Food & Drink | 04.07.2024 08:21

Μυστικά και tips – Ετοιμάζοντας μπεσαμέλ για μουσακά

Newsroom

Αν και «ξένη» στην καταγωγή η μπεσαμέλ εξελίχτηκε σε μια από της πιο αγαπημένες και χαρακτηριστικές κρεμοειδείς σάλτσες εμβληματικών πιάτων της ελληνικής παράδοσης. Όπως ο αγαπημένος μουσακάς, ένα πιάτο που συναντιέται σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολής, αλλά η προσθήκη μπεσαμέλ είναι χαρακτηριστική της ελληνικής εκδοχής του.

Ο ελληνικός μουσακάς -όπως τον ξέρουμε σήμερα- είναι γέννημα του 20ού αιώνα και παιδί του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Εμφανίστηκε το 1910 με την κυκλοφορία των συνταγών του αρχιμάγειρα σε συνταγή όπου πρόσθεσε την μπεσαμέλ (μία από τις πέντε σάλτσες-βάση της μαγειρικής τέχνης), αφαίρεσε τα πολλά μπαχάρια της μεσανατολίτικης εκδοχής και τροποποίησε την εκτέλεση. Αυτή η γενναία στρώση μπεσαμέλ είναι που διαφοροποιεί καθοριστικά στη γεύση τον «δικό μας» μουσακά από τις ουκ ολίγες εκδοχές έτερων βαλκάνιων ή ανατολίτικων μουσακάδων.

Το μυστικό: όταν θέλετε να φτιάξετε μπεσαμέλ που προορίζεται γι’ αυτές ακριβώς τις παρασκευές όπως ο μουσακάς (τα παπουτσάκια ή το παστίτσιο), μπορείτε να της προσθέσετε στο τέλος μερικούς κρόκους αυγών, που κανονικά δεν περιλαμβάνονται στη βασική συνταγή της μπεσαμέλ. Οι κρόκοι θα βοηθήσουν την κρέμα να δέσει καλύτερα κατά το ψήσιμο και έτσι να είναι σταθεροποιημένη και πιο συμπαγής στο τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε τη δοσολογία της μπεσαμέλ για ένα κλασικό ταψί μουσακά πατώντας εδώ

μπεσαμέλ