Ελλάδα|24.07.2024 06:55

Ταξιτζήδες με πλαστές ειδικές κάρτες ταξί καταγγέλλει το ΣΑΤΑ - Αυξημένες αναφορές για υπερτιμολόγηση

Μαρία Λιλιοπούλου

Εκατοντάδες οδηγοί ταξί εκτελούν καθημερινά διαδρομές στην Αθήνα με πλαστές ειδικές κάρτες, όπως καταγγέλλουν πηγές του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αθήνας (ΣΑΤΑ) τονίζοντας ότι έχουν επανειλημμένως ζητήσει να πραγματοποιηθούν επανέλεγχοι από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει προχωρήσει.

Περιστατικά ξυλοδαρμών και εξαπάτησης

Το ΣΑΤΑ προχώρησε στην καταγγελία με αφορμή το περιστατικό ξυλοδαρμού ζευγαριού Αυστριακών τουριστών από ταξιτζή, ο οποίος προσπάθησε να τους χρεώσει 100 ευρώ για μια διαδρομή 20 λεπτών. Οι τουρίστες ζήτησαν να δουν το ταξίμετρο και τότε ο οδηγός άρχισε να χτυπά πρώτα τον νεαρό άνδρα χωρίς να ξεφύγει από το μένος του και η γυναίκα.

Και μπορεί τα περιστατικά ξυλοδαρμών να μην είναι ευτυχώς συχνά, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με τις προσπάθειες εξαπάτησης κυρίως τουριστών αναφορικά με το κόμιστρο.

Ζητά τιμωρία ο ΣΑΤΑ

Σε ανακοίνωσή του το ΣΑΤΑ ζητά συγγνώμη από το επιβατικό κοινό απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία του δράστη, ενώ καλεί και τα συναρμόδια υπουργεία να πράξουν το ίδιο: «Περιμένουμε κάτι αντίστοιχο (τουλάχιστον μία συγγνώμη) και από τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη για την αδιαφορία που δείχνουν τα τελευταία χρόνια».

Οι αυτοκινητιστές ταξί καταγγέλλουν πως έχουν επισημάνει πολλές φορές τα προβλήματα που υπάρχουν και τους κινδύνους που εγκυμονεί η αδιαφορία των αρμόδιων αρχών. «Πλαστές ειδικές κάρτες από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και είσοδο στο επάγγελμα χωρίς να πληρούν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος. Ζητήσαμε την επανεξέταση όλων των ειδικών αδειών και την ψηφιοποίηση τους για να εντοπιστούν όσοι κακώς έχουν εισχωρήσει στο επάγγελμα. Το αίτημα μας παραμένει... αίτημα», αναφέρουν.

Οπως σημειώνουν πηγές του ΣΑΤΑ στο «Εθνος», εκτιμάται ότι οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι έχουν παρεισφρήσει στο επάγγελμα και δουλεύουν με πλαστές κάρτες μπορεί να φτάνουν ακόμα και τους 500.

Προσθέτουν πως έχουν ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων ειδικά στα σημεία εισόδου της πόλης και σε αυτά που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά όπως λένε, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται δεν είναι ούτε συστηματικοί και ούτε στοχεύουν στην λύση του προβλήματος καθώς έχουν μόνο πρόσκαιρο ή εισπρακτικό χαρακτήρα.

Το ΣΑΤΑ κάνει λόγο για κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο και ζητά για άλλη μια φορά επανέλεγχο όλων των ειδικών αδειών, στις προυποθέσεις για τη λήψη των οποίων συμπεριλαμβάνεται το λευκό ποινικό μητρώο και η ολοκλήρωση και των γυμνασιακών σπουδών.

«Εχουμε ζητήσει εδώ και 2,5 χρόνια που παρατηρείται έντονα αυτό το φαινόμενο, τον επανέλεγχο των καρτών, έχουμε ζητήσει αυτες να μπορούν να εκδίδονται μέσω του gov.gr ώστε να τραβιούνται και να ελέγχονται αυτόματα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά μέχρι στιγμής λαμβάνουμε μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα», λένε οι ίδιες πηγές.

Οπως εξηγούν, οι άνθρωποι αυτοί συνήθως μισθώνουν κανονικα τα οχήματα από μάντρες και πληρώνουν ενοίκιο. Ωστόσο οι υπεύθυνοι δεν έχουν ούτε δικαίωμα, αλλά κυρίως δεν έχουν τρόπο να διασταυρώσουν την εγκυρότητα της κάρτας που τους επιδεικνύεται: «Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα από τις αρχές και αφαίρεση της κάρτας, αλλά οι άνθρωποι αυτοί δε φεύγουν από το δρόμο καθώς επανεμφανίζονται με πλαστές».

Τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά εξαπάτησης ή απόπειρας εξαπάτησης πελατών από οδηγούς ταξί φαίνεται πως αυξάνονται ραγδαία. Στην πλατφόρμα καταγγελιών του ΣΑΤΑ φτάνουν περί τις 100 καταγγελίες το μήνα με τουλάχιστον τις μισές να αφορούν υπερτιμολόγηση υπηρεσιών. Η διαδικασία που προβλέπεται για τις περιπτώσεις αυτές είναι παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου. Τα πρόστιμα είναι υψηλά και φτάνουν και τα 600 ευρώ, αλλά φαίνεται πως κάποιοι παραβάτες έχουν βρει τρόπο να συνεχίζουν τις κούρσες με πλαστές κάρτες.

Το ΣΑΤΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδιαφορία, ενώ την Τρίτη ζήτησε νέα κατεπείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών γι΄αυτό το ζήτημα.

«Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση για την αδιαφορία της και ζητάμε να πάρει κάθε μέτρο που θα προστατεύει το επιβατικό κοινό. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούμε ότι στόχος της είναι η διαπόμπευση των ταξιτζήδων και η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων άμεσα συνδεδεμένα με το μεταφορικό έργο. Ο νοών νοήτω...», καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνταξίοδηγοί ταξίΣΑΤΑ