Ελλάδα|10.06.2024 21:35

Φωτιά στην ΠΥΡΚΑΛ – Πρόεδρος Πύλης στο ethnos.gr: «Ξύπνησαν μνήμες από την κόλαση του 1991»

Κώστας Ασημακόπουλος

Μνήμες του 1991 ξύπνησαν στα Δερβενοχώρια μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 στις εγκαταστάσεις της Ε.Β.Ο. ΠΥΡΚΑΛ - Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. προκαλώντας πυρκαγιά που πέρασε εκτός του στρατοπέδου και έκαψε περιορισμένη έκταση προς το χωριό Πύλη.

Στο οροπέδιο όπου βρίσκονται οι αποθήκες της Ε.Β.Ο. ΠΥΡΚΑΛ - Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και πρώτων υλών για την κατασκευή πυρομαχικών όπως πυρίτιδα και νιτρική αμμωνία και η ανησυχία των κατοίκων είναι μεγάλη. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Κοινότητας Πύλης Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας Σωκράτη Λύγκου που εκπροσωπεί τα χωριά Πύλη, Σκούρτα, Στεφάνι, Πράσινο και Πάνακτος.

«Έκρηξη από αυτανάφλεξη»

«Έγινε μία μεγάλη έκρηξη μέσα στην εγκατάσταση και ξέσπασε πυρκαγιά. Ευτυχώς η κινητοποίηση του προσωπικού της μονάδας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας ήταν άμεση. Είχα τη δυνατότητα να μπω μέσα στην εγκατάσταση μετά το σβήσιμο της φωτιάς. Μας είπαν πως έγινε αυτάναφλεξη σε μία αποθήκη με υλικά κατασκευής πυρομαχικών».

«Δεν ήταν καθαρισμένος»

«Με μεγάλη μου έκπληξη είδα πως ο χώρος δεν ήταν καθαρισμένος όπως ήταν άλλες χρονιές. Είναι πουρναρότοπος, υπάρχει χαμηλή βλάστηση αλλά δεν ήταν "ξυρισμένος" ο τόπος όπως θα έπρεπε. Έτσι και μεταδόθηκε η φωτιά και έξω από την εγκατάσταση. Εδώ κάνουμε αγώνα για να κόψουν οι πολίτες τα χορτάρια για να μη μεταδώσουν τη φωτιά στην ΠΥΡΚΑΛ και συνέβη το αντίθετο. Πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες. Κάτι δεν γίνεται σωστά...», δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύλης Σωκράτης Λύγκος.

«Αν γίνει έκρηξη πως θα προφυλαχθούμε;»

«Εκφράζω την ανησυχία και την αγωνία όλων των κατοίκων των Δερβενοχωρίων. Ο κόσμος είναι ανάστατος. Κανείς δεν έχει ξεχάσει την κόλαση του 1991. Τότε έγινε έκρηξη και μία αποθήκη 250 τόνων μπετό και τσιμέντο εξαερώθηκε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τι θα κάνουμε; Πως θα προφυλαχθούμε; Εάν σήμερα γίνει η έκρηξη του 1991 θα χαθούν πολλές ζωές», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Κοινότητας Πύλης.

«Θέλουμε επίσημη ενημέρωση»

Οπως τόνισε ο Σωκράτης Λύγκος απαίτηση όλων των κατοίκων των Δερβενοχωρίων μετά το σημερινό περιστατικό είναι να γίνει επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση την Ε.Β.Ο. ΠΥΡΚΑΛ - Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. για το τι περιέχουν οι αποθήκες και σε ποιες ποσότητες ώστε να λάβουν τα μέτρα τους σε περίπτωση πυρκαγιάς ή κάποιας έκρηξης, ενώ θα φέρει όπως είπε το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας.

ΔερβενοχώριαφωτιάΠΥΡΚΑΛφωτιά τώραπυροσβεστικήέκρηξηπυρομαχικά