Ελλάδα | 19.01.2023 13:52

Δίκη Μάτι: «Είμαστε μισοί πεθαμένοι, μισοί καμένοι, μισοί ζωντανοί» - Συγκλονίζουν οι γονείς που έχασαν τα δίδυμα κοριτσάκια τους

Newsroom

Τις δύσκολες και θλιβερές στιγμές που βίωσαν οι δύο δίδυμες κόρες τους μαζί με τη γιαγιά και τον παππού τους κατά τη διάρκεια της πύρινης κόλασης στο Μάτι, περιέγραψαν οι γονείς της Σοφίας και της Βασιλικής, στη σημερινή δίκη.

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 23 Ιανουαρίου.

«Είναι παντού σκοτάδι και φωτιά»

Η μητέρα των δίδυμων κοριτσιών, Γεωργία Ξυραφάκη περιέγραψε την αγωνία που έζησε αναζητώντας τα παιδιά της, για να τα βρει τελικά νεκρά και αγκαλιασμένα με τους παππούδες τους στο οικόπεδο της οικογένειας Φράγκου.

«Άρχισα να παίρνω τηλέφωνο την πεθερά και τον πεθερό μου αλλά δεν μπορούσα να τους πιάσω. Εκεί άρχισα να ανησυχώ. Ήθελα να δω τι συνέβαινε. Με πήρε ξανά τηλέφωνο ο σύζυγός μου. Μιλήσαμε και πάλι με την αδελφή του. Είχε επικοινωνία με τη μητέρα της, ήταν στη Λεωφόρο Μαραθώνος στη στάση Ραφήνας και της είπε ότι είχανε φωτιές. Τότε αρχίσαμε να ανησυχούμε πραγματικά. Ανοίξαμε ειδήσεις. Παίρναμε τηλέφωνο πεθερικά συνεχόμενα. Δεν πιάναμε γραμμή. Παίρναμε αστυνομία, τους λέγαμε ότι τα παιδιά και πεθερικά μου πήγαιναν προς Νέα Μάκρη, μας είπαν ακόμα δεν είχαν εικόνα. Τότε ο σύζυγός μου πήρε το μηχανάκι και μου είπε "θα πάω προς τα εκεί να τους ψάξω". Κάποια στιγμή με πήρε τηλέφωνο. Μου είπε ότι είναι στο δρόμο, "έχει φωτιές δεξιά αριστερά δεν μπορώ να προχωρήσω, είναι παντού σκοτάδι και φωτιά". Του λέω "σε παρακαλώ γύρνα πίσω αν έχει γίνει κάτι κακό μη χάσω κι εσένα"», περιέγραψε η κα Ξυραφάκη.

Η γυναίκα αναφέρθηκε και σε όσα σημειώθηκαν τις ώρες που ακόμη αναζητούσαν τα παιδιά τους και είδαν σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης δύο παιδιά που τους έμοιαζαν: «Είδαμε στο ίντερνετ και είδαμε ένα βίντεο με ένα αλιευτικό με κάτι παιδάκια που μοιάζανε πάρα πολύ κορίτσια μας, μας έδωσαν ελπίδες. Ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι ήταν αυτές. Φύγαμε και πήγαμε προς Άλφα που είχαμε δει αυτό το βίντεο. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να το δούμε και φύγαμε. Βγάλαμε φωτογραφία που φαίνονται κορίτσια και κατευθυνθήκαμε στο λιμενικό μήπως μάθουμε πληροφορίες. Μας είπαν πως υπήρχαν πολλά παιδάκια όντως στο πρώτο αλιευτικό αλλά δεν είχαν καταγράψει ονόματα. Εκεί αναπτερώθηκε το ηθικό μας, είπαμε θα τα βρούμε τα παιδιά μας, κάποιος θα τα έχει φροντίσει. Πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα και προσπαθούσαμε να μάθουμε κι εκεί πληροφορίες. Μετά κατευθυνθήκαμε σε κάποια γήπεδα. Εγώ πήγα στο δημαρχείο Ραφήνας όπου υπήρχαν δημοσιογράφοι και μου λέει ο σύζυγός μου, "θα μιλήσω μήπως κάποιος έχει κάποια πληροφορία". Δώσαμε τηλέφωνο συζύγου. Ξεκίνησε άλλο μαρτύριο. Μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας έλεγε τα παιδιά σας είναι εδώ, τρώνε παγωτό, άλλοι μας έλεγαν ήταν εδώ δίπλα μας και καίγονταν. Λέγαμε αποκλείεται, οι παππούδες θα έκαναν πάντα για να είναι σώα και αβλαβή» είπε η μάρτυρας.

