Ελλάδα | 05.04.2021 20:28

Έβρος: Συναγερμός για νέα εισβολή μεταναστών από Τουρκία

Newsroom

Σε αυξημένη επιφυλακή οι δυνάμεις περιφρούρησης των συνόρων στον Έβρο, ενώ σε πλήξη εξέλιξη είναι τα έργα τόσο για τον φράχτη, όσο και για την εγκατάσταση του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού παρακολούθησης με κάμερες και ραντάρ στην περιοχή. Όπως μετέδωσε το OPEN TV και η δημοσιογράφος Μίνα Καραμήτρου οι κλιματολογικές συνθήκες βελτιώνονται και, παραδοσιακά αυτή την εποχή αυξάνονται οι ροές μεταναστών

Οι εξελίξεις στην Τουρκία υποχρεώνουν την Ελλάδα σε αυξημένη επιφυλακή και ανάπτυξη Συνοριοφυλάκων σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 11 πυλώνες στους οποίους θα μπουν υπερσύγχρονες κάμερες και ραντάρ που θα αποτελούν τα αυτιά και τα μάτια των δυνάμεων της συνοριοφυλακής κατά μήκος του Έβρου.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ποιος είναι ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας που συνέλαβε ο Ερντογάν

Οι κάμερες στους πυλώνες έχουν βεληνεκές 15 χλμ. μέσα στο τουρκικό έδαφος, ενώ για την περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες θα ενεργοποιούνται τα ειδικά ραντάρ τα οποία θα μπορούν να ανιχνεύουν την οποιαδήποτε κίνηση. Μέχρι τα μέσα Μαΐου το υπερσύγχρονο σύστημα θα μπορεί να λειτουργήσει, ώστε η ελληνική πλευρά θα μπορεί με τα επιχειρησιακά κέντρα του διαθέτει να έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή εικόνα από κάθε σημείο του ποταμού του Έβρου.

Οι κάμερες και τα ραντάρ θα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την οποιαδήποτε κίνηση στα δύο περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα που υπάρχουν ήδη στην Ορεστιάδα και στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, δημιουργούνται άλλα τέσσερα τοπικά επιχειρησιακά κέντρα σε Διδυμότειχο, Σουφλί, Τυχερό και Φέρες, δηλαδή σε σημεία κλειδιά όπου υπάρχουν τα περισσότερα περάσματα που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 14 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το μεγάλο αυτό έργο έρχεται μετά τα γεγονότα πριν από έναν χρόνο στην περιοχή του Έβρου, όπου κατά κύματα παράτυποι μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με τη συνδρομή των τουρκικών αρχών.

Διαβάστε επίσης: Mπαρτσίν Γινάντς στο ΟΡΕΝ: O Ερντογάν θέλει να σπείρει τον φόβο στην Τουρκία

μετανάστεςΈβροςΤουρκίασύνορα