Food & Drink|23.09.2024 07:30

Συμβουλές και tips - Ποια όσπρια δεν χρειάζονται μούλιασμα

Newsroom

Συμβαίνει αρκετά συχνά. Σκέφτεσαι αιφνιδίως ότι έχεις καιρό να μαγειρέψεις όσπρια, νιώθεις τη βαθιά επιθυμία να κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου -αφού τα προτείνει σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του χώρου της διατροφής- αλλά ...ουπς, επειδή ξέχασες να τα βάλεις να μουλιάσουν από την προηγούμενη, θα καταλήξεις να φας πάλι κάτι άλλο. Ωστόσο όσπρια δεν είναι μόνο τα φασόλια ή τα ρεβίθια που επιβάλλεται η πολύωρη αναμονή τους στο νερό. Υπάρχουν και άλλα κοσμαγάπητα είδη που δεν προϋποθέτουν μούλιασμα.

Όσπρια που δεν χρειάζονται μούλιασμα

Από τα πιο δημοφιλή όσπρια που μπορούν να μαγειρευτούν άμεσα είναι οι φακές και η φάβα, καθώς δεν χρειάζονται μούλιασμα. Τις καθαρίζετε από τυχόν πετραδάκια, τις ξεπλένετε και τις ετοιμάζετε σύμφωνα με τη συνταγή. Οι περισσότεροι βράζουν για 10' και πετούν το πρώτο νερό του βρασμού. Για να χυλώσουν όμορφα οι φακές και η φάβα θέλουν υπομονή με ανακάτεμα στο τέλος, νερό (ή ζωμό) με μέτρο και …κρεμμύδι. 

Αλλο ένα όσπριο που δεν χρειάζεται μούλιασμα είναι η ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο. Με μέγεθος περίπου σαν της φακής -ίσως ένα κλικ μικρότερη και πράσινο χρώμα αποδεικνύεται πολύ βολική στο μαγείρεμα, καθώς δεν απαιτεί ούτε πολύωρο βράσιμο, πράγμα που επίσης συγκαταλέγεται στα θετικά στοιχεία για μια σύγχρονη κουζίνα.Η ροβίτσα μπορεί να μαγειρευτεί όπως οι φακές ή η φάβα σε μια θρεπτικές οσπριόσουπες και πουρέδες με ελαιόλαδο, ρίγανη, λεμόνι ή ξίδι, με ρύζι ή σε οσπριοσαλάτες, σκέτη με φρέσκα μυρωδικά, λάδι ελιάς και κρεμμυδάκι ή αναμειγμένη με άλλα λαχανικά, μαγειρεμένα ή ωμά (π.χ. ντοματίνια). Όπως συμβαίνει με όλα τα όσπρια, αν πολτοποιηθεί και πλαστεί με μπαχαρικά δίνει υγιεινά vegan κεφτεδάκια.

όσπριαtipsφασόλιαφακές