Κορονοϊός - Δερμιτζάκης: Μπορεί σύντομα να «επιλέγουμε» ποιος θα ζήσει στα νοσοκομεία
NewsroomΤην ώρα που τόσο ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία «τρομάζει», η χώρα από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου μπαίνει σε νέο καθεστώς μέτρων με σκοπό την περαιτέρω αποφυγή της διασποράς του ιού.
Μάλιστα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των 1.678 κρουσμάτων κορονοϊού, το τελευταίο 24ωρο, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε στο Open TV και μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση με τον ιό. Παράλληλα πρόσθεσε πως μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τις 3.000 κρούσματα ημερησίως, αλλά και πως υπάρχει περίπτωση τα ελληνικά νοσοκομεία να «επιλέγουν» αρρώστους.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει ούτε πανάκια ούτε κάποιος μαγικός τρόπος με τον οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα θα μειώσουμε τα κρούσματα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται στο σωστό πλαίσιο και κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον εντείνουν την προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και του ελέγχου της μετάδοσης του κορονοϊού στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Δεύτερον με τη χρήση μάσκας παντού αλλά και με την απαγόρευση κυκλοφορίας προστατεύουν τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι καλή», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πάμε και σε μέτρα όπως να τους βάλουμε όλους μέσα στα σπίτια τους. Προφανώς υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που είναι θετικοί στον κορονοϊό να φύγουν και να πάνε σε μια άλλη περιοχή και να χειροτερέψει η κατάσταση. Όμως αυτό δεν αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα. Αντίθετα αυτό που την αλλάζει είναι να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση του ιού σε αυτές τις περιοχές. Το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και το γεγονός ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο ποσοστό προστατεύει ακόμα και τη μετάδοση των θετικών κρουσμάτων. Όσο πιο πολύπλοκα γίνονται τα μέτρα τόσο δύσκολη είναι η συμμόρφωση και η εφαρμογή».
Αναφορικά με τον συνωστισμό που παρατηρείται στα Μέσα Μεταφοράς υποστήριξε ότι «αυτά τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά. Θα ήταν καλύτερα εάν μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα δρομολόγια στα λεωφορεία, ή οι άνθρωποι να βρουν διαφορετικό τρόπο μετακίνησης. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τις υποδομές. Ο καθένας θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Εάν αυξηθεί η τηλεργασία πιστεύω ότι θα μειωθούν τέτοια φαινόμενα».
Σχετικά με τον διπλασιασμό των κρουσμάτων ο καθηγητής Γενετικής τόνισε ότι «σίγουρα έχουμε άλλη μία εβδομάδα αυξήσεων στο ρυθμό που είχαμε μέχρι τώρα. Τα προηγούμενα μέτρα θα αφήσουν ένα αποτύπωμα αλλά όχι όσο τα καινούργια. Μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3.000. Η συγκεκριμένη πορεία είναι φυσιολογική».
Ακόμη επεσήμανε ότι «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι να μην έχουν την κάλυψη της εντατικής θεραπείας. Κυρίως θα είναι άνθρωποι που έχουν μικρή πιθανότητα να επωφεληθούν από αυτή. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και μέχρι να πιάσουν τα μέτρα», κατέληξε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Από την άλλη πλευρά ο καταιγισμός κρουσμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα έχει προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία. Οι κλίνες τόσο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και στις κλινικές κορονοϊού της Θεσσαλονίκης γεμίζουν, ενώ και στα Ιωάννινα η κατάσταση είναι δραματική.
Μάλιστα στα Ιωάννινα το απόγευμα του Σαββάτου σήμανε συναγερμός καθώς επιβεβαιώθηκε συρροή κρουσμάτων κορονοϊού σε ιδιωτικό Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Ιωαννίνων. Στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε επιβεβαιωθεί κρούσμα μεταξύ του προσωπικού στον συγκεκριμένο Οίκο Ευγηρίας. Ακολούθησε έλεγχος των ηλικιωμένων και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, πάνω από 20 έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Ορισμένοι μεταφέρθηκαν στις Μονάδες Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων, οι οποίες είναι πλέον υπερπλήρεις και για τους υπόλοιπους εξετάζεται η διακομιδή σε νοσοκομείο εκτός Ηπείρου, πιθανότατα στην Πάτρα. Την ίδια ώρα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονται συνολικά 53 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ συνολικά υπάρχουν 55 κρεβάτια, με τις δύο κλίνες να είναι «κλεισμένες» για σοβαρά περιστατικά.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δύο από τα κρούσματα στο γηροκομείο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Άρτας, ένα στις Φιλιάτες και ένα στην Πρέβεζα, ενώ συνεχίζονται οι διακομιδές από το Πανεπιστημιακό. Για όλη την Ηπειρο υπάρχουν συνολικά οκτώ κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό και οι πέντε είναι καλυμμένες.
Δείτε το ρεπορτάζ του Open TV:
- Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
- Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
- Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»