Κόσμος|14.11.2018 16:24

Κίρστεν Σίνεμα: Η πρώτη αμφιφυλόφιλη γερουσιαστής στην Ιστορία των ΗΠΑ

Γιάννης Πολίτης

Οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Νοεμβρίου, θα μείνουν στην Ιστορία καθώς για τις ιστορικές πρωτιές τους. Οι Δημοκρατικοί μπορεί να κέρδισαν την Βουλή των Αντιπροσώπων και να έχασαν τη Γερουσία. Όμως, δεν έχουν παρά να χαμογελούν καθώς κατάφεραν να κερδίσουν μια έδρα στη Γερουσία, σε μια συντηρητική πολιτεία όπως είναι η Αριζόνα. Εκεί, λοιπόν, η 42χρονη υποψήφια τους, Κίρστεν Σίνεμα επικράτησε οριακά της αντιπάλου της Μάρθα ΜακΣκάλι.

Η Σίνεμα θα είναι η πρώτη δηλωμένη αμφιφυλόφιλη Γερουσιαστής στην ιστορία της Αμερικής, ενώ όπως έγραψε ο Guardian, η τελευταία φορά που κέρδισαν εκλογική μάχη στη συγκεκριμένη πολιτεία οι Δημοκρατικοί ήταν το 1976. Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα η 42χρονη Κίρστεν αρχικά δεν είχε όλους τους οιωνούς με το μέρος της. Παρ'όλα αυτά, κατάφερε και κέρδισε τη ΜακΣάλι με 49,68% έναντι 47,96% 

Η ίδια με ανάρτησή της στο Twitter αναφέρθηκε στη νίκη της επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «όσο έχω υπηρετήσει την Αριζόνα, έχω εργαστεί για να βοηθήσω τους άλλους να δουν την κοινή μας ανθρωπιά και να βρουν κοινό έδαφος», ενώ πρόσθεσε πως «αυτή είναι η ίδια προσέγγιση που θα ακολουθήσω για να εκπροσωπώ την πολιτεία μας στη Γερουσία, όπου θα είμαι μια ανεξάρτητη φωνή για όλους τους κατοίκους της Αριζόνα». «Ευχαριστώ όλους σας, ώρα για δουλειά» καταλήγει στο μήνυμά της.

T

Ποια είναι;

Η Κίρστεν Σίνεμα γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1976 στην Αριζόνα. Το 2004 εκλέχθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αριζόνα και στη Γερουσία το 2010. Προτού γίνει μέλος των Δημοκρατικών ήταν μέλος των Πρασίνων. 

Δεν φοβήθηκε να πει ότι έμεινε άστεγη

Για τρία χρόνια μαζί με την οικογένειά της έμειναν σε ένα παλιό βενζινάδικο επειδή ο πατριός της έχασε τη δουλειά του. Η Κίρστεν είχε αναφερθεί σε αυτό το γεγονός λέγοντας πως «για δύο χρόνια δεν είχαν τουαλέτα και ηλεκτρικό», ενώ πρόσθεσε πως μετά από λίγο διάστημα ο πατριός της έφτιαξε για εκείνη και την αδερφή της μια κουκέτα. Παράλληλα, μεγάλωσε ως μέλος της Εκκλησίας του Χριστού των Αγίων των Τελευταίων ημερών.

Σε ηλικία 18 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στο Brigham Youth Univercity, ενώ μετά την αποφοίτησή της έφυγε από την Εκκλησία του Χριστού των Αγίων των Τελευταίων ημερών. Το 1999 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Κοινωνική Εργασία και στη συνέχεια απέκτησε δίπλωμα πάνω στο Ιατρικό δίκαιο από το Arizona State University College of Law, ενώ το 2012 απέκτησε από το ίδιο Πανεπιστήμιο δίπλωμα πάνω στις μελέτες δικαιοσύνης. 

Επικριτική κατά του καπιταλισμού

Το 2002 η εφημερίδα Arizona Republic δημοσίευσε επιστολή της μέσω τής οποίας επέκρινε τον καπιταλισμό. «Μέχρι που ο μέσος Αμερικανός αντιληφθεί ότι ο καπιταλισμός προκαλεί βλάβη στη ζωή του αυξάνοντας τα μέσα διαβίωσης των πλουσίων, το παντοδύναμο δολάριο θα συνεχίσει να κυβερνάει» έγραφε η Σίνεμα. 

Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με την πολιτική το 2002, όταν και ήταν υποψήφια για τις εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αριζόνα με τους Πράσινους. Κατάφερε να συγκεντρώσει 8% ωστόσο ήταν στην πέμπτη θέση των υποψηφίων. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να συγκεντρώσει 37% κερδίζοντας έτσι την πρωτιά με τους Δημοκρατικούς στο 15ο διαμέρισμα της πολιτείας. Στη συνέχεια, επανεκλέχθηκε τρεις φορές συγκεντρώνοντας πάνω από το 30% των ψήφων. Παράλληλα, το 2009 και το 2010 ήταν βοηθός αρχηγός μειονοτήτων για το Δημοκρατικό Κόμμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αριζόνα. Το 2010 εκλέχθηκε στη Γερουσία της Αριζόνα συγκεντρώνοντας το 63% των ψήφων απέναντι στον Μποπ Τόμας των Ρεπουμπλικάνων. 

Η δημόσια αποκάλυψη για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις

Σύμφωνα με το περιοδικό ELLE το πρώτο της δημόσιο σχόλιο ως εκλεγμένο αξιωματούχο ήρθε το 2005, μετά από μια ομιλία ενός Ρεπουμπλικανικού γερουσιαστή, ο οποίος προσέβαλε την LGBQT κοινότητα. «Είμαστε απλά άνθρωποι όπως όλοι όσοι θέλουν και αξίζουν σεβασμό» ανέφερε αρχικά η γερουσιαστής και στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε γιατί χρησιμοποίησε το α΄ πρόσωπο είπε «Ναι, είμαι αμφιφυλόφιλη».

Το 2006, όταν ακόμα ήταν βουλευτής, χρηματοδότησε νομοσχέδιο που προτρέπει την έγκριση του νόμου DREAM. Ακόμη, ήταν συμπρόεδρος στην καμπάνια Arizona Together που είχε ως στόχο να νικήσει τον νόμο 107, ο οποίος θα απαγόρευε την αναγνώριση του γάμου, αλλά και τις ομάδες του ιδίου φύλου στην Αριζόνα. 

Μιλώντας σε ένα περιοδικό το 2006, ρωτήθηκε για τον «νέο φεμινισμό» και απάντησε πως «αυτές οι γυναίκες που ενεργούν σαν να μένουν στο σπίτι, βγαίνουν από τους συζύγους τους ή τους φίλους τους και απλώς εξαργυρώνουν τους ελέγχους είναι ένα είδος φεμινισμού, καθώς επιλέγουν να ζήσουν αυτή τη ζωή». Αυτή της η τοποθέτηση προκάλεσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα λίγο μετά να ζητήσει συγγνώμη.

To 2008 ηγήθηκε ξανά κατά μιας καμπάνιας ενός δημοψηφίσματος που θα απαγόρευε την αναγνώριση ομοφυλόφιλου γάμου στην Αριζόνα. Παρά τον αγώνα της η πρόταση εγκρίθηκε από την πολιτεία με 56%. 

Η συμμετοχή στην επιτροπή μεταρρύθμισης της Υγείας

Το καλοκαίρι του 2008 ήταν ένα από τα 32 μέλη που διόρισε ο Μπάρακ Ομπάμα στην Ομάδα Εργασίας για τη Μεταρρύθμιση της Υγείας του Λευκού Οίκου. Μάλιστα, το 2010 ήταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους τη στιγμή της υπογραφής του Obamacare στον Λευκό Οίκο. Την ίδια χρονιά ήταν ένα από τα πρόσωπα που ονόμασε το TIME «40 κάτω των 40».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ψήφισε τη Νάνσυ Πελόσι για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2015 και το 2016, ενώ θεωρείται ως η μοναδική άθεη του Κογκρέσου.
Πάντως, η ίδια απορρίπτει (και) αυτή την «ταμπέλα».

Βουλή των ΑντιπροσώπωνΗΠΑ εκλογέςΗΠΑενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑΓερουσίαΜπαράκ ΟμπάμαΑριζόνα