Κόσμος|21.11.2018 10:50

Brexit: Δύο νέα εμπόδια - «Κόκκινες γραμμές» από Ισπανία, Γαλλία

Έρη Πανσεληνά

Σαν να µην έφτανε ο διχασµός στο εσωτερικό των Τόρις και της Βρετανίας για το «διαζύγιο» από την ΕΕ, η Ισπανία και η Γαλλία έρχονται να θέσουν τις δικές τους «κόκκινες γραµµές» στη συµφωνία µεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, στριµώχνοντας έτσι ακόµη περισσότερο τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

To «αγκάθι» για τη µεν Μαδρίτη είναι το καθεστώς του Γιβραλτάρ, της περιοχής της Ισπανίας που βρίσκεται από το 1713 υπό βρετανική κυριαρχία, ενώ το Παρίσι από την πλευρά του διεκδικεί πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα για τους Γάλλους ψαράδες. «Από εδώ και στο εξής, αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά το Γιβραλτάρ, η Ισπανία θα καταψηφίσει τη συµφωνία για το Brexit» είπε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στη διάρκεια συνεδρίου του Economist στη Μαδρίτη.

Αν και οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί στην Ισπανία ότι το καθεστώς του Γιβραλτάρ δεν πρόκειται να επηρεαστεί ή να αλλάξει χωρίς προηγούµενη συναίνεση της Μαδρίτης, η τελευταία ζητά να αποτυπωθεί το καθεστώς στο κείµενο της συµφωνίας για το Brexit.

Την περασµένη εβδοµάδα, η Ισπανία χαιρέτισε την ένταξη ενός άρθρου για το Γιβραλτάρ στο σχέδιο συµφωνίας, αλλά τη ∆ευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μπορέλ, δήλωσε ότι το έγγραφο αυτό προκαλεί «σύγχυση» ως προς το ζήτηµα. Σηµειώνεται ότι το 96% των κατοίκων του Γιβραλτάρ ψήφισε στο δηµοψήφισµα του Ιουλίου του 2016 υπέρ της παραµονής της Βρετανίας στην ΕΕ και η Ισπανία επιµένει ότι ένα µελλοντικό «διαζύγιο» δεν µπορεί να εφαρµοστεί στην περιοχή, αφού δεν αποτελεί µέρος της επικράτειας της Βρετανίας.

Εν τω µεταξύ, η Γαλλία ηγείται µιας οµάδας χωρών που ζητούν αλλαγές στο προσχέδιο συµφωνίας Βρετανίας - ΕΕ όσον αφορά στην αλιεία. Η συµφωνία αυτή αφήνει εκτός της ενιαίας τελωνειακής ζώνης την αλιεία, κάτι που έχει δυσαρεστήσει όχι µόνο τη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες, όπως είναι η ∆ανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία, που διεκδικούν το δικαίωµα σε ελεύθερο διάπλου για τα αλιευτικά τους στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Τα πλούσια ύδατα της Βρετανίας είναι αυτήν τη στιγµή διαθέσιµα σε άλλα κράτη-µέλη της ΕΕ υπό καθεστώς αµοιβαίας πρόσβασης και µε ποσοστώσεις. Παρότι η ΕΕ ήθελε να διαφυλάξει αυτό το καθεστώς µετά το Brexit, η Βρετανία θέλει να εξασφαλίσει τον µονοµερή έλεγχο των υδάτων της.

Στο 600σέλιδο σχέδιο συµφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συµπεριλαµβάνεται επίλυση του ζητήµατος στο συγκεκριµένο στάδιο, ενώ αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να συµφωνήσουν για το µέλλον της αλιείας µέχρι τον Ιούλιο του 2020, στη µεταβατική περίοδο που πρόκειται να ακολουθήσει το Brexit, ώστε να συµπεριληφθεί σε µια ενδεχόµενη νέα εµπορική συµφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών.

Brexit