Πολιτισμός|29.07.2024 22:05

Βρετανικά ΜΜΕ: Ο Κιρ Στάρμερ ετοιμάζεται να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για να «καλοπιάσει» την ΕΕ

Newsroom

Ο Κιρ Στάρμερ φέρεται να «μαλακώνει» τη στάση της Βρετανίας όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με στόχο να «καλοπιάσει» την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Express.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Κρις Μπράιαντ, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, έδωσε νέα διάσταση στο θέμα, αναβάλλοντας την απόφαση σχετικά με το αν τα Γλυπτά θα παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Ειδικότερα, απαντώντας σε βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Μπράιαντ επαίνεσε τον πρόεδρο του μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος έχει επιδιώξει μια «εποικοδομητική συνεργασία» με την Ελλάδα για το ζήτημα.

«Οι αποφάσεις αναφορικά με τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων, είναι θέμα των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία. Το Βρετανικό Μουσείο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι ο επικεφαλής, Τζορτζ Όσμπορν, είχε συνομιλίες με Έλληνες υπουργούς για το θέμα, επιδιώκοντας μια εποικοδομητική συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Βρετανία έκανε «στροφή» στην πολιτική της;

«Εκτιμούμε το έργο που επιτελεί το Βρετανικό Μουσείο διεθνώς και χαιρετίζουμε την επιτυχία των συνεργασιών του, όπως η πρόσφατη με το V&A και το Μουσείο του Παλατιού Μανχίγια στην Γκάνα», πρόσθεσε ο Μπράιαντ και διευκρίνισε πως τα Γλυπτά αποκτήθηκαν «νόμιμα» από την Ελλάδα και παραμένουν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Τζορτζ Όσμπορν ασκεί εδώ και χρόνια πίεση στην κυβέρνηση να συμφωνήσει με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Η παραπομπή της απόφασης σε αυτόν, επομένως, σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής σε σχέση με την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που κάνει αναφορά και στο παρολίγον διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας το 2023, όταν ακυρώθηκε στο παρά πέντε η συνάντηση μεταξύ Ρίσι Σούνακ και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βρετανικό Μουσείογλυπτά του Παρθενώναειδήσεις τώραΚιρ Στάρμερ