Ελλάδα | 25.10.2018 10:35

Φωτιά στη Σιθωνία - Έκκληση του δήμου για εναέρια μέσα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Έκκληση να φτάσουν στην περιοχή όσο το δυνατόν περισσότερα αεροσκάφη από τα τέσσερα που επιχειρούν αυτή τη στιγμή, προκειμένου να περιοριστεί η πυρκαγιά σε πευκοδάσος της Σιθωνίας, που καίει ανεξέλεγκτα από τις 6:00 το πρωί, απευθύνει μέσω του ethnos.gr o αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Όπως υποστήριξε, η πυρκαγιά καίει αυτή τη στιγμή πάνω από το δρόμο Νικήτης – Συκιάς, προς την πλευρά του βουνού. Ξέσπασε στο τμήμα μεταξύ του των κάμπινγκ του Αρμενιστή και του Πλατανιτσίου και σε κάποια στιγμή απείλησε και το χωριό της Σάρτης, αφού έφτασε μέχρι τις παρυφές της, κοντά στις πρώτες εξοχικές κατοικίες.

«Η φωτιά είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί μόνο με τα επίγεια πυροσβεστικά μέσα, αφού πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι πάρα πολύ πυκνή. Επιχειρούν τέσσερα καναντέρ, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα, για να σωθεί η καταπράσινη Σιθωνία. Ευτυχώς, δεν κάηκαν οι Καβουρότρυπες και οι άλλες πανέμορφες παραλίες της περιοχής, αλλά η φωτιά πέρασε πολύ κοντά τους. Οι άνεμοι σε σχέση με νωρίς το πρωί έχουν λίγο κοπάσει, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη», είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας.

Αυτήν τη στιγμή στην περιοχή πνέουν άνεμοι περίπου 6-7 μποφόρ. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι πολύ δύσκολη, διότι το πευκοδάσος είναι πάρα πολύ πυκνό σε μια έκταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων. Δεν υπάρχουν επαρκείς αντιπυρικές ζώνες και η βλάστηση είναι πολύ ξηρή, αφού έχει να βρέξει αρκετούς μήνες στην περιοχή.

Σε κάποια στιγμή υπήρχαν δύο εστίες φωτιάς, η μία πάνω και η δεύτερη κάτω από το δρόμο Νικήτης – Συκιάς, το μοναδικό οδικό δίκτυο της ανατολικής πλευρά της Σιθωνίας. Η πιο ανησυχητική είναι αυτή που καίει πάνω από το δρόμο, με φορά προς το όρος Δραγουντέλι.

Νωρίς το πρωί είχε απειληθεί και ο οικισμός της Σάρτης, ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φορά τους προς αυτόν. Καπνοί είχαν φτάσει στο χωριό και υπήρχαν σκέψεις να απομακρυνθούν οι ηλικιωμένοι από αυτό, ενώ ακόμα δυσκολότερη είχε κάνει την κατάσταση η διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα να γίνεται με πολλά προβλήματα η επικοινωνία.

Με το πρώτο φως της ημέρας έφτασαν στην περιοχή δύο καναντέρ για τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ λίγη ώρα αργότερα ενισχύθηκαν με άλλα δύο. Επίσης, επιχειρούν 35 άντρες με 12 οχήματα.

Στην περιοχή τής Σάρτης, αλλά και σε ολόκληρη τη Σιθωνία  το πευκοδάσος είναι πάρα πολύ πυκνό. Έμπειροι πυροσβέστες υποστήριξαν στο ethnos.gr ότι η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, αν δεν κοπάσουν άμεσα οι άνεμοι και χαρακτήρισαν την περιοχή ως «ζούγκλα», μια και η βλάστηση οργιάζει.

Χαλκιδικήφωτιά