Ελλάδα|14.07.2019 12:36

«Πώς δεν θα… κοιμόμαστε με τον φόβο του μπλακ-άουτ στην Κρήτη»

Newsroom

Μέσα από τη φύση πρέπει να αναζητήσουμε τα «όπλα» αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με τον καύσωνα των τελευταίων ημερών να βάζει σε μεγάλη δοκιμασία όχι μόνο τους Κρητικούς αλλά και τα ενεργειακά συστήματα που -λόγω της καύσης των ορυκτών για την παραγωγή ενέργειας- έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και έχουν ουσιαστικά ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της αντοχής τους.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αιολικής Ενέργειας και Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χρηστάκης, μιλά στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση δεν μπορεί να είναι να συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο και γενικότερα ορυκτό πλούτου για την παραγωγή ενέργειας ενώ αντίθετα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ουσιαστικά ο μόνος δρόμος, εάν πραγματικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο...

«Είναι φοβερή η διαφορά στο περιβάλλον που ζούμε εάν έχουμε για παράδειγμα φυτεμένα δέντρα», λέει χαρακτηριστικά. «Και αυτό είναι μια λειτουργία της παιδείας μας, την οποία τα σχολεία, το κράτος, η Δασική Υπηρεσία, όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτό που λέγεται δασικός πλούτος θα πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη και να κάνουμε πολύ σοβαρές ενέργειες. Σε άλλες χώρες γίνονται τεράστιες αναδασώσεις. Κι εμείς εδώ θα μπορούσαμε κάλλιστα να το κάνουμε. Με πρωτοβουλία των καθηγητών των Γυμνασίων, των Λυκείων, των πανεπιστημίων κ.λπ. Γιατί να μη δημιουργηθεί ένα μεγάλο φυτώριο από τη Δασική Υπηρεσία στο Ηράκλειο και να προχωρήσουμε σε μια τέτοια εκστρατεία, βελτιώνοντας σημαντικά και τον υδροφόρο ορίζοντα; Και γενικά, είναι τεράστιο το όφελος των δέντρων»...

Κλιματική αλλαγή

«Το ποσοστό του ανθρωπογενούς διοξειδίου του άνθρακα είναι 0,0028% του συνολικού αέρα. Αυτό είναι ένα ποσοστό που δεν είναι διακριτό. Δηλαδή είναι σαν να έχει πέσει μέσα σε ένα φλιτζάνι καφέ μισό σπυρί ζάχαρης. Και πολύ λέω. Άρα είναι ένα ποσοστό που είναι πολύ-πολύ μικρότερο από τις μεταβολές του διοξειδίου του άνθρακα που συμβαίνουν από τη μια χρονιά στην άλλη», τονίζει κατηγορηματικά ο Δημήτρης Χρηστάκης, επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει λόγω της συμπεριφοράς του ηλιακού συστήματος.

«Το κλίμα δεν αλλάζει. Απλά ανεβαίνει η θερμοκρασία πάνω στον πλανήτη. Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας έχει καθαρά αίτια που προέρχονται από τον ήλιο. Δηλαδή, η δραστηριότητα του ήλιου είναι αυτή που δημιουργεί όλες αυτές τις μεταβολές που βλέπουμε πάνω στη γη», σύμφωνα με τον Δημήτρη Χρηστάκη.

Από ’κει και πέρα όμως, αυτό δε σημαίνει ότι ο άνθρωπος δε θα πρέπει να σέβεται τη φύση και το περιβάλλον. Και το σημαντικότερο; Να σταματήσει να καίει το πετρέλαιο, που είναι “μνημείο” της φύσης, αφού «όταν καίμε είτε το κάρβουνο είτε το οποιοδήποτε υλικό, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το υλικό αυτό προέρχεται από ζωή. Τα ορυκτά κάρβουνα τι ήταν παλιά; Ήταν δέντρα. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τους υδρογονάνθρακες. Όλα αυτά κρατάνε μέσα τους την ιστορία της ζωής πάνω στον πλανήτη. Και δεν είναι δικαίωμα κανενός αυτή την ιστορία της ζωής πάνω στον πλανήτη να πάει να την καταστρέφει»...

«Στη ΔΕΗ δουλεύουν ήρωες»

«Είναι πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες τώρα με τον καύσωνα. Και όποιοι έχουν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα, στα Χανιά και τον Αθερινόλακκο θα δουν εκεί κάποιους ήρωες κυριολεκτικά, οι οποίοι κρατάνε το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης σε λειτουργία. Με παμπάλαιες μηχανές. Με μηχανές οι οποίες είναι συνεχώς “ζημιάρες”, και με αυτές τις μηχανές προσπαθούν να κρατήσουν το σύστημα της Κρήτης. Τώρα, οπωσδήποτε, η αύξηση της θερμοκρασίας χαλάει και τον βαθμό απόδοσης. Και οι μηχανές δυσκολεύονται να λειτουργήσουν. Δυσκολεύουν τα πράγματα με το να ανεβαίνει η θερμοκρασία κοντά στους 40 βαθμούς».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «εάν την ίδια ώρα είχαν τη δυνατότητα να έχουν και κάποια υδροηλεκτρικά συστήματα αναστρέψιμα ή ακόμα καλύτερα έναν συνδυασμό αναστρέψιμων υδροηλεκτρικών, με αιολικά πάρκα, ε τότε οπωσδήποτε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο “δροσερά”. Δε θα κοιμόμασταν με τον φόβο του μπλακ-άουτ. Θα είχαμε καλύτερη ποιότητα ηλεκτρικής ισχύος. Σταθερά 240 βολτ στην πρίζα και δε θα είχαμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε. Αλλά αυτό όμως είναι μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει το κράτος, το οποίο διαχειρίζεται την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, να πάρει».

«Μείωση του κόστους της παραγόμενης ενέργειας»

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χρηστάκης αναφέρει ότι, αντί οι ΑΠΕ να αποτελέσουν εργαλείο μείωσης του κόστους της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιούνται από τους κυβερνώντας σαν μια αφορμή για την επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού πάνω στους λογαριασμούς του ρεύματος.

«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι δε φταίνε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γι’ αυτό. Γιατί πολλές φορές δημιουργούνται αντιδράσεις εναντίον των μηχανών και όχι εναντίον αυτών που τις εκμεταλλεύονται. Κάτι που είναι μεγάλο λάθος», τονίζει.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «για την παραγωγή μίας κιλοβατώρας, το κόστος που απαιτείται είναι 95% για τα καύσιμα, 1% για λάδια και ανταλλακτικά και 4% για το προσωπικό που εργάζεται στη ΔΕΗ. Δηλαδή, από τα 100 λεπτά που πληρώνεις στη ΔΕΗ για το ρεύμα, τα 95 λεπτά πάνε αμέσως στα καύσιμα, όπως τα πληρώνει η ΔΕΗ στα διυλιστήρια, όπου και απευθύνεται για να αγοράσει το μαζούτ και το πετρέλαιο.

Πηγή: neakriti.gr

κλιματική αλλαγήΚρήτηκαύσωνας