Ελλάδα|01.09.2024 14:49

«Γολγοθάς» η Θεσσαλονίκη για τους φοιτητές: Αναζήτηση στέγης... πόρτα-πόρτα και γκαρσονιέρες με 650 ευρώ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Θα δυσκολευτούν αρκετά από εδώ και στο εξής, στην προσπάθειά τους να βρουν σπίτι, όσοι φοιτητές δεν το έχουν καταφέρει ακόμα ή δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι στιγμής, αφού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και κυρίως στις περιοχές που προσανατολίζονται οι φοιτητές (κέντρο, Σαράντα Εκκλησιές, Ευαγγελίστρια, Τριανδρία, Τούμπα, Λεωφόρο Στρατού, Βασιλίσσης Όλγας), έχουν απομείνει λίγες κατοικίες που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και οι τιμές αυτών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα περισσότερα από τα σπίτια που έχουν απομείνει στην αγορά φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ παλιά, δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση ή δε θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Ευκαιρίες πάντοτε παρουσιάζονται στην κτηματαγορά, ωστόσο, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής να έχει την πολυτέλεια του χρόνου για να περιμένει αλλά και τις… «κεραίες» για να την εντοπίσει.

«Η μεγάλη ζήτηση για φοιτητική στέγη παρατηρείται στο τέλος Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, όταν, δηλαδή, ανακοινώνονται οι βάσεις για τις εισαγωγές στις πανεπιστημιακές σχολές. Βέβαια, κάποιοι φοιτητές περιμένουν και δεν αναζητούν σπίτι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού ελπίζουν σε μία μεταγραφή σε πανεπιστήμιο άλλης πόλης ή θέλουν να γλυτώσουν την καταβολή ενός ή δύο ενοικίων. Ανακατατάξεις στη φοιτητική στέγη γίνονται και στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο, την περίοδο που διανύουμε πλέον, σαφέστατα έχει μειωθεί η ζήτηση για κατοικία από φοιτητές, όπως και ο αριθμός των καλών σπιτιών που προσφέρονται για μίσθωση στην αγορά. Τα περισσότερα από αυτά που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, έχουν ήδη κλείσει, οπότε δυσκολεύει η κατάσταση για όσους δεν βρήκαν σπίτι στην… hot περίοδο αναζήτησης», τονίζει στο ethnos.gr ο ταμίας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Καζάνης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ένα ποσοστό 15%-20% των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη αναζητεί σπίτι μέσων γνωστών ή πηγαίνοντας πόρτα – πόρτα χωρίς να απευθύνεται για μεσολάβηση σε κάποιον επαγγελματία μεσίτη.

Τονίζει ακόμα ότι η λειτουργία του μετρό θα αλλάξει τα δεδομένα της φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, αφού αναμένεται να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και για σπίτια της ανατολικής πλευράς της πόλης που θα βρίσκονται κοντά στις στάσεις του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Παραμένουν ψηλά οι τιμές

Σύμφωνα με τον ταμία των μεσιτών της Θεσσαλονίκης, σε υψηλά επίπεδα, στα ίδια με αυτά του Ιουλίου και των αρχών Αυγούστου, εξακολουθούν να παραμένουν οι τιμές ενοικίασης των κατοικιών που προσφέρονται για φοιτητική στέγη.

«Από τη στιγμή που εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση και τα σπίτια έχουν λιγοστέψει, οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά υψηλές. Όταν κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου βλέπει να τον παίρνουν καθημερινά τηλέφωνο μεσίτες αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος, μοιραία δε θα μειώσει τις απαιτήσεις του. Να αναφέρω ως παράδειγμα ανακαινισμένο και επιπλωμένο στούντιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο νοικιάζεται προς 590 ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Παζάρια στις τιμές των ενοικίων μπορούν να γίνουν ευκολότερα από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά, για όσα σπίτια δεν θα έχουν μισθωθεί μέχρι τότε», αναφέρει ο κ. Καζάνης.

Σε ό,τι αφορά το εύρος τιμών, ο ίδιος λέει ότι τα στούντιο νοικιάζονται από 400 έως 550 ευρώ, οι γκαρσονιέρες μεταξύ 470 και 650 ευρώ και τα δυάρια από 550 έως 650 ευρώ μηνιαίως.

«Οι ανώτατες τιμές, βέβαια, αφορούν ανακαινισμένα και επιπλωμένα σπίτια. Πλέον ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης από τους φοιτητές αφορά επιπλωμένες κατοικίες. Η λύση της επίπλωσης βολεύει και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, διότι πετυχαίνουν καλύτερες τιμές μίσθωσης», τονίζει ο ταμίας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκηφοιτητέςενοίκιασπίτιαιδιοκτήτεςκατοικίεςμεσίτες