Κόσμος|14.12.2024 17:10

Συρία: Οι Ρώσοι αποχωρούν από αεροπορική βάση – Δορυφορικές εικόνες

Newsroom

Η Ρωσία συσκευάζει στρατιωτικό εξοπλισμό στην αεροπορική της βάση Χμαϊμίμ στη Συρία, όπως φαίνεται από δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσε η εταιρεία Maxar.

Παραμένει φυσικά αβέβαιο αν θα αποχωρήσει οριστικά η ρωσική δύναμη από την χώρα, ωστόσο αυτό μοιάζει το πλέον πιθανότερο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ από ισλαμιστές αντάρτες, με τον δικτάτορα μάλιστα να αναγκάζεται να καταφύγει στη Μόσχα.

Μετακινούν τον βαρύ εξοπλισμό τους εκτός Συρίας οι Ρώσοι

Οι εικόνες της Maxar δείχνουν βαρέα ρωσικά μεταφορικά αεροσκάφη An-124 στο αεροδρόμιο Χμαϊμίμ με ανοικτές ράμπες. Διακρίνονται επίσης ελικόπτερα να αποσυναρμολογούνται και να είναι έτοιμα για μεταφορά.

«Η Ρωσία φαίνεται να αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της που εδρεύουν στη Συρία μετά την ξαφνική πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών και αξιολόγηση ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών», τόνισε στο Χ ο Michael Kofman. 

Δεν φεύγει από τις κύριες στρατιωτικές βάσεις της η Ρωσία

Πηγές του συριακού στρατού, αλλά και των υπηρεσιών ασφάλειας που έχουν επικοινωνία με τους Ρώσους, δήλωσαν στο Reuters, ότι η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πρώτες γραμμές, όπως επίσης, αποσύρει βαρύ εξοπλισμό, αλλά και φυγαδεύει υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας.

Ωστόσο, οι πηγές που μίλησαν ανώνυμα, με δεδομένο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης, τόνισαν ότι η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις δύο κύριες στρατιωτικές βάσεις της, ενώ επί του παρόντος, δεν σκοπεύει να τις εγκαταλείψει.

Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα, όπως και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού του Άσαντ, με σκοπό στη φάση αυτή, την ανασυγκρότηση, ανάλογα με τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος, δήλωσε στο Reuters, ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού που έχει επικοινωνία με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Κρίσιμη συνάντηση ΥΠΕΞ αραβικών κρατών για το μέλλον της Συρίας

Υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και διεθνείς απεσταλμένοι, οκτώ αραβικών κρατών συναντώνται σήμερα Σάββατο (14/12) στην Άκαμπα της Ιορδανίας, για να συζητήσουν το μέλλον της Συρίας.

Οι Ιορδανοί διεμήνυσαν νωρίτερα πως στόχος είναι να διερευνηθούν τρόποι για να στηριχθεί η χώρα κατά τη μεταβατική φάση μετά την πτώση Άσαντ.

Τα οκτώ αραβικά κράτη, η Τουρκία και οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με πηγές από τη χώρα, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Κατάρ, ενώ απεσταλμένοι των εν λόγω αραβικών κρατών αναμένεται να συναντηθούν με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν.

Ερντογάν: «Χαλέπι, Ιντλίμπ και Δαμασκός θα μπορούσαν να είναι δικά μας»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, είπε «Τι λένε; Μα τι κάνουμε  στη Συρία, γιατί είμαστε εκεί;  Βλέπουμε αυτούς που δεν ξέρουν την ιστορία μας κι έχουν έλλειψη γνώσεων του πολιτισμού μας».

«Τώρα είδατε γιατί είμαστε στη Συρία; Τι έγινε τελικά; Πού βρίσκεται αυτός που ηγείτο της Συρίας;», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι αν είχε λήξει αλλιώς ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος αρκετές πόλεις της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού, θα μπορούσαν να ανήκουν στην Τουρκική επικράτεια.

«Δεν θα κόψουμε τις σχέσεις με τους ανθρώπους μας»

«Στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου καθορίστηκαν τα σύνορα της περιοχής μας, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, τι θα είχε συμβεί;  Πιθανότατα το Χαλέπι, το Ιντλίμπ, η Δαμασκός, η Ράκα, θα ήταν δικές μας πόλεις όπως το Άντεπ, το Χατάϊ και η Ούρφα!», είπε χαρακτηριστικά.

«Επειδή αυτές οι πόλεις και οι περιοχές έμειναν εκτός των συνόρων μας δεν σημαίνει πως θα κόψουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους τους», κατέληξε.

Φιντάν: «Πείσαμε το Ιράν και τη Ρωσία να μην παρεμβουν»

Στις εξελίξεις στη Συρία αναφέθηκε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φινταν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το κανάλι NTV.

«Το σημαντικότερο πράγμα ήταν να μιλήσουμε στους Ρώσους και τους Ιρανούς και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα παρενέβαιναν στρατιωτικά στην εξίσωση. Μιλήσαμε με τους Ρώσους και τους Ιρανούς, κατάλαβαν» είπε ο Φιντάν. «Προκειμένου να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, προσπαθήσαμε να το κάνουμε χωρίς αιματοχυσία, συνεχίζοντας τις στοχευμένες διαπραγματεύσεις με δύο σημαντικούς παράγοντες, ικανούς να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους», πρόσθεσε.

Για τον Φιντάν, εάν ο Μπασάρ αλ Άσαντ λάμβανε βοήθεια από τη Ρωσία και το Ιράν, υπήρχε κίνδυνος «η νίκη της αντιπολίτευσης (…) να έπαιρνε πολύ χρόνο και θα ήταν αιματηρή».«Όμως οι Ρώσοι και οι Ιρανοί είδαν ότι δεν είχε νόημα. Επένδυσαν στο λάθος άτομο. Επιπλέον, οι συνθήκες στην περιοχή, όπως και παγκοσμίως, δεν είναι οι ίδιες», είπε.

Μέσα σε έντεκα ημέρες από τότε που ξεκίνησε την επίθεση, ο συνασπισμός των ανταρτών υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ κατέλαβε τη Δαμασκό και ανέτρεψε τον Άσαντ ο οποίος κατέφυγε μαζί με την οικογένειά του στη Ρωσία.

«Στρατηγικός στόχος η εξάλειψη των YPG»

Ο Φιντάν είπε επίσης ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στη Δαμασκό θα επαναλειτουργήσει από αύριο Σάββατο, προσθέτοντας ότι οι διπλωμάτες κατευθύνονται ήδη στη Συρία.

«Θέλουμε να δούμε μια Συρία χωρίς τρομοκρατία, όπου οι μειονότητες δεν θα υφίστανται κακομεταχείριση. Θέλουμε μια συμπεριληπτική κυβέρνηση στη Συρία», είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που επιστρέφουν στη χώρα τους σταδιακά θα αυξηθεί.

Ο Φιντάν τόνισε επίσης ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η εξάλειψη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, των Μονάδων Προστασίας του Λαού. Η YPG είναι βασική συνιστώσα των δυνάμεων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και βοήθησαν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζει ότι αποτελούν παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

ΡωσίαΣυρίαπόλεμος στη Συρία