Ελλάδα|26.08.2024 12:11

Παραμορφωμένα ροδάκινα στην Πέλλα: Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς για τον ιό

Newsroom

Τα παραμορφωμένα ροδάκινα στην κεντρική Μακεδονία λαμβάνουν, πια, μορφή επιδημίας καθώς το φαινόμενο φαίνεται να έχει βγει εκτός ελέγχου.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών του αγροτικού συνεταιρισμού Πέλλας, Χρήστος Τσατσαράκης, από τα Γιαννιτσά.

«Πάνω από 10.000 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα»

Ο παραγωγός τόνισε ότι, «δυστυχώς εδώ και 2 – 3 χρόνια κυκλοφορεί ένας ιός ο οποίος έχει καταστρέψει τα ροδάκινα και είναι μη εμπορεύσιμα και για χυμοποίηση και για κομπόστα. Η καταστροφή στην περιοχή μας είναι τεράστια». Ο κ. Τσαρτσαράκης σημείωσε πως, όλα ξεκίνησαν «το 2021, είχε ξεκινήσει από ένα χωράφι 10 στρεμμάτων στην περιοχή μας. Ξαφνικά την επόμενη χρονιά πήγαμε στα 200 – 300, το 2023 πήγαμε στα 1.00 στρέμματα και φέτος έχουν ανέβει πάνω από 10.000 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα».

Πρόσθεσε πως, «εννοείται πως δεν μπορούμε να βγάλουμε τα έξοδά μας, ήδη έχουν εγκαταλειφθεί πολλά χωράφια με παραμορφωμένα ροδάκινα, δεν συγκομίζονται καν, δε συζητάμε για να μαζευτούνε γιατί είναι μη εμπορεύσιμα».

Πέλλαιόςροδάκιναπαραγωγοίειδήσεις τώρα