Food & Drink | 01.02.2024 07:41

Ξηροί καρποί, οι «σωτήριοι» - Γίνονται από σάλτσα ζυμαρικών μέχρι βούτυρο, ντρέσινγκ και φοντάν

Newsroom

Ξηροί καρποί στο ντουλάπι δεν σημαίνουν μόνο ιδανική συντροφιά για τις βραδιές του χειμώνα, αλλά και απρόσμενες γευστικές λύσεις σε συνηθισμένες συνταγές και γευστικές ανάγκες της στιγμής. Αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια είναι από τις πλέον θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε και στην εκδοχή τους χωρίς αλάτι απόλυτα υγιεινές. Ταυτόχρονα είναι λύση νοστιμιάς και συμμετέχουν σε αρκετές παρασκευές. Πάρτε μερικές ιδέες για την αξιοποίησή τους:

Ξηροί καρποί στο πλατό των τυριών 

Τα καρύδια και τα αλατισμένα καπνιστά αμύγδαλα αναδεικνύουν τη γεύση του τυριού και του κρασιού. Μη διστάσετε να τα σερβίρετε στο πλατό σε μια οινική βραδιά με φιλική παρέα. 

Βούτυρο από φουντούκια 

Βάλτε στο μούλτι 125 γρ. φουντούκια και λειτουργήστε τη συσκευή μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε 25 γρ. μαλακό βούτυρο αγελάδας και δουλέψτε το μείγμα μέχρι να γίνει σα ζύμη. Χρησιμοποιήστε το ως γέμιση έτοιμων ή σπιτικών μπισκότων και απλώστε το στο τσουρέκι ή το ψωμί με μια στρώση σοκολατένιο άλειμμα ή μαρμελάδα. 

Φοντάν και γλυκάκια με ξηρούς καρπούς 

Φτιάξτε καταπληκτικά σοκολατάκια βυθίζοντας χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς (μακαντέμια, καρύδια, κάσιους, αμύγδαλα) σκέτους ή ανακατεμένους με λίγη μαρμελάδα, σε σοκολάτα (άσπρη, κουβερτούρα ή γάλακτος) που έχετε λιώσει και ανακατέψει με λίγο βούτυρο. Αφήστε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και έτοιμα τα κεράσματα.

Γλυκό σνακ της στιγμής με πεκάν 

Γεμίστε ένα ξερό σύκο ή ένα δαμάσκηνο με κομματάκια πεκάν ή ανακατέψτε πεκάν με μαρμελάδα δαμάσκηνο και αλέιψτε το μείγμα σε βουτυρωμένα μπριός. Ακόμα ψιλοκόψτε ψίχα από πεκάν και ανακατέψτε τη με σταφίδες και κομματάκια μήλου. Σερβίρετε με φρέσκο τυρί πάνω σε κρακεράκια. 

Σάλτσα για ζυμαρικά με καρύδια 

Για μια γρήγορη και γευστική σάλτσα για ζυμαρικά, ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος με 75 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια, 50 γρ. μπλε τυρί λιωμένο με πιρούνι, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό και  αλατοπίπερο. Περιχύνετε με αυτό το μέιγμα και πασπαλίζετε με μπόλικη φρεσκοτριμμένη κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα.

Ντρέσινγκ από αμύγδαλα

Για να νοστιμίσετε σαλάτες, φτιάξετε ένα νόστιμο ντρέσινγκ, αναμειγνόντας 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο,1 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα, 1 κουταλιά της σούπας ξίδι, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι. Τα πολτοποιείτε όλα στο μπλέντερ λειτουργώντας τη συσκευή επί 2΄.

ξηροί καρποίαμύγδαλακαρύδιαφουντούκια