Ελλάδα|09.08.2024 07:26

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο, μετά από 3 μέρες μάχης - Εκκενώθηκαν 9 χωριά

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
iraklionews.gr
credits: Μιχάλης Μπερκάκης

Σε ύφεση είναι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η μεγάλη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο που κράτησε για δεύτερη νύχτα ξάγρυπνους εκατοντάδες πυροσβέστες αλλά και τους κατοίκους αρκετών οικισμών.

Η μάχη που έδωσαν την ημέρα αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες, οι εθελοντές αλλά και απλοί κάτοικοι είχε ως αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο, να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και σε αυτό βοήθησε σημαντικά η πτώση των ανέμων, σύμφωνα με το e-kriti.gr.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 70 οχήματα με περισσότερους από 280 πυροσβέστες ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού ξεκίνησαν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που χθες ξεπέρασαν τα 20.

Επίσης, στη μάχη με τις φλόγες ρίχνονται από σήμερα επιπλέον 15 οχήματα με 60 άτομα πεζοπόρου τμήματος που φτάνουν από την Αθήνα.

Ζημιές και εκκενώσεις χωριών

Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκκενώθηκαν συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου.

Τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανο, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.

Στο μέτωπο της φωτιάς ο Κικίλιας - «Κανείς δεν φεύγει εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας»

Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ο δηλώσεις του τόνισε ότι «κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας».

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Εδώ και δύο μέρες οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι, πρόεδροι των κοινοτήτων και των χωριών μαζί με τον απλό κόσμο, την αστυνομία και τον στρατό δίνουν πολύ μεγάλη μάχη.

Σήμερα ήρθα στην περιοχή με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και τα 23 εναέρια μέσα, μαζί με δύο συντονιστικά. Με ικανοποίηση βλέπω ότι για δεύτερη φορά δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά πρέπει όλοι μαζί, κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα, να δουλέψουμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση αύριο αν ξανανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βράδυ και αύριο, επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια μέσα και θα έχουμε τις ρίψεις, διαβροχές, τους κύκλους, ευελπιστούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας».

Σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων, επειδή ερωτήθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε «Σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αποζημιώσεων είμαι ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τον κύριο Τριαντόπουλο που έχει και την αρμοδιότητα. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές θα υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως αυτή τη στιγμή προέχει να φέρουμε αποτέλεσμα στο μέτωπο της φωτιάς».

πυρκαγιάΡέθυμνοειδήσεις τώραφωτιά τώραΚρήτηφωτιά