Food & Drink|05.09.2023 08:20

Οι διατροφικές αρετές του καλαμποκιού και μια φανταστική συνταγή για καλαμποκόψωμο

Newsroom

Το καλαμπόκι καταναλώνεται σε πολλές μορφές φρέσκο, κατεψυγμένο, σε κονσέρβα ή ως ποπ κορν. Η αλήθεια είναι ότι η πιο νόστιμη και θρεπτική εκδοχή του είναι στη φρέσκια του μορφή και ψημένο.

Το καλαμπόκι είναι είδος δημητριακού, το οποίο ανήκει και στην ομάδα των αμυλωδών. Η ελληνική ονομασία του, «αραβόσιτος», σημαίνει «ο σίτος (σιτάρι) των Αράβων», καθώς το φυτό φαίνεται να εισήχθη στην Ελλάδα το 17ο αιώνα από τη Βόρεια Αφρική. Σε ό,τι αφορά την ετυμολογία της λέξης «καλαμπόκι», πολλές είναι οι θεωρίες, καμία ωστόσο δεν φαίνεται να υπερισχύει.

Η διατροφική αξία του καλαμποκιού

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο, Σταματάκη Αστερία, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και σύμβουλο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), η κατανάλωση φρέσκου ψημένου καλαμποκιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον Σεπτέμβρη, αποτελεί πολύ καλή επιλογή για σνακ.

Μπορούμε βέβαια να το καταναλώσουμε (κατεψυγμένο) κι όλο το χρόνο προσθέτοντας το στις σαλάτες, στο ριζότο ακόμη και στην ομελέτα μας.

Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι (164 γρ.) μας εφοδιάζει με

  • Θερμίδες: 177 kcal
  • Υδατάνθρακες: 41 γρ.
  • Λιπαρά: 2,1 γρ.
  • Πρωτεΐνες: 5,4 γρ.
  • Φυτικές Ίνες: 4,6 γρ.
  • Βιταμίνη C: 17 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Θειαμίνη: 24 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Μαγνήσιο: 11 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Φώσφορος: 17 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά περιέχει και αρκετές φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες.

Ποια μέταλλα περιέχει το καλαμπόκι 

  • Μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς επίσης και για λειτουργείες των μυϊκού και νευρικού συστήματος.
  • Φώσφορο, ο οποίος σε συνεργασία με το ασβέστιο είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας οστών και δοντιών.
  • Κάλιο, το οποίο είναι γνωστό για τη σημασία του στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σημαντική είναι η συγκέντρωση του καλαμποκιού σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, τόσο για το πεπτικό σύστημα, όσο και για το καρδιαγγειακό. Επίσης, τα νόστιμα σποράκια είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που συμβάλλουν κατά πολύ στην προστασία των ματιών.

Συνταγή για φανταστικό καλαμποκόψωμο

Υλικά 

  • 1 ½ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά μαγιά ξηρή
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1 αυγό
  • ? φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο, στραγγισμένο και ψιλoκομμένο

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύετε τα δυο αλεύρια με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μπέικιν και το αλάτι στο μίξερ. Προσθέτετε το γάλα, το νερό, το ελαιόλαδο και το αυγό και συνεχίζετε το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνετε το καλαμπόκι και ανακατεύετε.
  2. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα ή ταψί και αδειάζετε το μείγμα. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη κι το αφήνετε φουσκώσει, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Ψήνετε το ψωμί στους 210 βαθμούς C 30'-35', ώσπου να πάρει γλυκό χρώμα η επιφάνεια. Το αναποδογυρίζετε σε σχάρα κι το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά.
συνταγήψωμίκαλαμπόκιδιατροφή