αυτό το Δικαστήριο; Αυτό έχει γίνει», πρόσθεσε.
Ανοίγει ξανά τα σύνορα ο Ερντογάν
Τούρκοι αξιωματούχοι έδειξαν έκπληκτοι όταν ο Ερντογάν είπε ότι οι Σύροι που διαφεύγουν από τον πόλεμο καθώς και οι Λιβανέζοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες ήρθαν σε εμάς από τη Συρία αρχικά. 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται τώρα στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας της κ. Μέρκελ, εργαστήκαμε και συναντηθήκαμε πάνω σε αυτή τη διαδικασία. Η πόρτα μας ήταν πάντα ανοιχτή γι' αυτούς και είναι ανοιχτή και τώρα. Αν κάποιος από τη Μέση Ανατολή ή το Λίβανο έρθει στη χώρα μας, έχουμε κρατήσει την πόρτα μας ανοιχτή. Υπάρχουν επίσης Τουρκομάνοι στον Λίβανο. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή».
Σολτς:
«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Ισραήλ. Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένα τρομερό έγκλημα. Είμαστε της άποψης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», δήλωσε από πλευράς του ο Όλαφ Σολτς.
«Η αποκλιμάκωση και η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης. Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών».
Ο Σολτς αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις σχέσεις με την Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται προς μια πιο θετική κατεύθυνση και ταυτόχρονα ελπίζω ότι αυτή η πορεία θα οδηγήσει στη συνέχιση των καλών φιλικών σχέσεων».
Έπειτα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο το εξής: «Η Γερμανία άλλαξε την πολιτική της όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων, την οποία ακολουθούσε επί χρόνια. Θα αντιμετωπιστεί τώρα η Τουρκία όπως κάθε χώρα της ΝΑΤΟ;». Και απάντησε:
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φυσικά έχουμε αποφάσεις για συγκεκριμένα θέματα από αυτή την άποψη. Αυτό είναι επίσης φυσικό και πρόσφατα πήραμε μια τέτοια απόφαση. Και θα υπάρξουν και άλλες αποφάσεις. Φυσικά, τα πρότζεκτ που υπάρχουν είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τη βρετανική κυβέρνηση. Φυσικά, θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό. Θα υπάρξει πρόοδος».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων