Βιβλίο | 10.08.2023 07:50

«Στα πόδια της Αιώνιας Άνοιξης»: Τι πραγματεύεται το μυθιστόρημα της Νεκταρίας Αναστασιάδου και γιατί αποτελεί πρόταση για τους αναγνώστες

Newsroom

Μια φωνή τόσο ζωντανή που δυσκολεύεσαι να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει. Μια φωνή που ζει μέσα σου ακόμα και όταν έχεις κλείσει το βιβλίο, που νιώθεις φίλη, που θέλεις να ακούς και να της μιλάς. Αυτή είναι η φωνή της Αθηνάς, αφηγήτριας του μυθιστορήματος Στα Πόδια της Αιώνιας Άνοιξης της Νεκταρίας Αναστασιάδου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Τι πραγματεύεται το μυθιστόρημα

Η εβδομηντάχρονη Αθηνά ζει μόνη στο διαμέρισμά της στην Κωνσταντινούπολη, σε μια πολυκατοικία που κάποτε κατοικούνταν από χριστιανικές και εβραϊκές οικογένειες, και τώρα έχει γεμίσει νοικιασμένα γραφεία. Βρισκόμαστε στο 2016, χρονιά που η Αθηνά είχε υποσχεθεί, σαράντα χρόνια πριν, να συναντηθεί στο ζαχαροπλαστείο Μαρκίζ με τον Ραφαήλ, έναν παλιό εραστή από τον οποίο δεν έχει λάβει ποτέ νέα.

Η συγγραφέας, Νεκταρία Αναστασιάδου

Ζει ο Ραφαήλ; Θα έρθει στην Πόλη; Αναμένοντας το ραντεβού η Αθηνά προσπαθεί να βρει τα ίχνη του με τη βοήθεια της Νίνας, μιας Ελληνίδας αρχιτεκτόνισσας που έχει γραφείο στην πολυκατοικία. Σε κυριακάτικα τραπέζια και καθημερινούς καφέδες, η Αθηνά διηγείται στη Νίνα γεγονότα και ιστορίες που καθόρισαν τη ζωή της· τα Σεπτεμβριανά, τις απελάσεις του 1964, άτυχους αρραβώνες και έρωτές της, τον θάνατο των γονέων της -τα πάντα, δηλαδή, εκτός από τις νυχτερινές επισκέψεις του πνεύματος του πατέρα της Αθηνάς, του Αβραάμ.

Όμως, ο θυμόσοφος και σαρωτικός χαρακτήρας της Αθηνάς θέτει σε κίνδυνο τη φιλία της με τη Νίνα και την κρατά σε απόσταση από την Εβραία γειτόνισσά της, τη Ρίτα. Οι καταστάσεις θα φέρουν την Αθηνά ενώπιον αποφάσεων· ή θα αλλάξει τις αντισημιτικές της ιδέες ή θα χάσει τη φιλία της Νίνας.

Δίχως γλυκερές ωραιοποιήσεις και τραβώντας διακριτές γραμμές η Αναστασιάδου πλάθει τον χώρο και τους χαρακτήρες και σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην Πόλη και στα σπίτια των χαρακτήρων. Σε προκαλεί να αντλήσεις ενδιάθετες παραστάσεις και τελικά να λατρέψεις μια αφηγήτρια που ενίοτε είναι αιχμηρή έως στρυφνή. Τελικά, είναι η δημιουργική δύναμη της συγγραφέως και η καθαρή ματιά της, με την οποία ρίχνει φως στις σκοτεινές πλευρές του εγώ μας -δίχως λογοτεχνικές εξιδανικεύσεις- που καθιστά τόσο γοητευτικό το μυθιστόρημα Στα Πόδια της Αιώνιας Άνοιξης.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα 

Το 2019, η Νεκταρία Αναστασιάδου κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Ζωγράφειο Αγώνα, λογοτεχνικό διαγωνισμό που θεσμοθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον 19ο αιώνα. Το πρώτο της βιβλίο, Α Recipe for Daphne, γραμμένο στα αγγλικά, εκδόθηκε από τον American University in Cairo Press το 2021 και χαρακτηρίστηκε από την Washington Post ως «λαχταριστό ντεμπούτο, ίσως το πρώτο σύγχρονο αγγλόφωνο μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τους Ρωμιούς της Πόλης». Η Elif Shafak, γράφοντας στους NewYork Times, συμπεριέλαβε το A Recipe for Daphne στη λίστα των αγαπημένων βιβλίων της για την Κωνσταντινούπολη. Το 2022, το βιβλίο προκρίθηκε στη Short List για το Runciman Award, έλαβε Εύφημη Μνεία στο Eric Hoffer Award και ήταν επίσης υποψήφιο για το Dublin Literary Award. Διηγήματα της Αναστασιάδου έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες και στον Τύπο, διεθνώς. Στα Πόδια της Αιώνιας Άνοιξης είναι το δεύτερό της βιβλίο.

ειδήσεις τώραβιβλίοσυγγραφέαςμυθιστόρημα