Ελλάδα|08.08.2024 19:15

Φωτιά τώρα: Τα νεότερα μέτωπο στο Ρέθυμνο – Αγωνιώδης μάχη με τις φλόγες και μεγάλες καταστροφές

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
credits: Μιχάλης Μπερκάκης

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να καίει η μεγάλη η φωτιά στο Ρέθυμνο της Κρήτης που ξέσπασε χθες, με τις φλόγες να απειλούν χωριά και περιουσίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν, ενώ δεκάδες εναέρια μέσα θα συνεχίσουν τις ρίψεις νερού μέχρι να πέσει η νύχτα, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατό το μεγάλο πύρινο μέτωπο.

Μεγάλες καταστροφές

 «Μάχη» με τη φωτιά δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα και υπό δυσχερείς συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Νωρίτερα, οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα το χωριό Αποδούλου όπου εκκενώθηκε, το οποίο ευτυχώς αποφεύχθηκε να καεί χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι φλόγες έχουν μπει εντός του οικισμού της Αγίας Παρασκευής λίγα μέτρα μόλις από τα σπίτια. Το χωριό έχει εκκενωθεί. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και εθελοντών είναι έντονη για να μην περάσουν οι φλόγες εντός οικισμού.

Η φωτιά απειλεί τον οικισμό Σάτα, όπου ήχησε το 112 το απόγευμα της Πέμπτης, για την απομάκρυνση των κατοίκων. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, οι άνεμοι θα είναι ισχυροί μέχρι αργά το βράδυ. Όπως ανέφερε στην ΚΡΗΤΗ ΤV, σε αρκετά χωριά υπάρχουν καταστροφές σε δίκτυα νερού. 

Τις τελευταίες ώρες το 112 έχει στείλει μπαράζ SMS για εκκενώσεις οικισμών και ετοιμότητα.

Ειδικότερα:

  • Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα.
  • Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά.
  • Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες.
  • Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο.
  • Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά.
  • Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυροι.
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα.
  • Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες.
  • Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άδρακτος και Λοχριά προς Καμάρες

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα - Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα, στο Ρέθυμνο και ο Κικίλιας

Το μέγεθος της φωτιάς είναι πλέον τέτοιο που τα σύννεφα καπνού έχουν φτάσει μέχρι και την ενδοχώρα του Ηρακλείου, δημιουργώντας ανησυχία και φόβο στους κατοίκους της περιοχής. Σημειώνεται ότι στο Ρέθυμνο μεταβαίνει ο Βασίλης Κικίλιας καθώς και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομαντος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της neakriti ενισχύονται περαιτέρω από Ρόδο και Ελευσίνα οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά. Συγκεκριμένα από αέρος συνδράμουν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο ελικόπτερα για το συντονισμό τους.

Επιπλέον επιχειρούν αυτή τη στιγμή συνολικά 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές. Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Τεράστιες καταστροφές

Οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες τόσο σε υποδομές όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης όσο και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, μέρος δασικής έκτασης και γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αμπελώνες. 

Δήμαρχος Αμαρίου: Αίτημα για κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την άμεση κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με έγγραφο που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται επίσης στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου ενημερώνει ότι «από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο Δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Καθοριστικός στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς αναδεικνύεται ο «ρόλος» του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή χρησιμοποιούν τους υδάτινους πόρους της εγκατάστασης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η εικόνα στις φωτιές σε Ξάνθη και Δράμα

Την ίδια στιγμή, πολύ καλή εικόνα παρουσιάζουν αυτήν τη στιγμή οι πυρκαγιές σε Ξάνθη και Δράμα, αφού από πολύ νωρίς έσπευσαν στα σημεία ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και κατάφεραν να τις περιορίσουν.

Ειδικότερα, στη Γενισέα Ξάνθης η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, με την πυροσβεστική υπηρεσία να εκφράζει αισιοδοξία ότι πολύ γρήγορα θα ελεγχθεί απολύτως. Νωρίτερα οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό, αφού έφτασαν στο νεκροταφείο του χωριού. Στην περιοχή επιχειρούν είκοσι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Μέχρι πριν από λίγη ώρα τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στο Δοξάτο Δράμας η φωτιά εξακολουθεί να καίει σε ρεματιά, κοντά στο Καλαμπάκι. Δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός και δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσκολεύει η πυκνή βλάστηση που υπάρχει στο σημείο. Επιχειρούν 14 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ νωρίτερα από αέρος έκαναν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.   

ΚρήτηΒασίλης Κικίλιαςφωτιά τώραειδήσεις τώραΡέθυμνοφωτιά