Ελλάδα|14.08.2024 23:06

Χαλκιδική: Τα 3 ερωτήματα για τον πνιγμό της 8χρονης - Ανακαλούνται οι άδειες για τις πισίνες της κατασκήνωσης

Newsroom

Αναπάντητα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις για τον πνιγμό της 8χρονης σε πισίνα στην κατασκήνωση στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, την ώρα που ο πατέρας καταγγέλλει τη διοίκηση.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τρία είναι τα αναπάντητα ερωτήματα, στα οποία θα κληθεί να δώσει απάντηση ο εισαγγελέας που παρήγγειλε πραγματογνωμοσύνη:

  • Αν η πισίνα βρίσκεται σε οριοθετημένο χώρο, ασφαλή για τα παιδιά
  • Αν είναι περιφραγμένη κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ.
  • Αν υπήρχε ναυαγοσώστης στο σημείο, καθώς με βάση τον νόμο απαιτείται η παρουσία του, για να εξασφαλίζεται η χρήση της από τα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία συνέλαβε τη 19χρονη ομαδάρχισσα, υπεύθυνη στο σπιτάκι κατασκήνωσης όπου διέμενε το οκτάχρονο κορίτσι, καθώς και τον 34χρονο επικεφαλής της κατασκήνωσης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα, ενώ στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητείται ο υπεύθυνος κατά τον νόμο της κατασκήνωσης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για έναν 72χρονο, κάτοικο Αθηνών.

Ανακαλούνται οι άδειες λειτουργίες 2 πισινών της κατασκήνωσης

Μάλιστα, η δημοτική επιτροπή του Δήμου Κασσάνδρας, αποφάσισε να σφραγίσει τις δύο πισίνες της κατασκήνωσης, και να προχωρήσει στην προσωρινή ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους, καθώς δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές και έχουν τροποποιηθεί «ουσιωδώς οι όροι και προϋποθέσεις των Άδειων Λειτουργίας των Κολυμβητικών Δεξαμενών».

η δημοτική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα και αποφάσισε να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας στις δύο πισίνες της κατασκήνωσης που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο το 2022. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε αναφορά στον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. στην κατασκήνωση, στο πλαίσιο του οποίο διαπιστώθηκε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχαν εκδοθεί οι άδειες.

«…Ένα τμήμα της περίφραξης της κολυμβητικής δεξαμενής δεν υφίσταται όπως προβλέπεται από το (γ) σχετικό (σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ για να εξασφαλίζεται η χρήση της με την επίβλεψη του απαιτούμενου για την λειτουργία της προσωπικού ( ναυαγοσώστες ) , καθώς υπήρχαν σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση των παιδιών στην κολυμβητική δεξαμενή», αναφέρεται στα πρακτικά της επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πισίνα της κατασκήνωσης, από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωσίβια και κοντάρι, ενώ δεν υπήρχαν και σημάνσεις για τα βάθη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το άτομο που είχε οριστεί ως υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών με τις σχετικές υγειονομικές και τουριστικές διατάξεις, δεν είχε προσληφθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για το έτος 2024 και δεν είχε οριστεί άλλος υπεύθυνος.

«Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΑΤ Κασσανδρείας και λόγω ότι τροποποιούνται ουσιωδώς οι όροι και προϋποθέσεις των Άδειων Λειτουργίας των Κολυμβητικών Δεξαμενών, παρακαλούμε όπως προβείτε στην προσωρινή ανάκληση αδειών λειτουργίας και σφράγιση των Κολυμβητικών Δεξαμενών» αναφέρεται στα πρακτικά της δημοτικής επιτροπής.

«Δεν ξέρω αν υπήρχε επίβλεψη»

Όπως τόνισε ο πατέρας της 8χρονης στον Alpha, δεν τους έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση για το περιστατικό. «Δεν ξέρω αν υπήρχε επίβλεψη. Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση. Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε με τα άλλα παιδιά και να μην το κατάλαβαν εκείνη την ώρα, αλλά πολύ αργότερα» τόνισε.

Τα ευρήματα του ιατροδικαστή, όπως αναφέρει το ThessToday.gr «έδειξαν» ότι το παιδάκι πέθανε από πνιγμό, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες ότι εντοπίστηκε μόνο του μέσα στην πισίνα της κατασκήνωσης.

ανήλικηπισίναΧαλκιδικήειδήσεις τώραπνιγμός