Φτιάχνουμε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη;
NewsroomΣυνταγές για μελομακάρονα υπάρχουν πολλές. Κάποιες τις έχουμε από τις γιαγιάδες, τις μαμάδες και τις θείες μας ‒περνάνε από γενιά και γενιά σαν πολύτιμο οικογενειακό φυλακτό‒ και κάποιες τις υιοθετούμε στην πορεία, είτε γιατί μας αρέσει να δοκιμάζουμε νέες ιδέες είτε γιατί αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες ή ανάγκες. Σ’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει η συνταγή που σας προτείνουμε αυτή τη φορά.
Αν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη, μπορείτε να φτιάξετε αυτή την εναλλακτική εκδοχή του αγαπημένου χριστουγεννιάτικου κεράσματος με αλεσμένους χουρμάδες και για το σιρόπιασμα να χρησιμοποιήσετε μέλι (σας προτείνουμε θυμαρίσιο αλλά και με ένα μέλι ανθέων θα γίνουν μια χαρά) ή σιρόπι αγαύης, που θα το βρείτε σε delicatessen, σε καταστήματα με χορτοφαγικά και βιολογικά προϊόντα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ‒ έτσι τα μελομακάρονα σας θα γίνουν και και vegan.
Χρόνοι: Εκτέλεση: 20 λεπτά / Ψήσιμο: 25 λεπτά / σιρόπιασμα: 15 λεπτά
Υλικά (για περίπου 50 κομμάτια)
- 200 ml καλής ποιότητας ηλιέλαιο
- 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 120 ml κονιάκ
- 100 ml χυμό από πορτοκάλι (ή μανταρίνι)
- 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 10 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- ½ κ. γλ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γλ. κανέλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι χωρίς ζάχαρη
- 850 γρ. θυμαρίσιο μέλι
- 250 ml. νερό
- φλούδα 1 πορτοκαλιού
- 1 ξύλο κανέλας
- 100 ml κονιάκ
Για το γαρνίρισμα
- τριμμένα καρύδια
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το μισό χυμό πορτοκάλι με τους χουρμάδες σε ένα κατσαρολάκι κι όταν μαλακώσουν αρκετά τους αλέθουμε (μαζί με το χυμό) στο μπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα. Παράλληλα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα άλλο, πιο μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τους αλεσμένους χουρμάδες, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε απαλά. Αν δούμε ότι χρειάζεται αλεύρι προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Δεν ζυμώνουμε πολύ – όσο λιγότερο ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα μελομακάρονα. Τα πλάθουμε στο μέγεθος και το σχήμα που θέλουμε, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Σιρόπιασμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι ή το σιρόπι αγαύης, το νερό, τη φλούδα πορτοκαλιού, το κονιάκ, που του δίνει έξτρα άρωμα, και το ξυλάκι κανέλας. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και τα ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς ώστε το σιρόπι να μην χοχλάζει αλλά να διατηρείται ζεστό. Ρίχνουμε λίγα-λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 με 15 δευτερόλεπτα. Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα, τα αφήνουμε λίγη ώρα παραπάνω . Τα βάζουμε σε πιατέλες, τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.
- Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
- Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
- Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί