article background image

«Το να μαγειρεύεις στην Παλαιστίνη είναι αντίσταση. Το να υπάρχεις στην Παλαιστίνη είναι αντίσταση» λέει ο Hamada Shaqoura -γνωστός ως Hamada Sho στο Instagram και στους 566.000 ακόλουθους του. Ο 33χρονος Παλαιστίνιος, πριν τον πόλεμο που εξελίχθηκε σε γενοκτονία, στοιχίζοντας μέχρι τώρα τη ζωή σε 42.000 ανθρώπους, χρησιμοποιούσε τα σόσιαλ μίντια για λόγους μάρκετινγκ -ό,τι κάνουν όλοι οι εντός ή εκτός εισαγωγικών influencers δηλαδή.

Εμφανιζόταν κι αυτός so-happy να περιφέρεται στους δρόμους της Γάζας σε βιντεάκια που ανέβαζε προβάλλοντας τα φαγάδικά της. Σήμερα ζει στο Khan Younis, στο Νότο της αιματοβαμμένης Λωρίδας, ύστερα από ένα εννιάμηνο αλλεπάλληλων εκτοπισμών, όπου μαγειρεύει για τα πεινασμένα πιτσιρίκια και ποστάρει reels που γίνονται viral στη στιγμή. Στήνει καζάνια μέσα στα χαλάσματα από τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και φτιάχνει φαγητό με τα υλικά των πακέτων βοήθειας, φαγητό που φέρνει χαμόγελα στα χιλιοβασανισμένα παιδιά των καταυλισμών. 

Μαγειρική στα χαλάσματα | Φωτογραφίες: @ Hamada Sho

O αγέλαστος influencer 

Ο ίδιος σε όλα τα πλάνα παραμένει πεισματικά σοβαρός, βλοσυρός και αγέλαστος  -ένα σκόπιμο μήνυμα θλίψης, θυμού, απογοήτευσης και καταγγελίας των απάνθρωπων συνθηκών που τον περιβάλλουν. «Δεν έχω ιδιαίτερη διάθεση να το γιορτάσω, σε μια εποχή όπου εγώ, ο παλαιστινιακός λαός μου και οι Λιβανέζοι αδελφοί και αδελφές μας αντιμετωπίζουμε τον θάνατο 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα», εξηγεί ο ίδιος σχολιάζοντας το γεγονός ότι το Time, το ιστορικό αμερικανικό ειδησεογραφικό περιοδικό, τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο Επιδραστικούς Ανθρώπους παγκοσμίως του 2024. «Αλλά θα πάρω την ευκαιρία να πω σε όλο τον κόσμο ότι οι Παλαιστίνιοι είμαστε εδώ και θα είμαστε για πάντα», συμπληρώνει. 

Λίγο φαγητό και τα χαμόγελα ανθίζουν στα παιδιά των καταυλισμών

Παιδιά, τα πιο αθώα θύματα αυτού του πολέμου

Γιατί ο Hamada Sho και η ομάδα του προσπαθούν να βοηθήσουν κυρίως τα παιδιά; «Γιατί είναι τα πιο αθώα θύματα αυτού του πολέμου. Και είναι αυτά που χρειάζονται το θρεπτικό, καλό και καθαρό φαγητό περισσότερο απ’ όλους μας. Νομίζω όμως ότι το βαθύτερο κίνητρο που με κάνει να μαγειρεύω και να μοιράζω μερίδες στα μικρά, είναι ο γιος μου, ο Nizar. Στο ενδεχόμενο να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με αυτά τα πεινασμένα παιδιά, θα ευχόμουν να εμφανιζόταν κάποιος και να τον κάνει χαρούμενο» λέει ο ίδιος σε ερώτηση του βρετανικού The Guardian.

«Τσούρος του Hamada» και παιδικά χαμόγελα

«Tάκος αλά Γάζα», «τσούρος του Hamada» και κραυγή αγωνίας

Σε ένα τόπο που μυρίζει θάνατο, το πένθος είναι μόνιμη κατάσταση και η πείνα θερίζει, ο στόχος του Sho δεν είναι μόνο να διανείμει στιγμιαία χαρά σε μπουκιές με επινοημένα από το τίποτα πιάτα, όπως τα «τάκος αλά Γάζα» και «τσούρος του Hamada». Μέσα από τα βίντεό του ελπίζει να αναδείξει όσο πιο έντονα και πλατιά μπορεί την ανελέητη επισιτιστική φτώχεια στην οποία έχουν καταδικαστεί οι οικογένειες των Παλαιστινίων και την επείγουσα ανάγκη για πραγματικά, φυσικά τρόφιμα που θα θρέψουν τα παιδιά της Γάζας. Ανάγκη που συμμερίζεται και η UNICEF, σύμφωνα με την οποία κινδυνεύει η υγεία και η ανάπτυξη του 90% των παιδιών της περιοχής λόγω της σοβαρής διατροφικής φτώχειας. «Τα είδη καθημερινής ανάγκης είναι απλώς ανύπαρκτα. Δεν υπάρχει τίποτα να μαγειρέψεις εκτός από κονσέρβες. Η κατάσταση στο βορρά και τον νότο της Γάζας είναι γνήσιος λιμός» λέει ο Hamada Sho για να καταλήξει στην οδυνηρή διαπίστωση: «Όσο και να μαγειρέψω, οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο».