Τουρκία: Το Μουσείο Ιστορίας της Αγίας Σοφίας άνοιξε τις πύλες του
Η ξενάγηση στο μουσείο ξεκινά με το Βυζάντιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ένα νέο μουσείο για την ιστορία της Αγίας Σοφίας άνοιξε τις πύλες του στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να εμπλουτίσει τις γνώσεις των επισκεπτών σχετικά με το 1.700 ετών μνημείο, από τη Βυζαντινή μέχρι την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Υπάρχουν 4 τμήματα των τεσσάρων περιόδων του μνημείου υπό τον τίτλο Εκκλησία, Τέμενος, Μουσείο και πάλι Τέμενος όπου εκτίθενται για πρώτη φορά τα περισσότερα αντικείμενα από τη συλλογή της Αγίας Σοφίας.
Η ξενάγηση στο μουσείο ξεκινά με το Βυζάντιο
Σε αυτό το τμήμα εξηγούνται η ίδρυση του βυζαντινού κράτους, τα στάδια που πέρασε η Αγία Σοφία πριν και μετά την κατασκευή της τελικής της δομής, η αρχιτεκτονική της που προηγείται κατά πολύ της εποχής της και ιδιαίτερα ο υπέροχος τρούλος της, η καταστροφή κατά την περίοδο της εικονομαχίας και η μεγάλη λεηλασία κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών με ειδικά προετοιμασμένες οπτικές παραστάσεις και νέες καινοτόμες μεθόδους που ονομάζονται κάτοπτρα απείρου κάλλους. Οι επισκέπτες γνωρίζουν τον Κωνσταντίνο, τον ιδρυτή της πόλης, τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο, τον μαθηματικό Ισίδωρο, τον θεμελιωτή της μοναδικής αρχιτεκτονικής της Αγίας Σοφίας, και τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, τον ιδρυτή του ναού και μαθαίνουν τη θέση του καθενός από αυτούς στην ιστορία της Αγίας Σοφίας.
Ακολουθεί το οθωμανικό τμήμα, που ξεκινά με την ιστορία του Μωάμεθ του Κατακτητή και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε «κόρη οφθαλμού» για τους μουσουλμάνους. Συνεχίζει με τη συμβολή καθενός από τους διαδόχους του σουλτάνους αναφορικά με την Αγία Σοφία, η οποία σχεδόν αναγεννήθηκε από τις στάχτες της, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες του με μια πλούσια νέα συλλογή αντικειμένων, υπάρχουν πολύτιμα εκθέματα από την ανατολική ρωμαϊκή και οθωμανική περίοδο, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά. Μεταξύ των αντικειμένων που εκτίθενται κατά μήκος ενός χρονολογικού διαδρόμου υπάρχουν πολλά πρωτότυπα κομμάτια διαφόρων τύπων, από τα σφραγισμένα τούβλα του ναού μέχρι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στα ψηφιδωτά του, από πλάκες καλλιγραφίας μέχρι ιστορικούς πίνακες ζωγραφικής.
Επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι η οπτική και ηχητική παρουσίαση στο Μουσείο Ιστορίας και Εμπειρίας της Αγίας Σοφίας, η οποία υλοποιήθηκε από την εταιρεία DEM Museology, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας, υλοποιήθηκε από 58 καλλιτέχνες ψηφιακού σχεδιασμού, 4 καλλιτέχνες σκηνογραφίας, 8 ζωγράφους, 7 διαφορετικούς συνθέτες και 8 μουσικούς μαζί με την ομάδα δημιουργικής διαχείρισης.
Για κάθε αίθουσα εμπειριών, το οπτικό περιεχόμενο της αντίστοιχης περιόδου συνοδεύεται από διαφορετικές μουσικές εθνικών οργάνων. Στο πλαίσιο της ηχητικής εμπειρίας στο υψηλότερο επίπεδο, έγινε ένας ηχητικός σχεδιασμός κατάλληλος για κάθε αίθουσα με ειδικό ηχητικό.
Ο διευθυντής του μουσείου Μουράτ Μπορτζού δήλωσε ότι ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξηθεί από την έναρξη λειτουργίας του μουσείου και ανέρχεται ημερησίως σε περίπου 1.000 με 1.250 άτομα. «Μετά την επίσκεψή τους στο Μουσείο, πηγαίνουν ενημερωμένοι στο τέμενος της Αγίας Σοφίας», σημειώνει.
Το Μουσείο Ιστορίας και Εμπειρίας της Αγίας Σοφίας υποδέχεται τους επισκέπτες επτά ημέρες την εβδομάδα μεταξύ 8:00 - 19:00.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr