Ελλάδα|03.12.2024 14:34

Κακοκαιρία Bora: Βιβλική καταστροφή και απόγνωση στη Ρόδο

Newsroom

Μετρά τις πληγές της η Ρόδος, όπου η φονική κακοκαιρία Bora, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, τις οικίες και τις επιχειρήσεις των πολιτών. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και σήμερα, Τρίτη (3/12) σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Νύχτα αγωνίας

Από το πρωί της Τρίτης (3/12) κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους προκειμένου να μαζέψουν με φτυάρια τις λάσπες που έχουν «σκεπάσει» το οδόστρωμα.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΟPEN, Αγαπητός Ταγκαλής οι πολίτες βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους και προσπαθούν να καθαρίσουν τα πράγματα τους και τις περιουσίες τους από τις λάσπες. "Νύχτα αγωνίας ήταν και χθες το βραδύ καθώς λίγο μετά τις 21:30 ήχησε το 112, το οποίο προειδοποιούσε να περιορίσουν τις μετακινήσεις του οι κάτοικοι στις δημοτικές ενότητες της Ιαλυσού αλλά και της Καλλιθέας. Το ποτάμι αυτό το οποίο υπερχείλισε το Σάββατο φούσκωσε οριακά, δεν δημιουργήθηκαν όμως προβλήματα. Σήμερα και πάλι με το πρώτο φως της ημέρας οι άνθρωποι μαζεύουν με τα φτυάρια προσπαθούν από το Σάββατο να καθαρίσουν τις λάσπες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, νωρίτερα πραγματοποίησε αυτοψία και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Τριαντόπουλο μαζί με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο αλλά και τον Δήμαρχο, Αλέξανδρο Κολιάδη τόσο στον οικισμό ο οποίος έχει αποκλειστεί οδικώς από την υπόλοιπη Ρόδο και στη συνέχεια πήγαν στην Ιαλυσό , επισκέφτηκαν το ρέμα για να δουν τις καταστροφές ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται σύσκεψη στο Δημαρχείο.

Πριν τις γιορτές η πρώτη αρωγή στους πληγέντες

Με αφορμή την κακοκαιρία Bora η οποία σάρωσε τη χώρα, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε Δυτική Μακεδονία, Πιερία, Θεσσαλία, Χαλκιδική, Λήμνο και Ρόδο, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, o Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε αρχικά «Κατ’ αρχήν έχουμε αρκετές ζημιές στις υποδομές. Αυτό βλέπουμε από το πρωί. Έχουμε παλιές υποδομές, μικρές γέφυρες, δρόμους, ζημιές και μέσα σε χωριά. Τώρα μάλιστα ήμασταν σ’ ένα χωριό στην Παστίδα από όπου φύγαμε, όπου δύο ρέματα συναντιούνται σε κεντρικό σημείο του χωριού για παράδειγμα και ουσιαστικά μπαίνουν κάτω από τον δρόμο. Άρα, εκεί έχουμε και ζημιές σε καταστήματα που ήταν σε πιο κεντρικό σημείο. Συν τοις άλλοις, εδώ έχουμε ζημιές σε επιχειρήσεις, σε κατοικίες, αλλά κυρίως έχουμε σε υποδομές, οπότε έχουμε ενεργοποιήσει το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Είμαστε εδώ με τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου. Θα ολοκληρώσουμε την αυτοψία και θα έχουμε μία σύσκεψη για να καθοδηγήσουμε τον Δήμο και την Περιφέρεια και τους υπηρεσιακούς παράγοντες στην υλοποίηση όλων αυτών που έχουμε βάλει μπροστά. Και περιμένουμε από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μας υποβάλουν τα αιτήματα όσον αφορά τις υποδομές και τα δίκτυα και μέχρι τη χρηματοδότηση θα τα καλύψουμε όπως και τις άμεσες παρεμβάσεις, αλλά και να κάνουμε έργα ανθεκτικά, διορθώνοντας τεχνικές αδυναμίες αλλά και θα έχουμε και στη συνέχεια και μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες, καθώς τώρα τα κλιμάκια του Δήμου και της Περιφέρειας από σήμερα και αύριο ξεκινούν τις αυτοψίες και την καταγραφή, οπότε σε αυτό το σημείο δεν έχουμε εικόνα για το μέγεθος. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα ανταποκριθούμε, όποιο και να είναι αυτό».

Την άλλη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Έπειτα, ως προς το ποια είναι η πρώτη αρωγή και το πότε θα φτάσει στους πληγέντες, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπογράμμισε «Ουσιαστικά, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, τις επόμενες ημέρες, μέσα σε μία εβδομάδα χοντρικά, θα πρέπει να συνεννοηθούμε και με την ΑΑΔΕ, να ανοίξει η πλατφόρμα για τη στήριξη για την πρώτη αρωγή, όχι μόνο για τη Ρόδο, θα είναι και για τις άλλες περιοχές και κυρίως αναφέρομαι στις επιχειρήσεις ή στους ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Η εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι δεν έχουμε τέτοιες μεγάλες ζημιές. Έχουμε ζημιές στην οικοσκευή, αλλά όχι ζημιές στο κτιριακό σκέλος». Σχετικά με το πότε θα φτάσει στους ανθρώπους αυτή η αρωγή, ο κ. Τριαντόπουλος είπε «Αυτό θα καθοριστεί από την πορεία υποβολής των αιτήσεων, όπως κάναμε και στις άλλες περιπτώσεις.

Οι πληρωμές όμως, σίγουρα θα αρχίσουν να καταβάλλονται πριν τις γιορτές. Και με τις πρώτες υποβολές, εμείς θα κάνουμε τις διασταυρώσεις και ανάλογα και με τη ροή των αυτοψιών θα προχωρήσουν και οι προ-πληρωμές, όπου στόχος μας είναι πριν το τέλος του μήνα, του τρέχοντος μήνα που είναι και τελευταίος μήνας του έτους, να αρχίσουν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής. Το ποσό μπορεί να φθάνει μέχρι τις 10.000 για κόκκινα σπίτια, αλλά δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, θέλω να σας πω. Και για επιχειρήσεις είναι μέχρι 4.000 ευρώ σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλες ζημιές ή για μικρότερες ζημιές μέχρι 2.000 ευρώ. Και αφορά περιοχές όπως Ρόδο, Λήμνο, Πιερία και Χαλκιδική. Αυτές είναι οι τέσσερις περιοχές».

ειδήσεις τώρακακοκαιρίαΡόδοςκάτοικοι