Όταν στις 27 Ιουλίου ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των πεθερικών της μάρτυρα υπήρξε δυσκολία στην ταυτοποίηση των παιδιών. «Επειδή ήταν δίδυμα και ίδια ηλικία δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν με αποτέλεσμα να τους κηδεύσουμε 3 Αυγούστου 2018. Σκεφτήκαμε ότι τους είχαμε φτιάξει κάτι μασελάκια και μόνο έτσι μπορέσαμε να καταλάβουμε ποια είναι ποια, δεν μας τις δίνανε ούτε για να τις θάψουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπήρχε πυροσβεστική, αστυνομία»

«Έκαναν προσπάθειες να με σταματήσουν αλλά μόνο αν με πυροβολούσαν θα με σταματούσαν. Ήταν παντού φωτιά, απελπίστηκα, γύρισα μήπως βρω κάποιον να ρωτήσω. Δεν υπήρχε πυροσβεστική, αστυνομία. Δεν έβρισκα κανένα» είπε στην αρχή της κατάθεσης του ο Ιωάννης Φιλιπόπουλος, πατέρας των κοριτσιών και γιος των παππούδων τους.

«Μας έστειλαν στο Γουδί. Τρέχουμε στο Γουδί, μπαίνουμε μέσα και μας άρχισαν διάφορα. Λέω ψάχνουμε τα δίδυμα παιδιά μας και τους γονείς μας, πείτε μας τι πρέπει να κάνουμε. Έδωσε πρώτα έμφαση σε εμένα. Δυστυχώς έχω τζακ ποτ και γονιός και παιδί στα θύματα. Πάμε στο Σχιστό και όπως περιμέναμε, δυστυχώς, είδαμε ένα βίντεο από ένα αλιευτικό να βγαίνουν δύο κοριτσάκια, μοιάζανε καταπληκτικά, θέλαμε να δώσουμε ελπίδα στον εαυτό μας ότι ζούνε, επειδή ξέρω ότι οι γονείς μου θα πεθαίνανε για να ζήσουν κορίτσια, μας έκαναν εντύπωση που ήταν με αγνώστους, υποθέσαμε πως θα είχανε πάθει σοκ. Πήγαμε στο λιμενικό για να δείξουμε πλάνο. Αν έχει γίνει καταγραφή. Ξεκίνησε λιμενικό διαδικασίες, απελπισμένος είπα θα βγω στα κανάλια να μιλήσω μήπως έχει δει κάποιος τα παιδιά. Έδωσα τηλέφωνο, με παίρνανε τηλέφωνο, έλα έχουμε τα παιδιά σου, τα σκοτώνουμε, μου έκαναν παιδικές φωνές και βάζανε τα γέλια. Στο οικόπεδο με τα 26 πτώματα ήταν το πρώτο αμάξι του πατέρα μου, αφού έκαναν έρευνες βρήκαν αυτή μία άμορφη μάζα, η μανούλα μου από κάτω, τα κορίτσια στη μέση και τον πατέρα μου από πάνω. Υποψιαστήκανε πως πρόκειται για οικογένεια μου αλλά έπρεπε να το αποδείξουν με DNA» είπε ο κ. Φιλιπόπουλος.

«Μου λέει "πάρτε τους γονείς σας, τα κορίτσια δεν μπορούμε να τα δώσουμε". Μου λένε "δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε ποια είναι η Σοφία και ποια η Βασιλική". Τους λέω "κάντε μία αεροβάπτιση, αν είναι δυνατόν". Ζήτησε η γυναίκα μου τα εκμαγεία, τα παραδώσαμε στο νεκροτομείο, μας δώσαμε τα κορίτσια… Σφράγισαν τα φέρετρα, ούτε πέντε κιλά δε ζύγισαν, μάτια δεν υπήρχαν, τα χεράκια τους είχαν σουρώσει… Ζήτησα να κατεβάσω εγώ φέρετρα, σαν τελευταίο αντίο, δεν μπορούσα να κόψω λίγο μαλλάκι, να έχω να θυμάμαι… Ζήτησα αυτό» περιέγραψε ως μάρτυρας και είπε πως η πιο όμορφη στιγμή της ζωής του ήταν όταν τα κοριτσάκια του «σήκωσαν τα χέρια και μου είπαν μπαμπά. Εκεί είπα "είσαι μάγκας". Χάρη στη σύζυγο μου και αγάπη που μας ενώνει είμαι ακόμα ζωντανός. Μπορέσαμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, μισοί πεθαμένοι, μισοί καμένοι, μισοί ζωντανοί. Τους πήγαν σε επικίνδυνο μέρος, χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες. Η δικιά μου οικογένεια πήγε τσάμπα. Ο πατέρας μου είχε ψυχραιμία να πάει στη θάλασσα. Έγινε αυτό με τα νεκρά κορίτσια και εγκλωβιστήκανε, αν έμεναν μες στο αυτοκίνητο θα είχα κάτι να θάψω τα κορμιά τους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δίκηφωτιάΜάτιφωτιά στο Μάτιειδήσεις τώρα