Ελλάδα | 03.09.2020 15:21

Κορονοϊός: Κρούσμα σε δομή τοξικοεξαρτημένων στην Αθήνα

Newsroom

Νέο κρούσμα κορονοϊού σε κλειστή δομή έγινε γνωστό την Πέμπτη. Τα ξημερώματα σήμερα 3 Σεπτεμβρίου, ωφελούμενος του Ξενώνα Τοξικοεξαρτημένων Αστέγων παρουσίασε πυρετό και αφού η κατάστασή του εκτιμήθηκε από το υγειονομικό προσωπικό της δομής διακομίστηκε με ασθενοφόρο ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στον Ευαγγελισμό για περαιτέρω διερεύνηση.

Νωρίς το πρωί το νοσοκομείο ενημέρωσε ότι το τεστ κορονοϊού που του έγινε ήταν θετικό και ο ωφελούμενος παρέμεινε για νοσηλεία. Από εκείνη τη στιγμή ο Ξενώνας τέθηκε σε περιορισμό και επιτήρηση. Άμεσα διενεργήθηκε απολύμανση της δομής, ειδοποιήθηκε ο EOΔΥ για τη διενέργεια τεστ Covid-19 στους 80 ωφελούμενους και στο προσωπικό της δομής (33 άτομα), ενώ ενημερώθηκε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τους εργαζόμενους από τους οποίους οι δύο είναι γιατροί και οι έξι νοσηλευτές.

Όσον αφορά στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο θα γίνουν 2.000 τεστ σε δύο ημέρες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός, καθώς στον ΕΟΔΥ θέλουν να ελέγξουν το μάξιμουμ των επαφών που ενδεχομένως είχε ο 40χρονος Σομαλός, και γενικότερα θέλουν να διεξάγουν τεστ στο ΚΥΤ της Μόριας για να εξακριβωθεί το επίπεδο που βρίσκονται. 

Σαρώνει στα γηροκομεία

Σε μία από τις μεγαλύτερες εστίες κορονοϊού έχουν εξελιχθεί τα γηροκομεία στη χώρα μας. Οι 22 νεκροί από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι είναι αριθμός που τρομάζει αν αναλογιστεί κανείς ότι τα συνολικά κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στο συγκεκριμένο γηροκομείο αρχικά ήταν 40 (36 ήταν τρόφιμοι). Οι υγειονομικές Αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διασπορά του κορονοϊού στις συγκεκριμένες δομές, μετά και το νέο συμβάν με το γηροκομείο στο Μαρούσι

Εκεί εντοπίστηκαν 19 κρούσματα κορονοϊού, είναι η τελευταία (χρονικά) δομή όπου βρέθηκε εστία του ιού και έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές. Η δικηγόρος της εταιρείας αποκάλυψε ότι υπήρχαν υποψίες για κρούσμα από τις 28 Αυγούστου και είχε ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ.

Το γηροκομείο - μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων - τέθηκε σε 10ήμερη καραντίνα. Η δικηγόρος του γηροκομείουΣ. Παραστατίδη, υποστήριξε ότι τα επισκεπτήρια στη δομή είχαν απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό και πως ο εργαζόμενος που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, είχε κάνει δυο αρνητικά τεστ πριν βγει το τελευταίο θετικό.  Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η δικηγόρος τόνισε: «Η μονάδα έχει πιστοποίηση, έχει ειδικές απολυμάνσεις, δεν υπάρχουν επισκεπτήρια. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς κόλλησε 100%, υπάρχουν ερωτηματολόγια, γίνεται ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες και εμείς ως επιχείρηση έχουμε δημιουργήσει ερωτηματολόγια για τους εργαζομένους μας, τα οποία καθημερινά συμπληρώνουν».

Και κατέληξε: «Επειδή ο χρόνος επώασης είναι διαφορετικός από άτομο σε άτομο, υπήρξε ο ένας εργαζόμενος που βγήκε θετικός, βγήκε θετικός έπειτα από δύο τεστ αρνητικά. Ιδιωτικά η επιχείρηση μπήκε στη διαδικασία για να κάνει, ούτως ή άλλως όσοι γυρνούν από διακοπές... Κάθε εργαζόμενος για να μπει στην επιχείρηση να εργαστεί έπειτα από άδεια, έπρεπε να προσκομίσει αρνητικό τεστ κορονοϊού. Ο συγκεκριμένος είχε δύο αρνητικά τεστ. Η μονάδα όταν θεώρησε ότι έχει υποψία κρούσματος την Παρασκευή ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ χωρίς να υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα».

Κορονοϊόςκρούσματαδήμος ΑθηναίωνΚΕΘΕΑΟΚΑΝΑ