Ελλάδα | 20.12.2022 23:32

Δημοσκόπηση: Πώς νιώθουν σήμερα οι νέοι στην Ελλάδα; Τι σκέφτονται για κόμματα και πολιτικούς

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της ALCO για τον Alpha οι συμμετέχοντες, την ηλικιακής ομάδας 17 – 34 ετών κλήθηκαν να απαντήσουν για όλα όσα τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους.

Το δείγμα, 1.134 νέων πολιτών ρωτήθηκε για τη σχέση του με την πολιτική, τη θέση του σε ηθικά διλήμματα απέναντι σε παράνομες πράξεις, αλλά και τα πράγματα που τους δημιουργούν προβληματισμό σήμερα.

Τα αποτελέσματα

Από το δείγμα, σχεδόν 8 στους 10 θεωρούν ότι το να έχουν καλή σχέση με πολιτικά πρόσωπα μπορεί να τους βοηθήσει να έχουν καλύτερη μεταχείριση στις υποθέσεις τους με το δημόσιο.

Όσον αφορά τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν περισσότερο αλλά δεν μπορούν, οι 9 στους 10 απάντησαν ότι θα ήθελαν να μπορούν να ταξιδεύουν πιο πολύ. Στη λίστα είναι και να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα (75%) καθώς και η δυνατότητα να ζουν σε δικό τους σπίτι (74%).

Οι 9 στους 10 επίσης θεωρούν το να τα έχουν καλά με τον εαυτό τους, το σημαντικότερο πράγμα στην καθημερινότητά τους.

Αντίθετους βρίσκει τους 8 στους 10 η πεποίθηση πως, πρέπει να πετύχεις στη ζωή με κάθε κόστος. Ένα 13%, στον αντίποδα, υποστηρίζει αυτή τη λογική.

Οι μισοί σχεδόν νέοι που ρωτήθηκαν, εάν θα έκαναν κάποια παρανομία ώστε να βοηθήσουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, απάντησαν θετικά. Το 46% του δείγματος, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα παρανομούσε, έναντι του 35% που απάντησε αρνητικά.  

Στο τι τους προκαλεί αρνητικά συναισθήματα την πρώτη θέση, με 27% καταλαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα. Ακολουθούν τα ΜΜΕ με 24%. Στις επόμενες θέσεις της λίστας είναι η αστυνομία, η εκκλησία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τέλος, οι νέοι που ρωτήθηκαν διαφωνούν με τη φράση ότι, «η χρήση βίας κάποιες φορές μπορεί να είναι δικαιολογημένη για να πετύχεις αυτό που θέλεις» - και πιο συγκεκριμένα, το 80% δήλωσε τη διαφωνία του, έναντι ενός 15% που δήλωσε σύμφωνο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δημοσκόπησηνέοιπολιτικά κόμματαειδήσεις τώρα