Ελλάδα | 03.11.2018 13:12

Σιγή ασυρµάτου για τις τιµές στο βαµβάκι

Μαρία Ριτζαλέου

Στους ρυθµούς της τουρκικής λίρας και της διένεξης του Ντόναλντ Τραµπ µε την Κίνα κινείται το ελληνικό βαµβάκι, που διαγράφει φέτος µια εξαιρετική χρονιά τόσο από άποψη στρεµµατικών αποδόσεων όσο και ποιότητας, αλλά δεν «βλέπει» εξαγωγικό προορισµό.

Η καλλιέργεια του «λευκού χρυσού» στη χώρα µας είναι αυξηµένη κατά περίπου 100.000 στρέµµατα και, από 2,5 εκατ. στρέµµατα πέρυσι, φέτος κινήθηκε στα 2,6 εκατ. στρέµµατα, ενώ οι βροχές στις αρχές του καλοκαιριού ήταν ευνοϊκές για τους καλλιεργητές του Θεσσαλικού Κάµπου, που γλίτωσαν τουλάχιστον δύο από τα πέντε ποτίσµατα. Αλλά και η ξηρασία του προηγούµενου µήνα βοήθησε ώστε το βαµβάκι που συλλέχθηκε να µην έχει υγρασία, γεγονός που το καθιστά πιο λευκό και καλύτερης ποιότητας. Οι εκτιµήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι φέτος η ελληνική παραγωγή θα είναι περίπου 760.000 τόνους σύσπορου βαµβακιού και 300.000 εκκοκκισµένου. Αυτό γεννά ελπίδες για αύξηση της τιµής, που πέρυσι ήταν στα 48-52 λεπτά το κιλό, και παρότι οι παραγωγοί έχουν δώσει το προϊόν µε ανοιχτή τιµή -σε κάποιες περιπτώσεις πήραν µια µικρή προκαταβολή-, ευελπιστούν ότι αυτή θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά και θα φτάσει µέχρι και τα 55 λεπτά ανά κιλό.

Οι έµποροι και οι εκκοκκιστές κρατούν χαµηλούς τόνους, καθώς τα οικονοµικά προβλήµατα της Τουρκίας µειώνουν τις εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα, που αποτελούσε την υπ’ αριθµόν 1 αγορά για το ελληνικό βαµβάκι. Επιπλέον, ο εµπορικός πόλεµος ΗΠΑΚίνας και η υιοθέτηση σκληρών δασµών προς την Ανατολή από την κυβέρνηση του Τραµπ έχουν ως αποτέλεσµα οι Κινέζοι να µην προµηθεύονται βαµβάκι από την Αµερική και να αναζητούν νέες αγορές, «χτυπώντας» δικές µας επιλογές. Η Κίνα είναι ο βασικός ρυθµιστής σε ένα από τα µεγαλύτερα χρηµατιστηριακά προϊόντα, καθώς είναι η χώρα µε την περισσότερη κατανάλωση παγκοσµίως.

Η αύξηση των στρεµµάτων στη χώρα µας προκαλεί µικρή ανησυχία, δεδοµένου ότι το ποσό της κοινοτικής ενίσχυσης παραµένει σταθερό στα 250 εκατ. ευρώ, αλλά παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις για τους αγρότες θα είναι ελάχιστες, αφού η επιδότηση των περίπου 73,5 ευρώ το στρέµµα θα µειωθεί κάτι λιγότερο από 1 ευρώ/στρµ. και το ποσό που θα χάσουν θα ισοσκελιστεί από την αυξηµένη τιµή παραγωγού, άρα από την εµπορική τιµή.

Η τουρκική αγορά «Φέτος ήταν περίεργη χρονιά. Οι βροχές του Ιουνίου άλλους τους ωφέλησαν και άλλους, όπως στη Μακεδονία, τους κατέστρεψαν. Ο µέσος όρος αποδόσεων είναι 300-310 κιλά το στρέµµα, µια απόδοση αρκετά ικανοποιητική, ενώ δεν λείπουν και πολύ µεγαλύτερες, όπως τα 550 κιλά το στρέµµα σε κάποιες περιοχές του Κάµπου, λ.χ. στα Φάρσαλα Λάρισας και στην Ιτέα Καρδίτσας» λέει στον «Αγρότη» ο προϊστάµενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόµησης και Πιστοποίησης Βάµβακος, Μοχάµεντ Νταράουσε.

Το Κέντρο αυτό, που ανήκει στον ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ και εδρεύει στην Καρδίτσα, είναι το µοναδικό πιστοποιηµένο εργαστήριο έρευνας και ταξινόµησης του βαµβακιού για την Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Σύµφωνα µε τον κ. Νταράουσε, η υποτίµηση της τουρκικής λίρας και το Εθνικό Σχέδιο Αγροτικής Παραγωγής της τουρκικής κυβέρνησης που προβλέπει την αύξηση της παραγωγής σε τριπλάσιο ποσοστό από αυτό που έχει σήµερα, µε στόχο από φέτος κιόλας η τουρκική αγορά να είναι αυτάρκης σε βαµβάκι, έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβληµα στο ελληνικό προϊόν.

Παραδοσιακά οι Τούρκοι προµηθεύονταν το ελληνικό βαµβάκι από τον Οκτώβριο έως τον ∆εκέµβριο, φέτος όµως οι έµποροι από τη γειτονική χώρα τηρούν στάση αναµονής και µεταθέτουν τις όποιες συµφωνίες για τη νέα χρονιά. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι κάνουν σοβαρές συζητήσεις µε µια νέα αγορά, αυτήν της Βραζιλίας.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει µέσω του «Αγρότη» ο Νίκος Καραγιώργος, ένας από τους µεγαλύτερους εκκοκκιστές της χώρας. «Στην Τουρκία εξαγόταν πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής, φέτος όµως δεν θα φύγει περισσότερο από 20%. Αναζητούµε νέες αγορές, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο και δεν γίνεται από τη µια µέρα στην άλλη. Θα διατηρήσουµε τις παραδοσιακές αγορές της Αιγύπτου, του Πακιστάν, του Βιετνάµ, της Κίνας, της Ινδονησίας, του Μπανγκλαντές και θα βρούµε καινούργιες» µας λέει ο κ. Καραγιώργος, προσθέτοντας ότι, παρά τη µικρή ανάκαµψη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, αυτή θα απορροφήσει µόλις 25.000 τόνους από τους περίπου 300.000 τόνους εκκοκκισµένου βαµβακιού.

βαμβάκιτουρκική λίρακαλλιέργειεςΝτόναλντ Τραμπ