Lockdown: Ποιες επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν - Κραυγή αγωνίας των κλειστών κλάδων
Μαρία ΛιλιοπούλουΕνα βήμα πριν την καταστροφή βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα καθώς το αποτύπωμα της συνεχιζόμενης απαγόρευσης της λειτουργίας τους απειλεί πλέον να κάνει μη αναστρέψιμο το οριστικό λουκέτο πολλών εξ αυτών, συμπαρασύροντας και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν δίνοντας τρομακτικές διαστάσεις στα ποσοστά των ανέργων στη χώρα μας. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου έδωσε μία αχτίδα ελπίδας και σε άλλους τομείς, που αναμένουν τη σειρά τους για επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, η οποία όμως ισορροπεί σε ένα σκοινί και εξαρτάται άμεσα από την επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στην Ελλάδα, που όμως μετρά ήδη τις πρώτες δεκάδες κρουσμάτων μεταλλαγμένου κορονοϊού.
Οι πιέσεις των κλάδων της οικονομίας που παραμένουν κλειστοί προς την κυβέρνηση γίνονται όλο και πιο έντονες, ωστόσο, καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί εφόσον δεν έχει ανάψει πρώτα το φως η επιτροπή των επιδημιολόγων. Ακόμα και για το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ την προσεχή εβδομάδα, το οποίο έχει ήδη προαναγγελθεί από την περασμένη Παρασκευή, τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο. Εάν αυτό προχωρήσει, πάντως, σειρά προς συζήτηση θα πάρουν τα χιονοδρομικά κέντρα, το άνοιγμα των οποίων αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα ώστε να αποφασιστεί αν θα υπάρξει η θετική γνωμοδότηση της επιτροπής για τη λειτουργία τους από τις 8 Φεβρουαρίου.
- Αναγκαστικά μαζί με αυτό θα ανοίξει και η συζήτηση για τις μετακίνηση εκτός νομού.
- Από τις 8 Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να επανεκκινήσουν σταδιακά και ανά κατηγορία και οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης με πρώτους τους υποψηφίους για άδεια δικύκλου, η οποία θεωρείται και πιο ασφαλής διαδικασία προκειμένου να καμφθούν οι αμφιβολίες των ειδικών.
- Η εστίαση και τα γυμναστήρια από την άλλη εκτιμάται ότι θα περιμένουν αρκετά ακόμα. Το ζήτημα για ενδεχόμενο άνοιγμα της εστίασης δεν αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση πριν τις 15 Φεβρουαρίου. Εως τότε τόσο η κυβέρνηση όσο και οι λοιμωξιολόγοι δεν βάζουν καν το θέμα στο τραπέζι. Για τις σχολές χορού, επανεκκίνηση δραστηριοτήτων θα υπάρξει πιθανότατα προς το τέλος Μαρτίου.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνά κάνει ακόμα πιο αδύνατη την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους εκπροσώπους τους να προειδοποιούν για τσουνάμι λουκέτων σε ποσοστό έως και 40% ανά κλάδο μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης. Κι αυτό τη στιγμή που πολλοί δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Το ethnos.gr κάνει μια χαρτογράφηση των κλάδων που παραμένουν κλειστοί μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων επιχειρηματιών και εργαζομένων, οι οποίοι βλέπουν το μέλλον τους πιο αβέβαιο από ποτέ.
Εστίαση
Σε απόλυτη απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι πλέον και ημερολογιακά έχουν χάσει τη δουλειά και τον τζίρο μισού έτους, καθώς συνολικά και στα δύο lockdown έχουν μείνει κλειστοί για 152 ημέρες χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα σαφής εικόνα επανέναρξης της λειτουργίας. Για τις 4 στις 10 επιχειρήσεις είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος του λουκέτου, ο οποίος με τη σειρά του θα οδηγήσει σε χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας όχι αποκλειστικά στις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και σε μια σειρά συνεργαζόμενων κλάδων, όπως ο πρωτογενής τομέας, το λιανεμπόριο, η ζυθοποιία, η οινοποιία αλλά και πολλοί επαγγελματίες: «Αν κλείσουν οι 30.000 από τις 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου, οι απώλειες θα είναι τεράστιες και οι αντιδράσεις που θα προκληθούν αλυσιδωτές» υπογραμμίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
Πλέον οι ελπίδες του κλάδου εναποτίθενται στη δυνατότητα ανοίγματος προς τα τέλη Φεβρουαρίου με την έναρξη της σχετικής συζήτησης να τοποθετείται περίπου στις 15 Φεβρουαρίου. Ο κλάδος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν γίνεται συζήτηση για λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους, καθώς αυτό δεν είναι βιώσιμο: «Δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις εξωτερικούς χώρους ούτε είναι το ίδιο ευνοημένες από το κλίμα οι επιχειρήσεις της βόρειας και της νότιας Ελλάδας» εξηγεί ο κ. Καββαθάς προσθέτοντας ότι ακόμα και το άνοιγμα σε εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με δυνατότητα λειτουργίας της μισής δυναμικότητας του καταστήματος.
