Food & Drink|10.10.2024 07:30

Συμβουλές και tips - Πώς θα φτιάξετε τα πιο ζουμερά και αφράτα μπιφτέκια

Newsroom

Ποιος δεν αγαπά τα καλοφτιαγμένα και καλοψημένα σπιτικά μπιφτέκια που κρατούν στο εσωτερικό τους όλη τη νοστιμάδα του κιμά, του κρεμμυδιού και των μυρωδικών, παραμένοντας ακαταμάχητα αφράτα; Και πόση απογοήτευση κρύβουν τα μπιφτεκάκια που βγήκαν σφιχτά και κάπως άγευστα, λες και τα επιπλέον υλικά δεν κατάφερα ποτέ να δεθούν με τον κιμά; Ο Γιάννης Μπρατσολιάς, executive chef του ξενοδοχείου Hilton στη Σόφια μοιράζεται τις συμβουλές και τα μυστικά του για να γίνονται τα μπιφτέκια πάντα αφράτα και ζουμερά. 

Σωστή Επιλογή Κιμά: Το Μυστικό της Ισορροπίας

Η βάση για ένα αφράτο μπιφτέκι είναι η ποιότητα του κιμά. Ιδανικά, προτίμησε έναν μείγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά με αναλογία 80% άπαχο κρέας και 20% λίπος. Το λίπος είναι αυτό που θα δώσει την επιθυμητή υγρασία και ζουμερότητα στο μπιφτέκι.

Εναλλακτικά: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κιμά από κομμάτια κρέατος όπως η σπάλα ή η λάπα του μοσχαριού, που περιέχουν από τη φύση τους περισσότερο κολλαγόνο και λίπος. Αυτά λιώνουν κατά το ψήσιμο, αφήνοντας το μπιφτέκι ζουμερό.

Ενίσχυση της Υγρασίας: Το Κλειδί για Απαλή Υφή

Τα μπιφτέκια χρειάζονται επιπλέον υγρασία για να παραμείνουν αφράτα κατά το μαγείρεμα. Οι πιο δημοφιλείς τρόποι για να το πετύχεις είναι:

Ψωμί και γάλα: Μούλιασε ψίχα ψωμιού σε γάλα και πρόσθεσέ την στον κιμά. Το ψωμί θα διατηρήσει την υγρασία και θα βοηθήσει το μπιφτέκι να μην σκληρύνει. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα γάλακτος για πλούσια γεύση.
Λαχανικά με υγρό στοιχείο: Τριμμένο κρεμμύδι, κολοκύθι ή ακόμα και μανιτάρια μπορούν να προσφέρουν φυσική υγρασία στο μπιφτέκι και να διατηρήσουν την τρυφερή του υφή.
Αυγά: Ένα αυγό ανά μισό κιλό κιμά είναι αρκετό για να δώσει δομή και υγρασία χωρίς να βαρύνει τα μπιφτέκια.
Μαγιονέζα: Λίγη μαγιονέζα (1 κουταλιά της σούπας) στον κιμά δρα ως γαλακτωματοποιητής και κρατάει το κρέας τρυφερό και υγρό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Εναλλακτικά: Το μικρό μυστικό κάποιων για έξτρα αφράτα μπιφτέκια είναι η προσθήκη ? κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ στον κιμά. Βοηθάει στη διατήρηση του χυμού κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ζύμωμα του Κιμά: Όσο Λιγότερο, Τόσο Καλύτερο

Ο υπερβολικός χειρισμός του κιμά μπορεί να οδηγήσει σε σφιχτά και σκληρά μπιφτέκια. 

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου πατώντας εδώ

μπιφτέκιακιμάςtips