Ελλάδα|27.03.2019 14:42

Το Συμβούλιο Υγείας κόβει κρίσιμη θεραπεία σε εκπαιδευτικό (vid)

Newsroom

Τον «γολγοθά» μίας ασθενούς να λάβει την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), προκειμένου να της χορηγηθεί η δαπάνη για την ακτινοθεραπεία, ώστε να αντιμετωπίσει όγκο που έχει στον εγκέφαλο, αποκάλυψε η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 5:30» του OpenTV.

Τον Ιούλιο το 2008 η εκπαιδευτικός Χρυσάνθη Ορλαντίδου, χειρουργήθηκε για όγκο στον εγκέφαλο στο στρατιωτικό νοσοκομείο «251». Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όμως άφησε υπόλειμμα, το οποίο ήταν αδύνατο να βγει λόγω της θέσης που βρισκόταν.

Οι νευροχειρουργοί συνέχισαν την αντιμετώπιση του προβλήματος με Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική (CyberKnife), διαπίστωσαν όμως σύντομα πως θα χρειαστεί ξανά χειρουργείο.Η μέθοδος cyberknife ακολουθείται για μικρούς όγκους και έχει τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες στον ασθενή. Η μέθοδος αυτή όμως δεν υπάρχει στα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία, αλλά μόνο σε μεγάλα ιδιωτικά.

Η κυρία Ορλαντίδου αναφέρει πως «εδώ ξεκίνησε η περιπέτεια με το ΚΕ.Σ.Υ. που θα πρέπει να εγκρίνει την δαπάνη της ακτινοθεραπείας. Έχω κάνει 4 φορές αίτηση και έλαβα και τις 4 αρνητικές απαντήσεις με ακατανόητες δικαιολογίες που αντικρούονται μεταξύ τους».

«Η πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018 μου απάντησαν πως οι ακτινογραφίες μου συνιστούν παρακολούθηση, ωστόσο εάν μεγαλώσει ο όγκος θα χρειάζεται ξανά εγχείρηση» υπογραμμίζει η εκπαιδευτικός.

Την δεύτερη φορά, τον Οκτώβριο του 2018, το ΚΕ.Σ.Υ εμμένει στην πρώτη απόφαση. Το «ευτράπελο» όμως τονίζει η κυρία Ορλαντίδου συνέβη την τρίτη φορά. «Δεν είναι υπόλειμμα, είναι μετεγχειρητική αλλοίωση οπότε δεν έχει θέση το Cyberknife» ήταν η απάντηση του ΚΕ.Σ.Υ.».

Η εκπαιδευτικός ανέφερε στη συνέχεια πως, «την τέταρτη (και τελευταία) φορά, τον Ιούλιο του 2019, παραποιούν την έκθεση του ακτινολόγου γιατρού από το «Μεταξά», ο οποίος συνιστά θεραπεία με Cyberknife και παρακολούθηση. Στο ΚΕ.Σ.Υ είδαν μόνο τη λέξη παρακολούθηση. Μαζί με την έκθεση του ακτινολόγου κατατέθηκε και ένα διεθνές πρωτόκολλο, στο οποίο γράφει πότε και πού γίνεται η θεραπεία με το Cyberknife».

Στο διάστημα των απορρίψεων η εκπαιδευτικός επισκέφτηκε δυο καθηγητές Πανεπιστημίου Νευροχειρουργικής, οι οποίοι της τόνισαν πως πρέπει εσπευσμένα να γίνει το Cyberknife.

ασθενήςΚΕΣΥ