Σήμερα λειτουργούν περίπου 80.000 επιχειρήσεις εστίασης, στις οποίες απασχολούνται περί τους 330.000 εργαζομένους, ενώ τα πρώτα λουκέτα έχουν ήδη φανεί στην αγορά. Μόνό στις περιοχές του Κολωνακίου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έχει μετρήσει 40 επιχειρήσεις κλειστές, στο Γκάζι υπάρχουν ήδη πάνω από δέκα ενοικιαστήρια, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αλλά και στην Κρήτη. Παράλληλα εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα δίνουν την εντύπωση της εγκατάλειψης και το στίγμα ότι δε θα ξανανοίξουν ποτέ με λογαριασμούς να στοιβάζονται, χωρίς κανείς να τους ελέγχει.
Και στην περίπτωση των επιχειρηματιών της εστίασης, τα μέτρα στήριξης κρίνονται ανεπαρκή από τον κλάδο, καθώς ακόμα και όσοι εντάχθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα λάβουν κατά μέσο όρο περίπου 4.000 ευρώ, ενώ τα έξοδά τους είναι πολλαπλάσια, ειδικά σε επιχειρήσεις που δεν δούλεψαν καθόλου με delivery ή take away ή που ανήκουν σε υποκατηγορίες όπως το catering όπου η καταστροφή είναι ολική, καθώς έχουν μηδενιστεί οι εκδηλώσεις, τα συνέδρια, κλπ.
Σχολές οδήγησης
Με το βλέμμα στραμμένο στον Φεβρουάριο βρίσκεται και ο κλάδος των 2.300 εκπαιδευτών οδήγησης σε όλη την Ελλάδα, καθώς τόσο τα μαθήματα όσο και οι εξετάσεις - πλην των επαγγελματικών διπλωμάτων κυρίως στην Αθήνα – έχουν «παγώσει» ξανά εδώ και μήνες δημιουργώντας μία ...ουρά άνω των 50.000 υποψηφίων οδηγών που περιμένουν να προγραμματιστούν οι εξετάσεις πορείας. Από αυτούς, περίπου οι 38.000 – 40.000 είναι υποψήφιοι οδηγοί Ι.Χ. και περίπου 12.000 θέλουν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης δικύκλου.
Οι εξετάσεις εφόσον δοθεί η συγκατάθεση των λοιμωξιολόγων αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου τον Φεβρουάριο, είτε από την αρχη του μήνα ή στις 8 που είναι και η πλέον πιθανή ημερομηνία, αλλά με ...διαχωρισμό των υποψηφίων σε τρεις κατηγορίες. Το υπουργείο Μεταφορών ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές απαντήσεις της ιατρικής επιτροπής προχωρεί πλέον στην υιοθέτηση ενός διαφορετικού προγράμματος ανοίγοντας το κεφάλαιο των εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος σταδιακά.
Ετσι, η αρχή θα γίνει με τις πρακτικές εξετάσεις των υποψηφίων για άδεια οδήγησης δικύκλου, οι οποίοι έχουν επιτύχει στις θεωρητικές εξετάσεις. Στη συνέχεια και εφόσον δεν αλλάξουν τα δεδομένα ανά εβδομάδα θα προστίθενται οι υποψήφιοι οδηγοί Ι.Χ. που έχουν επιτύχει στις θεωρητικές εξετάσεις, ενώ τελευταίοι θα προστεθούν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι. «Ανήκουμε στην κατηγορία των επαγγελματιών που και στα δύο lockdown ήμασταν από τους πρώτους που κλείσαμε και από ότι φαίνεται θα είμαστε και από τους τελευταίους που θα ανοίξουμε» λέει ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκος Γρέντζελος.
Και συνεχίζει: «Κάπου πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ιδιαιτερότητα του κλάδου μας. Η επαγγελματική μας δραστηριότητα δεν μπορεί να γίνει εξ΄ αποστάσεως. Παρέχουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες μέσω φυσικής παρουσίας. Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί από την στιγμή που τα μαθήματα οδήγησης γίνονται κατόπιν ραντεβού και έχοντας λάβει όλα τα μέτρα προφύλαξης, παραμένουμε ακόμα εκτός λειτουργίας; Το λιανεμπόριο άνοιξε, στα ταξί επιτράπηκε να έχουν έως δύο άτομα μέσα στο όχημα, η κίνηση με τα μέσα μεταφοράς συνεχίζεται παρά τις περιπτώσεις συνωστισμού, υπηρεσίες άλλων κλάδων έχουν ξεκινήσει με ραντεβού, μόνο εμείς είμαστε οι επικίνδυνοι για τη μετάδοση του κορονοϊού»;
Γυμναστήρια
Ξεχασμένοι από όλους αισθάνονται οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, οι οποίοι μετρούν σχεδόν ένα χρόνο κλειστοί δεδομένου ότι και το άνοιγμα του κλάδου με περιοριστικούς όρους το περασμένο καλοκαίρι έγινε σε μία περίοδο, κατά την οποία οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μετρούν τις λιγότερες συνδρομές. «Ο κλάδος ασφυκτιά και έχει αγανακτήσει χωρίς να ξέρει στην πραγματικότητα που υπάγεται. Προφανώς ως επιχειρήσεις υπαγόμαστε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ως λειτουργία στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με τους εκπροσώπους της οποίας δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να κάνουμε καμία συνάντηση» σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, Γιάννης Γκόβας.
