Food & Drink|21.11.2021 09:10

Με πυξίδα το κρασί: Μια μέρα στο Κτήμα Τσέλεπου, στην Τεγέα

Άντζελα Σταματιάδου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ο Άρης και η Ανδριανή Τσέλεπου ακολουθούν τα χνάρια των γονιών τους
Ο παλιός νερόμυλος της προεπαναστατικής περιόδου
Μέσω της ξενάγησης γνωρίζει κανείς τη τη διαδικασία της καλλιέργειας και της οινοποίησης
Μέσω της βόλτας στον αμπελώνα συνδέεις κάθε κρασί με το αμπελοτόπι του
Ο Γιάννης Τσέλεπος

Ένα ωραίο κρασί σε ταξιδεύει. Είναι όμως και το ίδιο αφορμή για ταξίδι. Ο οινοτουρισμός σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις τον κόσμο όπου γεννιέται. Τους ανθρώπους που το φτιάχνουν. Την ιστορία του. Τον τόπο του. Το Κτήμα Τσέλεπου ήταν εκείνο που μας έφερε αυτή τη φορά στην Αρκαδία, την πατρίδα του μοσχοφίλερου. Ο Γιάννης Τσέλεπος, που έστησε πριν τριάντα και κάτι χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία, το οινοποιείο του στο νοτιοανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας, είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές του. Τα τελευταία χρόνια στο πλευρό του βρίσκονται και τα δύο τους παιδιά, ο Άρης και η Ανδριανή, σε ρόλο γενικού διευθυντή παραγωγής και υπεύθυνης marketing, πωλήσεων και επικοινωνίας αντίστοιχα, που ανέλαβαν να μπολιάσουν το οικογενειακό οινοποιείο με φρέσκιες ιδέες και νεανικό ενθουσιασμό.

Εκεί στις παρυφές του Πάρνωνα, θέλησαν να «χτίσουν» μια βιωματική εμπειρία όπου το κρασί, το αρκαδικό τοπίο, η τοπική γαστρονομία και ο πολιτισμός δένονται σφιχτά. Και σταδιακά να δημιουργήσουν έναν οινοτουριστικό άξονα που να ενώνει τη Μαντινεία με τα άλλα δύο τους οινοποιεία. Το νέο επισκέψιμο οινοποιείο στη Νεμέα θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Έχουν βρει ένα χώρο στη Σαντορίνη, που θα είναι το αμέσως επόμενο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ποτήρι το ποτήρι, αμπελοτόπι το αμπελοτόπι

Παλιά και νέα γενιά σε υποδέχονται σε ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο. Στο πρώτο κτήριο οινοποίησης του κτήματος της Τεγέας δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες μια σύγχρονη, φωτεινή αίθουσα οινογνωσίας. Λίγα βήματα πιο πέρα από τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές, βλέπεις κάτω από τα πόδια σου το σκεπασμένο με γυαλί υπόγειο κελάρι με τις παλιές δυσεύρετες χρονιές και τις επιλεγμένες ετικέτες του οινοποιείου.

Ένα Blanc de Gris του 2011, του 2012 ή του 2016 είναι ένα δείγμα μόνο των δυνατοτήτων παλαίωσης του μοσχοφίλερου. Η άρρηκτα δεμένη με τη γη της Αρκαδίας ερυθρωπή ποικιλία μπορεί να δώσει λευκά, ροζέ, αφρώδη, ακόμη κι ελαφριά κόκκινα κόκκινα κρασιά, μακροημερεύει με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Και παράλληλα βρίσκει νέους τρόπους έκφρασης, όπως το Xmf17 του Άρη Τσέλεπου, μια πειραματική οινοποίηση του μοσχοφίλερου με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις, με αρώματα ροδοζάχαρης και γλυκού κουταλιού κεράσι, η επόμενη έκδοση του οποίου, το Xmf20, θα κυκλοφορήσει το επόμενο εξάμηνο. Έχοντας ήδη στο portfolio τους το πολύ αγαπητό Amalia Brut, το Amalia Vintage και το ομώνυμο ροζέ, από αγιωργίτικο αυτό, στο Κτήμα πειραματίζονται περαιτέρω με τα αφρώδη, ενώ ετοιμάζουν και κάποια ειδικά κρασιά που θα αποτυπώνουν το τερουάρ της Μαντινείας, τα οποία θα κυκλοφορήσουν εν καιρώ σε πολύ λίγες φιάλες.

Οι σειρές γευστικών δοκιμών που προτείνονται αυτή τη στιγμή είναι τρεις. Το introductory tasting με € 15/άτομο περιλαμβάνει πέντε κρασιά από την κλασική σειρά τους (Amalia Brut, Μαντινεία, Δρυόπη ροζέ και Δρυόπη Classic), το premium tasting με € 25/άτομο, premium ετικέτες της τρέχουσας εσοδείας (Αμαλία Vintage, Βlanc de Gris, Gris de Nuit, Κτήμα Δρυόπη Reserve, Κοκκινόμυλος ή Αυλοτόπι), οι οποίες συνοδεύονται από τοπικά τυριά και το old vintage tasting με € 40/άτομο, κρασιά από σημαντικές για το Κτήμα Τσέλεπου εσοδείες (Aμαλία Vintage 2015, Blanc de Gris 2012, Σαντορίνη 2017, Κτήμα Δρυόπη Reserve 2014, Κοκκινόμυλος 2013, Αυλοτόπι 2013), οι οποίες συνδυάζονται με τυριά και αλλαντικά.

Είναι μια ωραία διαδρομή. Δοκιμάζεις τα κρασιά, γνωρίζεις τη διαδικασία της καλλιέργειας και της οινοποίησης, βλέπεις από κοντά τα δρύινα βαρέλια και τις τσιμεντένιες ωοειδείς δεξαμενές, περιηγείσαι, είτε με τα πόδια, είτε με mountain bike, στα περιποιημένα αμπελοτόπια που δίνουν το όνομά τους στα κρασιά του κτήματος –καθένα τους οινοποιείται χωριστά– δίπλα σε πεύκα, βελανιδιές και πλατάνια. Δεν είναι μόνο το μοσχοφίλερο. Ο Κοκκινόμυλος, με το κόκκινο χώμα, δίπλα στον πέτρινο νερόμυλου της προεπαναστατικής περιόδου που η οικογένεια ανακαίνισε προσεκτικά είναι φυτεμένος με merlot, ο Μαρμαριάς με chardonnay, το καινούργιο αμπελοτόπι με τo κολλινιάτικο, που φυτεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια κι από φέτος θα μπει στον Δίλοφο, που μέχρι τώρα ήταν ένα χαρμάνι merlot και cabernet sauvignon, η Μελισσόπετρα με το gewurztraminer. Η τελευταία βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, του προστάτη των αμπελουργών, στο πιο ψηλό σημείο της βόλτας, από όπου βλέπεις το ηλιοβασίλεμα να βάφει στα πορτοκαλιά το οροπέδιο της Μαντινείας.

Επιπλέον δραστηριότητες

Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν κατόπιν συνεννόησης με δραστηριότητες που απευθύνονται σε οινόφιλους με διαφορετικά γούστα: hiking με εξειδικευμένο οδηγο σε ένα κομμάτι του γεμάτου φυσικές ομορφιές μονοπατιού Ε4, ιππασία και κυνήγι μανιταριών, που αυτή την εποχή είναι άφθονα, ξενάγηση στο μουσείο της Τεγέας που αφηγείται την ιστορία της γέννησης και εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας. Το οινοποιείο, που απέχει μια ώρα και σαράντα λεπτά από την Αθήνα, δίνει μια καλή αφορμή και για μονοήμερη εξόρμηση. Αν όμως μείνετε για ένα ή περισσότερα βράδια στην περιοχή, αξίζει να γνωρίσετε το εστιατόριο Villa Incognito στην Τρίπολη (Τάσου Σεχιώτη 43 & Κανέλου Δεληγιάννη 1, τηλ. 2710222111), όπου Σωτήρης Κούρος περνά από σύγχρονο φίλτρο της συνταγές του τόπου του, φτιάχνοντας πιάτα όπως η κροκέτα κόκορα που σερβίρεται πάνω σε «ριζότο» από ξινό τραχανά ή το αργίτικο μοσχαράκι με καμένα κρεμμύδια και πουρέ και η Υακίνθη Τυροβολά έχει συνθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών που σας δίνει πολλές ευκαιρίες να συνεχίσετε τη γευσιγνωσία υπό το βλέμμα του Πάνα. Ο ταυτισμένος με την Αρκαδία τραγοπόδαρος θεός, μέρος της «θεατρικής» διακόσμησης της σάλας, δείχνει σοβαρός, αλλά από μέσα του μάλλον χαμογελάει με σημασία.

Κτήμα Τσέλεπου 14ο χλμ. Τρίπολης - Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας, τηλ. 2710544440 -50. Ανοιχτό για επισκέψεις όλο το χρόνο, μόνο κατόπιν συνεννόησης, Δευτέρα - Παρασκευή 08:00 - 16:00 και Σάββατα 09:00 - 15:00.

οινοτουρισμόςοινοποιείοκρασίαμπελώνεςΑρκαδία