Σινεμά|15.08.2019 16:58

Θερινά σινεμά: «Κάρμεν» και «Ηλέκτρα» ξαναγύρισαν στην Αθήνα

Άντα Δαλιάκα

Μπορεί να γκρινιάζουµε για τη µειωµένη προσέλευση των θεατών στις κινηµατογραφικές αίθουσες και να έχουµε επανέναρξη λειτουργίας παλιών θερινών σινεµά; Να λέµε ότι διανύουµε τη µια δύσκολη σεζόν στα ταµεία µετά την άλλη, αλλά να µετράµε, έστω και δειλά δειλά τις τελευταίες χρονιές ανακαινισµένους κινηµατογράφους;

Λοιπόν, η Αθήνα έχει από το φετινό καλοκαίρι δύο αναγεννηµένα «θερινά» µε µεγάλη ιστορία: Επειτα από 15 ολόκληρα χρόνια κινηµατογραφικής σιωπής, ο ιστορικός διατηρητέος θερινός κινηµατογράφος «Κάρµεν» άνοιξε ξανά τις πόρτες του τον Ιούνιο στην καρδιά των Αµπελοκήπων, ενώ το «Ηλέκτρα», που κρίθηκε διατηρητέο το 1997 έχοντας λειτουργήσει πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1940, επανήλθε ανανεωµένο στην Πατησίων µόλις πριν από λίγες ηµέρες στα µέσα Ιουλίου. Ας δούµε, όµως, τι σηµαίνει η επάνοδος των θερινών στην αθηναϊκή νυχτερινή ζωή και ποια η θέση τους σήµερα στην πολιτισµική και οικονοµική ζωή της πόλης.

Το µεν «Κάρµεν» έρχεται να προστεθεί στους κινηµατογράφους «Αστορ», «Ανδόρα» και «Στέλλα», των οποίων την ανακαίνιση και τη διαχείριση έχει η εταιρεία διανοµής Weird Wave.

Πρόκειται για µια επένδυση µε πολιτιστικό πρόσηµο σε µια στερηµένη από πολιτιστικά δρώµενα συνοικία της Αθήνας, δίπλα στην Κατεχάκη, στους Ελληνορώσους. Πρεµιέρες παρουσία καλλιτεχνών, παιδικές παραστάσεις, προσκλήσεις για τους θεατές διανθίζουν το πρόγραµµα του θερινού κινηµατογράφου που περιλαµβάνει ταινίες α’ προβολής της Weird Wave, καθώς και επανεκδόσεις ταινιών (φέτος η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε µε αφιερώµατα στον Ινγκµαρ Μπέργκµαν και τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι).

«Σκοπός του γραφείου διανοµής της Weird Wave είναι να έχουµε δικές µας αίθουσες για να µπορούµε να προγραµµατίζουµε σωστά τις ταινίες µας, που αφορούν ένα σινεφίλ κοινό, ιδιαίτερα πιστό και φυσικά και πολύ απαιτητικό, και να µην περιµένουµε αν θα υπάρξει κάποιο κενό σε διάφορες άλλες αίθουσες» λέει σε σχέση µε το σκεπτικό της λειτουργίας των θερινών ο Ανδρέας Κονταράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Weird Wave. «Πιστεύουµε, επίσης, ότι κάθε αίθουσα θα πρέπει να έχει κάποιο προφίλ. ∆εν µπορείς να προβάλλεις τη μία εβδομάδα κάποιο μπλοκμπάστερ και την επόμενη τον “Κονφορμίστα”» προσθέτει. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία ανακαίνισε δύο χειμερινούς κινηματογράφους (το «Αστορ» στη στοά Κοραή και το «Ανδόρα» στη Σεβαστουπόλεως στους Αμπελοκήπους), που ήταν επί σειρά ετών κλειστοί και εγκαταλελειμμένοι.

Στην ίδια λογική άνοιξε πέρυσι το θερινό σινεμά «Στέλλα» στην Κυψέλη, που ήταν κλειστό για δέκα χρόνια, αλλά και φέτος το «Κάρμεν» στους Αμπελοκήπους. «Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εντυπωσιακή και σε αρκετές περιπτώσεις συγκινητική, καθώς στην Κυψέλη μίλησαν όλοι για προσπάθεια αναβάθμισης της γειτονιάς, ενώ στην Ελληνορώσων υπήρχαν επισκέψεις από άλλες περιοχές για να μας εκφράσουν το «ευχαριστώ» για τον χώρο που τους θύμιζε παιδικές ηλικίες. Θα πρέπει να σημειώσω ότι η επιλογή μας για τα θερινά σινεμά είχαν ως πρώτο μέλημα το μεράκι και την παρέμβαση στον πολιτισμό της γειτονιάς και λιγότερο την επιχειρηματική ευκαιρία. Εξάλλου και οι στοχευμένες επανεκδόσεις (Μπέργκμαν, Μπερτολούτσι κ.λπ.) δείχνουν την πεποίθησή μας ότι κάποιες νεότερες ηλικίες θα πρέπει να γνωρίσουν κλασικά αριστουργήματα, αλλά και την ίδια την ιστορία του κινηματογράφου, για να μπορέσουν να αξιολογήσουν τις σύγχρονες ταινίες» καταλήγει ο κύριος Κονταράκης.

Για την περίπτωση του «Ηλέκτρα» στην Πατησίων μιλήσαμε με τον Αλκη Γούναρη της οικογενειακής επιχείρησης Δ.&Κ. Γούναρης ΟΕ, που δραστηριοποιείται επί χρόνια στην Ελλάδα σε όλο το φάσμα της κινηματογραφικής αγοράς και πλέον λειτουργεί ένα ευρύ κύκλωμα θερινών αιθουσών.

Το «Ηλέκτρα», από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι βρέθηκε στον αριθμό 292 της Πατησίων το 1959. Είναι διατηρητέος κινηματογράφος και ως χώρος και ως χρήση.

Στην ίδια γειτονιά, ακριβώς απέναντι, διακρίνεται η μαρκίζα του χειμερινού κινηματογράφου «Σελέκτ», ενώ τριγύρω ήταν κάποτε τα «Ράδιο Σίτυ», «Αχιλλέας», «Αθηνά», «Μετροπόλ». Τι ώθησε την επιχείρηση Γούναρη να ξανανοίξει το «Ηλέκτρα» σε μια περίοδο που η κρίση δεν έχει παρέλθει για την ελληνική κινηματογραφική αγορά;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΚΡΙΣΗ

«Πράγματι, η προσέλευση των θεατών στους κινηματογράφους τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένη. Αυτό είναι, όμως, ένα ελληνικό φαινόμενο. Δεν συμβαίνει το ίδιο σε διεθνή κλίμακα. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί ορισμένα εκπληκτικά ρεκόρ στο διεθνές box office. Η κρίση είναι μάλλον ελληνική και σίγουρα γι’ αυτό δεν φταίνε το Netflix και η πειρατεία των ταινιών. Το σινεμά είναι μια ώριμη και ανθεκτική βιομηχανία, η οποία αλλάζει και προσαρμόζεται στα δεδομένα κάθε εποχής. Περνά κατά καιρούς "κρίσεις" (όπως στο παρελθόν η κρίση της τηλεόρασης, η κρίση του βίντεο, η κρίση του Ιντερνετ κ.λπ.), αλλά βρίσκει τρόπους να προσελκύει το ενδιαφέρον των θεατών. Παρά το γεγονός, όμως, ότι στην Ελλάδα βιώνουμε μία από τις χειρότερες εμπορικά περιόδους όλων των εποχών για το σινεμά. Οι θερινοί κινηματογράφοι έχουν υποστεί τις μικρότερες απώλειες. Και αν υπολογίσουμε την κίνηση στα θερινά σινεμά που υποστηρίζονται από την πλατφόρμα μας (summercinemas.gr), θα δούμε ότι κάθε χρόνο είμαστε σταθεροί και σε πολλές περιπτώσεις ανοδικοί» υποστηρίζει ο κύριος Γούναρης.

Ο ίδιος συμφωνεί ότι το «Ηλέκτρα» αποτελεί ένα στοίχημα για την οικογένεια. «Eχουμε κατά καιρούς αναβιώσει πολλά θερινά σινεμά, αλλά για το “Ηλέκτρα” δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για να κάνουμε ασφαλείς επιχειρηματικές προβλέψεις. Από την άλλη, είναι ένα σινεμά με βαριά ιστορία και ένας δρόμος που άλλοτε ήταν η “λεωφόρος Μπρόντγουεϊ” της πρωτεύουσας. Ο πατέρας μου, που είναι έξι δεκαετίες στη δουλειά, θυμάται ότι οι διανομείς ταινιών το ’60 και το ’70 “σφάζονταν” για το ποιος θα πρωτοπαίξει την ταινία του στην “Ηλέκτρα”…» εξηγεί ο επιχειρηματίας. Αν και οι εποχές έχουν αλλάξει, η αναβίωση της «Ηλέκτρας» εγκρίθηκε εντέλει. «Το πήραμε απόφαση όταν συγκλίναμε σε ένα κοινό όραμα με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν. Ετσι κάναμε την κίνηση» σχολιάζει ο Αλκης Γούναρης.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η καλύτερη στρατηγική για την επιτυχία ενός εγχειρήματος είναι να ακούς τους πελάτες σου. «Είμαστε εκεί, στην πόρτα, στο ταμείο. Θα γνωριστούμε με τους θεατές και αυτό θα συμβάλει στο να τους προσφέρουμε μια καλή και ευχάριστη εμπειρία, όχι μόνο ποπ κορν και ταινία» σημειώνει. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και μια νέα δραστηριότητα: μέσω της νέας εταιρείας διανομής της οικογένειας Summer Classics θα κυκλοφορήσουν επανεκδόσεις για τα θερινά σινεμά.

Το «Κάρμεν» έρχεται να προστεθεί στους κινηματογράφους «Αστορ», «Ανδόρα» και «Στέλλα»

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΜΕ ΤΡΙΦΟ

Πρώτη ταινία για τον Αύγουστο είναι το «Ζιλ και Τζιμ» του Φρανσουά Τριφό, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο ταινίες του Γάλλου δημιουργού, τα «Κλεμμένα φιλιά» και «Η γυναίκα με τα μαύρα».

Με δεδομένο ότι το «Ηλέκτρα» μετρά μόνο λίγες ημέρες επαναλειτουργίας, αναρωτιόμαστε αν ο επιχειρηματίας είναι ευχαριστημένος με την έως σήμερα προσέλευση των θεατών. Ο κύριος Γούναρης απαντά δίνοντας έμφαση, όπως και ο κύριος Κονταράκης της Weird Wave, στην πολιτισμική αξία των κινηματογραφικών χώρων.

«Η προσέλευση μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη αλλά ικανοποιητική. Αυτό το σινεμά, όταν πρωτοφτιάχτηκε τη δεκαετία του ’50, είχε 700 καθίσματα. Εμείς τώρα τοποθετήσαμε 200. Δεν έχουμε τεράστιες προσδοκίες. Αυτό που είναι, όμως, εντυπωσιακό είναι το ενδιαφέρον των κατοίκων της γειτονιάς, η ζεστασιά με την οποία μας έχουν αγκαλιάσει. Ερχονται για να δουν τον ανακαινισμένο χώρο και μας λένε τις ιστορίες τους από την “Ηλέκτρα”, σχεδόν με δάκρυα στα μάτια. Οι περισσότεροι πιθανότατα δεν θα έρθουν ποτέ να δουν ταινία, όμως το γεγονός ότι φώτισε η ταμπέλα της “Ηλέκτρας” ξανά και μαζί ο δρόμος και πήρε ζωή το οικοδομικό τετράγωνο έχει εξαιρετική σημασία. Επίσης, για εμάς έχει μεγάλη σημασία που από την πρώτη κιόλας μέρα το σινεμά γέμισε από νέους. Πολλοί εκ των οποίων μέχρι σήμερα δεν είχαν δει ποτέ θερινό σινεμά…».

θερινό σινεμά