Ο ίδιος εκτιμά ότι θα είναι αρκετές οι επιχειρήσεις από το σύνολο των 2.500 γυμναστηρίων, οι οποίες δε θα μπορέσουν να κρατηθούν όρθιες μετά τη λαίλαπα της πανδημίας: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το μεγαλύτερο τμήμα του τζίρου μας που γίνεται την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου. Εχουμε κάνει όλοι επενδύσεις σε μηχανήματα και κτίρια με αίθουσες που χωρούν έως και 100 άτομα και το λίγο διάστημα που ανοίξαμε επιτρεπόταν ενα άτομο στα 15 τ.μ. Θεωρώ ότι εάν η κατασταση συνεχιστεί έτσι, ποσοστό 30% - 40% των επιχειρήσεων δε θα αντέξουν».
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα είναι ο τελευταίος που θα ανοίξει με τους επιχειρηματίες να εικάζουν ότι αυτό θα είναι περί τα τέλη Μαρτίου, αν και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ταυτόχρονα με την εστίαση, υπό την προυπόθεση βέβαια ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δε θα επιδεινωθεί. Σήμερα στα 2.500 γυμναστήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα εργάζονται περίπου 45.000 άτομα. Οι εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν και το παράπονο ότι δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή με την επιτροπή των επιδημιολόγων προκειμένου, όπως σημειώνει ο κ. Γκόβας, να τους εξηγήσουν τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης και τις συνθήκες στα γυμναστήρια.
Πρακτορεία ΟΠΑΠ
Ασκήσεις επί χάρτου για το επικείμενο άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ κάνουν οι ιδιοκτήτες τους χωρίς κανείς να τους έχει επιβεβαιώσει την επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, η οποία προαναγγέλθηκε μεν την περασμένη Παρασκευή, αλλά παραμένει ακόμα με αστερίσκο μέχρι η Επιτροπή των Επιδημιολόγων να ανάψει οριστικά το πράσινο φως.
«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να συντηρηθούμε πλέον. Τα έξοδα των επιχειρήσεών μας τρέχουν και η μόνη λύση είναι να επιστρέψουμε στη δουλειά και να υπάρξουν και μέτρα στήριξης στη φάση της επανεκκίνησης. Είμαστε ήδη τρεις μήνες κλειστοί και άλλους 2,5 την περασμένη άνοιξη» λέει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος των πρακτόρων ΟΠΑΠ, Γιώργος Πουλημάς. Ο ίδιος επισημαίνει ότι μεγάλο τμήμα του κλάδου που μετρά 4.000 πρακτορεία, στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι δεν εχει καταφέρει να μπει στα χρηματοδοτικά προγράμματα και έχει ουσιαστικά μείνει εκτός μέτρων καθώς αποκλείστηκε από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα μέτρα του ΕΣΠΑ.
Στη φάση αυτή όλοι περιμένουν να ξαναρχίσουν δραστηριότητα χωρίς ωστόσο να έχουν ενημερωθεί από κανέναν επισήμως για τους όρους με τους οποίους θα γίνει αυτό: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τις προυποθέσεις. Εικάζουμε ότι θα ισχύσει ο περιορισμός των 4 πελατών ανά 100 τ.μ.,αλλά τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και στις «κόκκινες» περιοχές πολύ νωρίτερα; Μεγάλο τμήμα της δουλειάς και του τζίρου μας είναι άμεσα εξαρτώμενο από αγώνες που ξεκινούν στις 10 το βράδυ. Το άνοιγμα με λιγότερες δραστηριότητες και αυστηρούς περιορισμούς σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοί μας θα πρέπει να παραμείνουν σε αναστολή».
- Αντιμέτωπη με νέο κύμα ακρίβειας η Ευρώπη, με την Ρωσία να κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου – Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος
- Ο Έλον Μασκ στηρίζει ακροδεξιό ακτιβιστή στη Βρετανία και επιτίθεται στους Εργατικούς
- Παρέμβαση εισαγγελέα για τις ανοιχτές πόρτες σε συρμό του ΗΣΑΠ
- Ιβάν Σαββίδης: «Αδιανόητο να προσεγγίζουν το πούλμαν του ΠΑΟΚ» - Τι ζήτησε ενόψει της ρεβάνς με την ΑΕΚ