Ελλάδα|04.09.2024 15:51

Φθινοπωρινό το σκηνικό των δασών από τα μέσα του καλοκαιριού - Γιατί συμβαίνει αυτό

Newsroom

Εικόνα φθινοπώρου θυμίζουν φέτος τα δάση της Ελλάδας και κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, περίπου τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα, αναφέρει το climatebook, επισημαίνοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει ή είναι ήδη έτοιμα να πέσουν.

Γιατί συμβαίνει αυτό στα δάση 

Όπως εξηγείται σε ανάρτηση, το μεγάλο διάστημα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι του 2024 είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον και η υγεία των δασών. Η χαρακτηριστική αυτή εικόνα των δασών παρουσιάζεται σε μεγάλο μέρος της χώρας και κυρίως σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος, όπου είναι πιο έντονο το φαινόμενο.

Στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook παρουσιάζεται η κατάσταση του δάσους στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης και Σερρών στην περιοχή του Νιγρίτα στα τέλη Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με φέτος (τέλη Αυγούστου 2024).

 

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Meteo, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας η θερμοκρασία το καλοκαίρι του 2024 ξεπέρασε τους 37°C για πάνω από 35-40 ημέρες.

βροχοπτώσειςδάσοςφθινόπωρουψηλές θερμοκρασίεςειδήσεις τώρα