Ελλάδα|03.09.2024 21:51

Χωριό «φάντασμα» το Σωτήριο έναν χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel: «Είμαστε 14 οικογένειες από 60 που ήμασταν»

Newsroom

Ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel, που σάρωσε τη Θεσσαλία, βυθισμένοι στη λάσπη παραμένουν οι οικισμοί στα παράλια της λίμνης Κάρλα.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN πραγματοποίησε οδοιπορικό στο Σωτήριο, που είναι ένα από τα χωριά που επλήγησαν βαρύτερα από την κακοκαιρία.

«Είμαστε 14 οικογένειες από 50-60, που ήμασταν. Πολλοί έφυγαν με τις οικογένειές τους, διότι έχουν παιδιά που πάνε σχολείο. Μπορεί αύριο να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Δεν ξέρουμε. Κοιμόμαστε με τον φόβο», επεσήμανε κάτοικος του χωριού. 

Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% 

Δώδεκα μήνες μετά οι δρόμοι παραμένουν έρημοι, οι κατοικίες διαλυμένες, ενώ οι καλλιέργειες καλύπτονται από το νερό. Οι λιγοστοί κάτοικοι που αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να ξαναχτίσουν εκεί τις ζωές και τις περιουσίες τους δεν έχουν πάρει στο 100% τις αποζημιώσεις, που τους αναλογούν. 

«Το σπίτι δώσαμε 20.000 ευρώ και το φτιάξαμε, για να μπούμε μέσα. 8-7.000 ευρώ μας δόθηκαν από την Αρωγή και περιμένουμε να πάρουμε», πρόσθεσε κάτοικος, δείχνοντάς την κατοικία του. 

Θα χρειαστεί δύο χρόνια για να ξανακαλλιεργήσουν 

Τα νερά υποχώρησαν μόλις τον Ιούνιο, αποκαλύπτοντας τα σημάδια της καταστροφής. «Από τον Ιούνιο και μετά υποχώρησαν. Μέχρι και τον Ιούνιο έρχονταν νερά από τον Πηνειό», εξήγησε άλλος κάτοικος.

Οι αγρότες εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να ξανακαλλιεργήσουν. «Από ό,τι καταλαβαίνω θα καλλιεργήσουμε ξανά μετά από δύο χρόνια. Σε εμάς το Σωτήριο υπάρχει πολύ νερό. Θα τραβήξει αυτή η ιστορία», δήλωσε άλλος κάτοικος.

κακοκαιρίαπλημμύρεςΛάρισαΘεσσαλίαειδήσεις τώρακακοκαιρία Daniel